cielo claro
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
14°

TV3 o la pasta

No té la menor importància que l'audiència de TV3 a Balears sigui mínima. Tampoc no en té, d'importància, que emeti en català. Ni tan sols és rellevant allò que han volgut fer els directius de TV3, que no són pèrfids liquidadors de la recepció a Balears, el quals, val a dir-ho, no entenen res de la polèmica que s'ha generat aquí. O sí, l'entenen en el fons, però no entenen que se'n focalitzi sobre ells la responsabilitat. Cap dels tres elements -audiència, idioma i TV3- és significatiu en l'origen de la pèrdua a Balears de la recepció del canal, diguem-ne normal, de TV3. Per a la cerimònia de la confusió queda la reunió haguda a Barcelona despús-ahir, en la qual es decidí que les Balears rebrien dos canals menors de Televisió de Catalunya, la qual cosa ja estava prevista i decidida. Quan a una reunió s'aprova que passi el que ja estava aprovat, vol dir qualque cosa. Que s'ha fet, la reunió, per despistar una mica el personal mosquejat per l'altra cosa.

Vagi per endavant que, al marge de qualsevol altra consideració, és absolutament vergonyós que els teleespectadors de Balears puguin perdre un canal, que quedarà com un híbrid que no farà mirera, quan avui dia es poden rebre canals a voler. Que en el temps en què la TDT suposadament ens durà televisions a poalades -altra cosa serà la realitat: seran les mateixes, però en fi, això és una altra qüestió- és del tot injustificat que se'n pugui perdre un, i que, de fet, ja s'ha perdut. Sigui en català o en qualsevol altre idioma. Per a alguna gent si ho és, en català, és molt important, però convé tenir present, com abans s'ha dit, que en aquesta història això del català no pinta res.

Tampoc no hi pinta la voluntat dels directius de TV3. Fa poc va ser a Palma Mònica Terribes -que és directiva de TVC- i la pobra se'n tornà a Barcelona sense entendre res. Se n'anà amb la sensació que se l'havien (metafòricament) menjada viva, com si TV3 fos la responsable d'una mena d'atac al català audiovisual a Balears. Que ha estat, en part, un instrument per a la polèmica? Sí, però no, ni prop fer-hi, la part responsable principal. Si un cas, ha actuat amb les mans fermades. Quan, com ara es diu, un agent que actua en el mercat -multimilionari en euros, recordem-ho- fa valer els drets que el regulen, una empresa, sigui pública o no, no té més remei que complir amb la legalitat.

Dissortadament, i com és el cas, els governs que estan darrere de les televisions públiques solen ser més sensibles als interessos comercials d'aquests agents privats, o si més no d'algun, que no a l'interès públic que se suposa que aquestes televisions han de perseguir. Per tant, en aquest cas TV3 no ha estat part impulsora de res, sinó que s'ha trobat que qui ha impulsat ha estat un altre, i TV3 no pot fer altra cosa més que complir allò que marca la regulació del mercat.

Jo no sé què hi ha exactament en el fons de tota aquesta història però, com tanta d'altra gent, que ho diu en privat però mai en públic, hi veig quelcom meridià. Al País Valencià, la recepció de TV3 va començar a tenir problemes seriosos quan una empresa privada que actua en el mercat -un agent, vaja- audiovisual va fer valer els seus drets econòmics i es quedà amb els canals pels quals es rebia allà la TVC. Ara, a Balears, la recepció de TV3 comença a tenir problemes quan el mateix agent ha aterrat aquí de la mà d'altres, i amb el vistiplau de qui correspon, per fer negocis audiovisuals a velocitat de Fórmula u. Tan senzill com això? Doncs tot pinta que sí. Sempre és el mateix: la pasta.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Català nascut al Llevant, fa mes de 11 anys
PSM dignitat?

Ha!

Que ells no són al Govern també, potser?

Què és, per a ells, la dignitat? Aprofitar aquesta polèmica per atacar altres formacions del nacionalisme. Ara que no són ningú, ataquen la resta, eh, però sense donar solucions! Ara també pagam a les nostres joventuts un viatget a Barcelona perquè facin el paripé davant en Tresserres, demostrant-nos com en són de bons defensant la pàtria. Pessemeros, feis pena!

Ah, ens oblidam que IB3 també és una televisió nostra, i per a la resta dels Països Catalans, tant com TV3!
Valoració:3menosmas
Per Francesc, fa mes de 11 anys
Miquel, no sé si et penses realment que tothom es mama el dit -tothom de qui has parlat a l'article- o si et penses que som els lectors de dBalears que ens el mamam (ho veig més probable).

Aquí tothom sap de què va el tema. Els espanyols cada vegada ens deixen menys engrunes, i els dirigents catalans -i no ho dic en el sentit espanyol/autonòmic de la paraula- es barallen cada vegada més fort pel poc que queda. Tothom, mentrestant, es fa el pur. Qui dissimuli millor la seua part de culpa rebrà menys que els altres, pensen.

Per jo són indignes. En circumstàncies greus com les que vivim, cal que els dirigents siguin persones fortes i dicidides. Cal gent austera que parli poc i faci el que calgui. Sí, el que calgui per fer respectar els drets del poble per qui treballen. Si és per jo, el fet de fer veure que no passa res, o que les coses es fan bé, o que és impossible aconseguir res més que les misèries que ens deixen, no els salvarà el cap.

Ah, i el temps passa. De moment, els que figura que han de fer respectar els nostres drets, ja duen des que hi va començar a haver tdt de temps de joc passiu. Poca cosa!
Valoració:2menosmas
Per fogater, fa mes de 11 anys
I si mateix, això de dir-li a l'articulista que el seu quefe és n'Eliseu Climent només perquè escriu a la revista El Temps, és un poc passar-se de voltes. L'argument (perquè hi hagi merder amb TV3 també a Balears) és de torracollons integral. Au, ves, "Climent", fes-t'ho mirar.
Valoració:11menosmas
Per Cosme, fa mes de 11 anys
Coincidesc: tan sols l'OCB i el PSM han estat a l'altura de les circumstàncies. Els d'UM es barallen entre ells i fan promocions amb en Rafa. Els del PSOE per mi són la gran decepció: esperava un poc més d'ells.
Valoració:9menosmas
Per VULL VEURE TV3! LES VULL VEURE TOTES, fa mes de 11 anys
Els únics que, fins ara, han actuat amb dignitat són la gent de l'Obra Cultural Balear i el PSM.

ERC, Entesa, UM i PSOE....CULPABLES!!!!

NO OBLIDEM!
Valoració:7menosmas
Per Climent, fa mes de 11 anys
La reunió de Barcelona, a part de servir per garantir la presència del Canal 33, cosa que Mònica Terribes havia donat per perduda, serveix perquè els governs estiguin d'acord en que es comprin els drets per territori lingüístic i no per autonomia. O sigui que a la llarga significarà que veurem TV3. A en Payeras li és igual això, perquè al seu jefe Eliseu Climent li convé que a Balears també hi hagi merder amb TV3.
Valoració:3menosmas
Per MEMÃ’RIA, fa mes de 11 anys
Miquel Payeras, no fa tant deies que TV3 és una "telenvisión foranea" a les Balears. Tu sí que ets un venut
Valoració:-2menosmas
Per Pirata!, fa mes de 11 anys
A damunt, en Roures aquest va d'esquerrà, de defensor dels més desfavorits...valent pirata!
Valoració:-1menosmas
Per joana, fa mes de 11 anys
Que se sàpiga ja quants doblers ha pagat IB3 a Mediapro per la Fórmula 1!

Volem veure TV3 ja!
Valoració:-4menosmas
Per xap, fa mes de 11 anys
TV3VOLEM, jo també vull TV3, que arriba a Mallorca des d'abans de jo néixer, per tant puc dir que soc de sa generació TV3.

He crescut i viscut sempre amb tv3 i c33, ses series mítiques de Bola de drac, Ranma 1/2, ...

Peró el problema no es IB3, i molt manco ho arreglaràs fent boicot a IB3.
El que hauria de passar es que les 2 corporacions col·laboresin i tots els canals es vesin a tots els territoris. Sense mirar el tema comercial.

Jo vull veure tants canals com sigui possible i més amb la meva llengua
Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris