lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
10°

Plàcidament suïcides

Si hem de fer cas del que diuen els partits polítics petits de caràcter progressista i/o nacionalista, a hores d'ara s'estarien preparant les següents candidatures autonòmiques per a les eleccions de l'any que ve a la circumscripció de Mallorca: PSM (amb adherits), EU (amb algun altre nom), Entesa i Esquerra Republicana de Catalunya, amb possibilitat que els dos darrers en fessin una entre tots dos o bé Entesa pogués acabar amb UM. Allà on el 2007 hi hagué una sola candidatura (Bloc), d'aquí a deu mesos n'hi hauria tres o quatre. Tantes candidatures per a un electorat que el 2007 va ser de 37.000 sufragis (en números rodons), els quals foren l'11,1% del total, 336.358, sobre un cens de 554.183 electors. L'any que ve la participació possiblement serà per l'estil (61%, 6%) o una mica més baixa, però no és previsible -esperem-ho almanco, perquè seria un desastre- una abstenció massiva de l'ordre del 50%, que seria l'única manera que més d'unes sigles d'aquesta sopa de lletres poguessin aspirar a obtenir representació.

Amb una participació diguem-ne "normal" (dins de la mitjana històrica), només un partit tendria escons, o per ventura cap. La possibilitat que fos cap no és per menystenir-la. El 5% és una barrera molt alta. Potser n'hi hagi que estiguin convençuts de tenir assegurat el mínim legal per entrar a la distribució d'escons, però de confiats n'estan els cementiris plens. Qui té la pinta de ser un dels convençuts és el PSM, el qual fia el seu futur a obtenir 1 escó -en pensa treure 2: l'altre el regalarà als adherits- i que a mitjan termini els apèndixs que ara se li aferren acabin per entrar en el partit, amb la qual cosa tendria 2 escons i estaria més o manco igual que durant els anys vuitanta del segle passat. Això implica que dóna per feta la majoria absoluta del PP.

Dit d'altra manera: va a salvar les sigles històriques, atès que creu que és l'únic salvable per a l'any que ve. Si el PSM s'hagués presentat tot sol el 2007, sabríem sobre quins vots aspira a mantenir-se, però com que no va ser així ens hem d'anar al resultat de 2003 per saber d'on parteix: 30.000 vots. Molts, però en declivi en relació a targetes electorals anteriors i, de fet, és per aquella evolució negativa que va fer posteriorment el Bloc. Vuit anys després, i amb la competència catalanista d'ERC -que no era res-, la nacionalista moderada d'Entesa -que tampoc-, l'esquerrana i verda d'EU -que sí- i la progressista del PSOE -que també-, realment té assegurat el 5%? ERC li restaria vots, Entesa també, EU va a l'alça segons totes les enquestes nacionals i a Balears el comportament en clau espanyola és molt alt i per tant es mantendria dins dels valors històrics -entre 15.000 i 20.000 vots-, el PSOE segur que li continuaria restant vots...

Molts de flancs com per donar per fet que obtendria tot sol representació. Podria ser que sí, encara que fos pels pèls, però el risc és elevadíssim. Com sempre s'ha de dir, cada partit ha de fer el camí que més li convengui i, a més, que el PP tornàs a guanyar per majoria absoluta -gràcies a la sopa de lletres dels petits- no seria cap drama. Al cap i a la fi és el partit majoritari de Balears perquè així ho volen els ciutadans. Ara bé, és com a mínim sorprenent que tot aquest univers de partits petits es dirigeixi a l'abisme d'aquesta manera tan plàcidament suïcida.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ligeia, fa mes de 9 anys
L'oferta de dissolució de partits dins el PSM és innaceptable i demostra ben poc esperit democràtic. No es pot retreure a un partit que rebutgi d'autodestruir-se. El PSM, amb les seves exigències completament fora de lloc, ha fet impossible el pacte amb Esqurra o Entesa.
Valoración:0menosmas
Per Fins als nassos del PSM, fa mes de 9 anys
El PSM ha fet el que s'esperava d'ell: endoiar mesos i mesos sense mostrar les cartes per, al final, fer una proposta inassumible a ERC i Entesa. Els odien. És "lo" que hi ha. Idò ara que ja ho sabem, només puc dir una cosa: ja s'ho faran (amb els Verds i els ex IU, als quals fan un regal que no es mereixen, el o la cap de llista de Palma).

Espoer que Entesa sigui fidel a la seva promesa de presentar-se a les properes eleccions, passaré un guster de votar-los. El PSM no tendrà pus mai més el meu vot.
Valoración:12menosmas
Per pedro j, fa mes de 9 anys
deu ens assisteixi! en payeras ha escrit un article que podriem qualificar "bo" i sense cercar protagonisme fàcil.
Valoración:2menosmas
Per El meu vot sera per qui defensi el pais honradamen, fa mes de 9 anys
Jo no me crec cap enquesta, i molt menys les interessades que fa circular el PP, inventades d'en Rodrigues o de qualque altre lumbrera, a les quals se dona tota la credibilitat... front a les del CIS que tots alegrement donen per dolentes. En fí, tota una coherència. Ni el PP ho té tan bé, ni a les enquestes (me nec a creure que els mallorquins siguem tan obtusos) ni estan tan units (perque ningu comenta que tenir 3 portaveu en menys d'un any és símptoma d'un caos intern notable?)... front a això la unitat de l'esquerra és imprescindible, una unitat per sumar i guanyar front a una sopa de lletres de perdedors. Tant estimar el país i voler defensar-lo implica també ser capaços de sumar per fer país... o deixar camí lliure a altres opcions petites que en Miquel avui no esmenta però que hi són: UPyD, ASI o altres, que en un panorama tan fragmentari encara guanyen més pes relatiu.
Valoración:2menosmas
Per El meu vot no es trepitja com han fet fins ara, fa mes de 9 anys
Esper l'esclafit per riure perquè fins ara tots aquests partits no han fet més que anar contra la voluntat del seu electorat. Jo he decidit no votar-los. Sigui Bloc, sigui quadern, sigui plegueta,´ni PP, ni Pacte. A fer moltes punyetes.
Valoración:2menosmas
Per Biel, fa mes de 9 anys
Bye Bye PSM!!...
Valoración:38menosmas
Per progresistastiado, fa mes de 9 anys
tots el equips de govern progresistes estan "prenoqueados" per les enquestas(que ja circulen i fiblen¡¡)...
ramonramon,conlobienquelohemoshechotodoyhemosperdidoooo:psoe(siemprecreciendo)
psmentesaercaeiouetcetc; on es la porteria?qui ha marcat el gol?
Alea Jacta Est: los PPs forrarán tot de lo que vulguin(sirablau...)
Valoración:-11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris