cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 15°
16°

Tot rellegint el manifest

Resulta que no sabem llegir i que totes les alarmes que vam encendre són injustificades. Això almenys és el que diu Savater en un article on afirma que no hem entès res de res del que deia el manifest que ell mateix va promoure. Jo me’l vaig llegir moltes vegades, subratllant-lo de colors i anant a descobrir-ne els contrasentits (n’hi ha un mosquer), però, pel que es veu, va ser una feina inútil: em va enganyar la meva intel·ligència.

Deu ser que el fet de parlar català, entre altres inconvenients mundans, també és un llast pel pensament i la comprensió lectora, si no, no m’explico com és que tots plegats ho vam entendre tan malament: un fet que justifica que en Savater ens continuï tractant de ximples. Ell només assenyalava una preocupació suposadament ‘generalitzada en la nostra societat’, i recomanava ‘mesures preventives abans que el pitjor sigui, a més, irremeiable’. Oh! I com que el manifest no només defensa el castellà sinó també les altres llengües (en menor mesura) no té sentit que el qualifiquem de patrioter. Ah. Clar. I tampoc no agredia ningú. Per descomptat que no.

El més curiós, però, és que Savater ens compara amb els rosegaaltars que s’han oposat a l’assignatura d’educació per a la ciutadania. Els que volem que la nostra llengua catalana tingui les mateixes prerrogatives, facultats, drets i carta de naturalesa a la nostra terra que el castellà a la seva som comparats als bisbes, a la fauna eclesial gelosa de conservar els seus ‘privilegis autoconcedits’. Hala! Sí, ens hem inventat el contingut del manifest, pel que es veu només ells tenen les armes de l’hermenèutica, de la comprensió autèntica de les paraules impreses.

Els pares de la pàtria ens tracten com si fóssim nens. ‘¿Què feu llegint això, vosaltres, que tanmateix no ho entendreu?’ El més fascinant és el que segueix, però: ‘el castellà és parlat per 400 milions de persones i de res l’hem de protegir’. I això ho diu després de fer un manifest ‘a favor del castellà’ i en un article defensor de la citada proclama. Ja us dic, amics lectors, no ho entenc. Veig ben clar que ens falta intel·ligència, i el remei per poder dir arbitrarietats, mentides i contrasentits amb impunitat i fent-se la víctima és evident: més castellà i educació per a la ciutadania.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Crits, fa mes de 10 anys
... i és que és això lo que pensen de noltros: que mos comportam com uns al·lotets malcriats amb ganes de fer sa punyeta. I que ells estan, entre d'altres coses, per a explicar-mos lo que volen dir es textos que llegim i tornam a llegir però que no sabem entendre. D'això s'en dèu dir complexe de superioritat(?).
Però sa cosa se complica quan dins es desvarieig des seu complexe se creuen amb dret (més que amb dret, amb s'obligació) a dir-mos què hem de fer, com mos hem de comportar, què hem de creure, desitjar i pensar, i, per descomptat, com hem de xerrar, per no dir com hem d'interpretar es textos que ells escriuen. Crec que aquesta patologia, tan estesa entre ses castes intelectualoides mesetàries ibèriques, necessitaria urgent atenció psiquiàtrica. No és un mal nou, és un mal que ve de lluny, i que de tan en tan provoca crisis que amenacen seriosament sa integritat física des que el pateixen i des que, innocents, els enrevolten.
Valoración:2menosmas
Per RAFEL NADAL, fa mes de 10 anys
mOLT BO! GENIAL!!!
Valoración:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris