cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 25°
28°

Un grup parlamentari balear a Madrid és possible

Fa uns mesos defensava la unió de forces d'esquerres i nacionalistes a totes les Illes per aconseguir grup propi al Senat. El resultat fou desigual per illes, però al capdavall força bo. Les candidatures formades a Menorca i a les Pitiüses van ser un èxit. Artur Bagur a Menorca i Pere Torres Casetes per Eivissa i Formentera, varen presentar-se com a candidats unitaris. L'èxit fou total: guanyaren a Menorca amb un 51'9% i a Eivissa-Formentera amb un 50'6% dels vots. En canvi, a Mallorca la manca de consens i la divisió del vot va fer que tot seguís igual, amb dos senadors per al PP i un per al PSIB.

En tot cas, l'avanç és palès. El 2004 foren escollits quatre senadors del PP i un del PSIB; ara dos pel PP, un pel PSIB i dos per les candidatures unitàries de Menorca i les Pitiüses. Tot i no haver-se culminat l'objectiu amb un bon resultat a Mallorca, la formació d'un grup balear al Senat és possible: Artur Bagur i Pere Torres anunciaren que ingressarien al Grup Mixt, ja que tots dos representen una coalició de partits i no un de sol. I en Pere Sampol hi continuarà, després de la seva fallida candidatura al Congrés. És a dir: tres parlamentaris balears al Grup Mixt. No seria interessant que es posessin d'acord, i formessin el primer grup balear de la història moderna del parlamentarisme espanyol?

Malgrat caldre deu senadors per formar grup propi, grups molt més petits han assolit aquesta categoria (CiU o el PNB, per exemple) pactant amb grups majors. I enguany, algunes de les federacions del PSOE (Galícia, Euskadi) podrien formar grups propis a part del socialista; el mateix que UPN, partit vinculat amb el PP a Navarra. Davant aquest panorama, amb més raó, les nostres illes no necessiten tenir el seu propi grup?

Manel García. Palma.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris