cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 25°
28°

Sant Joan arribat, la primavera ha passat

L’estiu ha començat en faltar un minut per a les 2 hores d’aquesta matinada. Com sol ser habitual, ens esperen molts de dies d’avorriment meteorològic. Una situació normal per l’època de l’any que ens trobam. L’arribada de les primeres calors típicament estivals sol començar a produir-se per Sant Joan.

Les depressions atlàntiques queden, de moment, allunyades cap al nord i apareixen altes pressions subtropicals sobre la major part de l’Europa mediterrània. Les nits ja són caloroses coincidint amb el solstici. Segons els pronòstics predominaran els vents de component sud, migjorn i xaloc, amb molta calor. La lluna dijous dia 26 arribarà al quart Minvant a les 14 hores i 10 minuts del migdia.

SANT JOAN ÉS EL PATRÓ. Dimarts dia 24 arriba la festa solar més celebrada arreu del món. El Baptista és el patró de Deià, Calvià, Sant Joan, Son Servera, Ciutadella, Muro, Porreres i Mancor. També ho és dels lleons, de la vida monàstica, dels cavallers hospitalaris, a més dels pastors, pelleters, ganiveters, dels fabricants de maletes, capses i miralls i dels aucellistes. Diuen que també és el patró dels "tontos" i dels qui el fan. Protegeix les gallines i les ovelles i l’invoquen contra el calabruix, el vertigen, la timidesa, la manca de confiança en un mateix, per propiciar una bona amistat i per sortir de la presó.

LES CABRELLES, PER SANT JOAN, BONA MATINADA FAN. Aquest petit boldró d’estels que en termes astronòmics s’anomena les Plèiades i que es troba situat just al damunt de la constel·lació del Bou o Taurus, per Sant Joan, de bon matí, les tornam a veure. Són set estels principals i moltíssims de menor magnitud. La gent del camp i de la mar, té ben observat el curs de les Cabrelles i les seves posicions envers del sol ja que es mouen en la mateixa direcció, però fan més via: cada mes li prenen dues hores d’avantatge, de manera que en un any fan una volta més que el Sol. Són invisibles des de dia primer de maig fins a Sant Joan. La sortida i la posta de les Cabrelles serveix de guia horària a pagesos i mariners.

LA FIGA PER SANT JOAN VÉS-LI DAVANT; PER SANT PERE, VÉS-LI DARRERE. Moltes tradicions parteixen de Sant Joan. Dilluns comença la setmana de Sant Joan a Sant Pere, que és coneguda també com "la setmana fesolera" perquè s’hi havien de sembrar els fesols. Les primeres figues que han madurat són a punt de menjar a l’arbre. En aquest sentit, un refrany explica que per Sant Joan, bacores, verdes o madures, figues segures.

ENTRE SANT JOAN I SANT PERE, LA MILLOR PESQUERA.
Antigament, en aquest temps, es duien les garbes a l’era. S’agraïa prendre un bany tal dia com dimarts. Així es garantia la salut per tot l’any. Per Sant Joan es poden calar les xarxes sardineres i fins a Santa Magdalena es pesca la morena. El bon menestral aprofitarà ara els conills que són a la millor època de l’any pel seu consum, igual que l’aviram que vàrem posar al mes de gener, no debades, el pollet de gener, per Sant Joan me’l menjaré. Idò això.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris