cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 25°
28°

Metges i compromís social

Un dels distintius de la Segona República és el gran nombre de metges que se sumaren al gran projecte de transformació social d’aquell període frustrat, però que ha quedat marcat dins la memòria col·lectiva. Moltíssims professionals de la medicina es feren republicans. Era lògic. Ells tenien formació científica i entraven dins les cases dels pobres i dels rics. Sabien que els virus i els bacteris no respectaven les classes socials i veien les pèssimes condicions sanitàries en què vivien els pobres. I molts assumiren compromís polític. Volien un sistema sanitari eficaç, però també clavegueram eficient i habitatges dignes. Així mateix, lluitaven per l’escolarització general. Sabien que l’educació era la mare de la higiene. I a les Balears defensaven la llengua pròpia, amb passió, perquè un poble cult i segur de si mateix és un poble sa. I en aquest sentit, la llengua és salut, com ho és la cultura, una alimentació equilibrada i una vida digna.

Qui ho sabia molt bé era Emili Darder i Cànaves, il·lustre metge i darrer batle de la Palma republicana, que donà la vida per dur les seves idees, formació i vocació a la pràctica. Qui també ho sabia molt bé era Juan Negrín López, metge, professor de Fisiologia i president del Govern republicà entre 1937 i 1939, i després a l’exili entre 1939 i 1945. És impossible esborrar de la memòria l’empenta progressita d’aquella generació de grans científics, identificats fins al final amb la causa del seu poble. Tenien un concepte humanista, integral i profundament social de la salut. Aleshores, hi havia molts pocs metges en comparació a ara. Es podien considerar una casta a part. Tanmateix, es negaren a ser-ho. Sabien com circulava la sang dins un individu i en conseqüència volien que el jo col·lectiu funcionàs bé. És a partir d’aquest llegat que no s’acaba d’entendre el posicionament d’alguns metges actuals respecte a la llengua catalana. La identitat d’un poble també és la seva.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
Es gremi des metges també és molt corporatiu, en cert grau endogàmic i s'atraca an es des militars en aquest sentit. Però també és cert que hi ha de tot
Valoración:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris