algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
16°

Respecte per Guillem Sagrera

Un país no és res si es mostra incapaç de conservar el seu patrimoni històric i artístic més emblemàtic. És el cas de la Llonja, obra mestra de l'arquitecte Guillem Sagrera en el segle XV i senyal distintiu únic i inqüestionable. Ha hagut de ser un professor mallorquí de la Universitat de Barcelona, Marià Carbonell, que denunciàs l'intent de fer un terrat pla a la part superior de l'edifici quan Sagrera no ho va voler fer així.

Ara que es procedeix a la restauració de la Llonja, iniciativa que ha costat anys d'esforços, la cosa més lògica hauria estat que s'hagués fet un estudi seriós del monumet per aconseguir un resultat final lleial fins on hagués estat possible a l'esperit del seu creador. Sembla que per motius financers o artístics, Sagrera tingué problemes amb els mercaders de l'època, que hi volien un terrat a la part superior. Es tracta d'una dada històrica curiosa, però allò que importa ara és que la restauració obeeixi al que desitjava exactament l'arquitecte, orgull de Mallorca en una època en què mantenia intacta la seva personalitat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa mes de 9 anys
Uep!

Martínez Oliver, ara parlam de cultura i de tothom és sabut que les ampliacions de col·legis, una escoleta infantil o una escola de primària no són CULTURA, sinó que són ENSENYAMENT. O més ben dit, són gestió d'infraestructures educatives. No te llev cap mèrit, però es tracta d'obres que qualsevol polític de torn hauria fet a no ser que volgués que els infants rebessin les lliçons al local parroquial de Santa Maria la Major.

En qualsevol cas, allò que està pendent a Inca, és un pla per prestigiar l'escola pública. Aquest desprestigi que pateix s'arrossega, almanco, d'ençà que en Franco va fer la primer comunió. I ben segur que, amb les onades immigratòries, això s'ha agreujat (no vagi per dit perquè jo ja no estic en edat escolar i encara no tenc infants). Mentre allò que valorin els inquers sigui tenir un fill vestit amb el color estantís de Santo Tomàs d'Aquino, la cosa té mala ferida. Si la figurera que tenen els que van a aquesta escola fos paral·lela a la qualitat de l'ensenyament que imparteixen res seria. Tu i jo, però, sabem que no és així.

Quant a la pobresa cultural i associativa, veig que no me'n dius res! Tampoc no en tens cap culpa. L'escala de valors dels inquers és diferent a la d'altres pobles de Mallorca. Aquí allò que fa bo és jugar amb el Sallista i tenir un xaletet (per petit que siga) al Port d'Alcúdia. Quants de grups de teatre hi ha a Inca? Quins índexs de lectura té la població inquera? De quin tipus són les exposicions que s'han organitzat al casal de Can Cifre? Tot és misèria.

Els polítics no han de pretendre canviar la gent. Però això no ha de ser excusa per no fer qualque activitat cultural o festiva, a més del Dijous Bo.

Jaume Rosselló

PD: Els peperos (o els del PP, si així ho vols), els conec i bé, i te'ls regal. Tothom en té un a dins ca seva. És ver que hi ha alguna excepció, però això són faves comptades. El problem és que no teniu sedàs. I tothom qui és de la vostra corda (o de la corda dels doblers) és ben rebut. Bé, això, no sé si és mèrit o una desgràcia. Els vostres resultats electorals SEMPRE són bons. No tenguis ànsia, d'aquí a dos anys tornareu a governar.

Valoración:6menosmas
Per BARTOMEU MARTÍNEZ, fa mes de 9 anys
BENVOLGUT JAUME,
ESTIC CONTENT QUE ALGÚ DONI NOMS. CREC QUE NO ENS CONEIXEM PERÒ TAL VEGADA SERIA UN PLAER, PERQUÈ AL CAP I A LA FI, SENTIM LA CULTURA. TU NO POTS RESPONDRE PER TOT EL QUE VA FER EL GOVERN MATAS, BE I MALAMENT. PER MOLT QUE ESTIGUIS A UN PARTIT POLÍTIC, A NO SER QUE ESTIGUIS..I AIXÍ HO ENTENDRÀS! SI QUE PUC RESPONDRE DE LA GESTIÓ CULTURAL I EDUCATIVA DEL 2003-2008 A INCA, I CREC QUE NO ETS OBJECTIU PERQUÈ PODEM REPASAR LES 6 MEMÒRIES I VEURAS QUE ENTRE ALTRES HI HA 2 AMPLIACIONS DE COL.LEGIS, UNA ESCOLETA NOVA D'INFANTIL, UNA ESCOLA NOVA DE PRIMÀRIA I PER CERT DUES PUNTUALITZACIONS QUE LES POTS CORROBORAR AMB ACTES DE PLENARI I HEMEROTECA O ELS PARTITS DE L'OPOSICIÓ D'INCA, QUE PER CERT TENEN UNA OPINIÓ DE JO MOLT DIFERENT DE TU: EL CLAUSTRE NO EL VAIG INAUGURAR JO (23 D'ABRIL 2003) ERROR. DUES, TEMA TEATRE PRINCIPAL, EL DESEMBRE DE 2007 L'AJUNTAMENT D'INCA (SEGONS TU PEPERO, PER JO DEL PP) VA FER UN PRÉSTEC DEL 33% A PAGAR EN 30 ANYS (APROVAT PER UNANIMITAT DE TOTS ELS GRUPS). DEL CONSELL (ESQUERRES) I DEL GOVERN (ESQUERRES) 0 €. SI..SI..0 € A DIA D'AVUI
CAP PROBLEMA, NO M'HE ENCÈS PERÒ SI S'AFIRMEN COSES S'HAN DE DOCUMENTAR. SIMPLEMENT VAIG DONAR LA MEVA OPINIÓ DE LA FEINADA QUE EL DR. CARBONELL HA DEDICAT A LA SEVA DARRERA INVESTIGACIÓ SAGRERIANA..I PER TANT...NOMÉS M'HAN ATACAT EN TEMES PERSONALS...JA VA BE...ME DIU MOLT (JAUME, CREC QUE EL CLAUSTRE BARROC DE SANT DOMINGO D'INCA I EL TEATRE PRINCIPAL D'INCA (1915-1945), RES TENEN A VEURE AMB GUILLEM SAGRERA I LA LLOTJA...PERÒ BE JA HEM XERRAT D'ART)
ah, i quan dius els mals dels peperos, en to despectiu, crec que ni coneixes la família popular i te duries un gran desengany...però be te respet la teva opinió. be jaume endavant, disculpa la parrafada. men vag a seguir amb la tesi que prou feina tenc!
ÀNIMS
CARRER RAMON LLULL, 23, 2-D (INCA)
Valoración:0menosmas
Per jaume, fa mes de 9 anys
Ai Martínez Oliver...! Per què dius "al final estic molt content (...) que Catalunya hagi de pagar una tesi a una persona de Mallorca amb un tema de Mallorca"? Dient això, sembla que, per a tu, una beca finançada amb doblers catalans perquè un al·lot n'elabori una tesi sigui un acte de rapinya. Sembla que conceps aquesta dotació com una razzia turca.

El mal dels peperos és que ignorau que el coneixement és universal, sigui quina sigui la institució que el financi. D'altra part, la Universitat Autònoma de Barcelona està més que justificada per dar-te els doblers. Guillem Sagrera va desenvolupar bona part de la seva obra als edificis gòtics (civils i religiosos) que hi ha escampats arreu de les actuals comarques catalanes.

És més, per ventura hauries d'haver demanat finançament a l'Institut Ramon Llull (organisme al qual el teu partit s'oposà). Cal recordar que el felanitxer Sagrera treballà en esglèsies del Rosselló, com és el cas de la restauració del temple d'Elna.

No entenc com així t'has encès tant per aquest comentaris que t'han fet. A no ser que...


Salut!

Jaume Rosselló Binimelis
Carrer Bernat Bordils 18 (darrere Sant Francesc)


PD: La teva gestió a Inca va tenir un mèrit: la biblioteca del claustre de Sant Domingo. És la única cosa ben feta a la capital del Raiguer en molts d'anys. Allò que és de màxima urgència, però, és la rehabilitació del Teatre Principal. Per ventura, això podria revitalitzar el teixit cultural i associatiu inquer, que ara fa plorera (i vergonya si ho comparam amb altres pobles més petits com Alcúdia).
Valoración:7menosmas
Per bartomeu martínez oliver, fa mes de 9 anys
cap problema, mirau si estic nerviós...al final estic molt content d'haver conegut en marià carbonell i en gabriel seguí i que Catalunya hagi de pagar una tesi a una persona de Mallorca amb tema de Mallorca. Ridícul?? No realitat. Això, això, vos hauria de preocupar i no el que feis de no donar la cara o desjectar el PP i darrera un pseudònim, però be vos conec sense veurer-vos la cara. Sou tant sectaris que no acceptau que la gent del PP faci ciència i després...veniu tots a plorar quan governa el PP, a demanar clemència senyor MATAS...SI SI. També vos puc treure exemples
el que veig que ningú dels dos vol donar nom...per tant batalla perduda.
PD. Per cert teniu la informació molt equivocada que la podeu demanar al negociat de doctorat de la UIB en voler i al de la UAB: la tesi no te res a veure amb la que vaig començar a fer a la UIB. No estau ni il.lustrats, com a passat a la LLOTJA que per cert era el bessó del tema i clar, vosaltres heu de contratacar amb falsedats indocumentades. En voler anònims, en voler vos convid a un cafè i me demostrau que és mentida amb papers tot el que vos he dit
Valoración:-8menosmas
Per Inquer, fa mes de 9 anys
Idò! Que te pareix?

Tanta sort que en Manel m'hos destapat tot l'entrallat den Martínez Oliver!

Una mamadeta aquí, i una mamadeta allà....!
Valoración:10menosmas
Per manel, fa mes de 9 anys
Quina vergonya Tomeu! ets un pilota, perquè no dius que el prof. Carbonell et dirigeix la tesi que ning´ñu ha volgut dirigir-te a la UIB
Valoración:-1menosmas
Per BARTOMEU MARTÍNEZ OLIVER, fa mes de 9 anys
No m'empened gens del que dic, si de cas, el que hauria de fer aquest "inquero" és, donar el seu nom o be presentar-se a les beques FPI que convoca la generalitat de Catalunya i guanyar-ne una, que jo estimat inquero, ja la tenc, i per cert no m'ha ajudat el PP, o be penses que el consell rector de beques de la UAB ÉS DEL PP?. Si som inquer des de l'any 1978 i del PP i defensant la cultura, amb tot orgull i si vols canviar Inca i fer alguna cosa per la "teva ciutat" presenta't a unes eleccions i guanya...com que veig que ets d'esquerres, qualsevol dia i hora, si vols donar la cara, te puc dur tots els papers del consell de mallorca on els teus, no fan mamades d'enxufisme, fan vertaderes orgies pardalet
Valoración:-13menosmas
Per Mateu, fa mes de 9 anys
Vull defensar els estudis d´Història de l´Art de la UIB, que dins les seves mancances ha permès a un bon grapat d´estudiants llicenciar-se. I criticar una vegada més les institucions, el pla Bolonya, i tots els càrrecs que taponen el pas de nous investigadors i gent interessada. No s´aconseguirà cap nivell si no s´estimul.la la recerca i l´organització de grups de treball en el nostre patrimoni artístic, que és preciós. hPerò falten ganes institucionals, falta posar-s´hi. Un museu de Mallorca adormit, un Baluard adormit, fundacions de diversa índole... A Mallorca hi ha molts d´elements d´estudi de l´Art, tant medieval com contemporani.... `Però falten beques, dinamisme. NO tot acaba a la UIB. Què fan els consellers de cultura, Arca, el col.legi d´arquitectes... Quin prestigi tendran aquestes institucions si no defensen la cultura i el patrimoni. NO cal anar a Barcelona, cal d´una p. vegada treballar des d´aquí.
Valoración:24menosmas
Per Bartomeu Martínez Oliver, fa mes de 9 anys
Els anys d'estudi, recerca i dedicació a l'objectivitat de les fonts documentals del Dr. Marià Carbonell Buades a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) demostren una vegada més, que dins l'ofici d'historiador de l'art, manquen professionals amb un domini clar als textos antics. Aquests, son els únics que, conjuntament amb una interpretació científica de l'historiador, donaran un producte basat amb la ciència i l'excel.lència. Aquests valors d'integritat caminen en el dia a dia, del Dr. Carbonell, l'estimació cap a la seva Mallorca (oriund de la mateixa) i els seus vestigis històrics. No em sorpren gens que hagi estat un científic de l'art a la UAB que ens hagi de donar lliçons de com s'ha de recontruir un edifici històric. De ben segur que, algu ha de prendre exemple i mostra...i consulti amb el Dr. Carbonell més aspectes de com hem de contemplar el nostre futur cultural, sempre des del present, però amb el criteri del passat. Felicitats i una feina impagable DR. CARBONELL
Valoración:-8menosmas
Per Alex, fa mes de 9 anys
Ha hagut de ser un professional de la Història de l'art de veres de la UAB com en Marià Carbonell, no com la colla d'estantissos trepes de la UIB, que tan sols es barallen per un despatx i es preocupen per a la suposada restauració....però com restaurar partint de la ignorància i el desconeixament de com era l'edifici??
Valoración:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris