lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
25°

Multiplicat per 'díez'

FITXA
Dia:
Dissabte 30 de maig
Acte: Manifestació "Nuestras lenguas nos unen. Volem llibertat d'elecció"
Lloc: Del passeig del Born a la plaça d'Espanya
Intervinent:Jorge Campos i Cia
Públic: Unes 2.500 persones
Missatge: Hostes vengueren, que de casa ens tregueren

S'alcen pancartes, banderes espanyoles, mallorquines, com també de Democracia Nacional (el grupet del fill d'Ynestrillas) a la plaça de la Reina, just devora la Fira del Llibre, els llibreters de la qual avui han badat, perquè podrien haver fet un "negociarro" amb el Mein Kampf. Ningú no s'explica com s'ha autoritzat una manifestació al Born, lloc destinat aquests dies a la cultura, havent-hi ubicacions tan adients per a aquesta com l'esplanada de la Feria de Abril o la del Circo Williams; però, potser, els organitzadors vulguin passar per llocs estrets per aparentar una assistència més nodrida.

La cosa comença a animar-se amb les danses d'un grupet de ball de "vot" que pertany a la nova generació de les llibertats lingüístiques, així que ells no porten mariol·lo, sinó "Marianol·lo"; elles, en lloc de rebosillo, llueixen un Rajoyssillo i cada any celebren el seu "esclafallengua". A un grupet proper, una senyora d'una cinquantena explica: "Es que tsomos aquí porque nosotros tsomos los buenos!".

Per afegir a continuació: "No como los "acampalenguas" esos, que cobran por ir a las "manifestasiones". En canvi, un senyor baixet de cara vermellosa és molt més explícit: "¡A por ellos!, exclama, agafant una bandera com si anàs a clavar les banderilles a una vedella catalanoparlant. Els assistents comencen a evolucionar -exclusivament quant a moviment de translació, s'entén- cap al carrer del Conqueridor (pobre Jaume I) i aquest cronista corre per veure'ls arribar a Cort. Allà uns joves els increpen, quatre policies nacionals se'ls enduen i se senten aplaudiments que quasi ofeguen els crits de "som mallorquins, no catalans".

A la plaça d'Espanya ressona el "libertad, libertad, sin ira libertaaad" mentre la gent, acalorada, se situa a l'ombra dels arbres. Apareix en escena el mestre de cerimònies, Jorge Campos, el "tupè" del qual evoca el fulgurant efecte del "Grecian-2000, maderas de Oriente". Es veu que aquest home s'alimenta bé. Ho diuen dues galtes arrodonides gràcies, potser, a la bona teca que ara ja es pot permetre amb el sou de director de l'Oficina del Canvi Climàtic de Calvià.

Això explicaria el seu interès per canviar el clima social, històric i lingüístic de l'Illa. El moment culminant és quan Campos saluda inicialment la concurrència i anuncia que "somos más de veinticinco mil". Aquí hi ha només unes 2.500 persones, però es veu que com que Campos té Rosa Díez a devora, doncs això, que ha multiplicat per "díez". L'escena no deixa de ser reveladora, ja que el cadafal dels oradors està just davall de l'estàtua de Jaume I, de manera que el monument del monarca, com ha d'ésser i serà sempre, projecta damunt ells la seva històrica ombra catalana.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Sebel·lí, fa mes de 11 anys
Aquesta periodista hauria d'haver aclarit abans que ella parlaria en català i que la treballadora de capet dur, com molts dels seus compatriotes, parlàs en espanyol.
Valoració:5menosmas
Per Un que n´està fins als collons., fa mes de 11 anys
Vaga a un hotel. Sa periodista s´acosta a una treballadora i va per demanar-li: I tú fa 19 anys que fas feina a n´aquest hotel i com.... Sa treballadora l´interromp i li diu subtilment i amb certa autoritat "En Castellano", sa periodista (d´una cadena d´ambit illenc) gira sa llengua i li fa sa mateixa pregunta però en forester recalcant que fa 19 anys que fa feina a n´aquest hotel. Jo ja estic fins es nassos. Es primer que me digui "en castellano" o "en cristiano" o quosa per l´estil (i no sigui un turiste), sigui forester, mallorqui beneit o moro, li aferrere una ostia per devers una cella. JA ESTA BE DE RIURER-SENT DE noltros d´aquesta manera¡¡¡
Valoració:12menosmas
Per Es suiss, fa mes de 11 anys
I diran que son 25000 fins que ningu discuteixi que eren 25000, a la castellana. Tantes de vegades els ha funcionat en els darrers cents d'anys... Fa uns mesos vaig esser a prop de Cuenca, i es veu que hi ha una empresa de la regio que fa ensaimades, com ses de Mallorca. Les venen en capses on hi ha escrit "Ensaimadas tipicas manchegas". Ja vos ho dic: deixau-los 200 anys i sera vera, amb tota sa cara ben dura que tenen. Ja no se que mes mos poden prendre, pero ja trobaran mes coses.
Valoració:5menosmas
Per freud, fa mes de 11 anys
Deliri: creure amb fermesa i convicció una idea errònia de tal manera que no es pot rebatre amb raonaments lògics. Deliri españocéntrico: una, grande y libre. Somos 25.000 mallorquines y que te piensas (funcionaris i forasters), existe la lengua mallornenoibiformeterense y la defendemos en epañó, epañó, epañó....
Valoració:6menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Excel·lent s'article, només que sa figura d'en Jaume I la trob personalment més pròxima a ells que no a naltros perquè arribà a aquesta terra quan no era catalana i la convertí per la brava (no podia ser d'altra manera) en catalana i això és un genocidi, cosa que ells també feren a Granada, per exemple, però una cosa no tapa s'altra. En tot cas naltros mos hauríem d'identificar amb es qui resistiren es setge de Barcelona el 1714 i es de ses illes el 1715
Valoració:10menosmas
Per FONER, fa mes de 11 anys
Multiplican tan be com voltros es catalanistes
Valoració:-1menosmas
Per Susana, fa mes de 11 anys
La última vegüenza del PSOE es la de Armengol, tildándonos de ultraderechistas por defender la libertad de elección de la lengua oficial; esta señora, por decir algo suave, no merece llevar las siglas del partido que representa y no puede insultar de esta manera a la ciudadanía metiéndonos en el mismo saco del PP. Círculo, UPyD o falange española, cuando en realidad somos mallorquines baleares que queremos nuestra tierrra y nos sentimos también españoles...sin rozar para nada las barbaridades que esta presidenta????del consell del PSOE va diciendo por ahí, en contra incluso de muchos de sus militantes!!!!
Valoració:-2menosmas
Per Solleric, fa mes de 11 anys
Carmen l'únic principi constitucional que s'imcumpleix és el nostre dret d'usar el català o mallorquí el 100% de les vegades a la nostre terra. Ni un sol mallorqui no enten el castellà i per tant complixen el deure constitucional, peró aquest deure també diu que tots els habitants de la Comunitat Autonoma han d'entendre les DUES, i això no és compleix pero per part vostre envers la nostre llengua.
Raphel enhorabona, un escrit irònic fàntastic, això sí una pena que els espanyols no entenguin aquest sentit d'humor i es quedin amb "las cloquetas" de Martes y 13.
Valoració:13menosmas
Per Toni Parreta, fa mes de 11 anys
I més presencia que hi heurà, Carmen, això es lo que no vos agrada als franquistes, els que estimam la nostra cultura i la nostra terra de cada día anam mes fòrts i poc a poc anam sent més.
Valoració:12menosmas
Per Carmen, fa mes de 11 anys
No, señores Vudy y feodor, el mallorquín o catalán tiene una abrumadora presencia en todos los ámbitos en los que se incumple flagrantemente un principio constitucional de cooficialidad de lengua, por una normativa al más puro estilo -no berluscuniano sinoestalinista-
Valoració:-12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris