nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
15°

Joachim Hunold, persona non grata

No és la primera vegada que un empresari alemany entra en aquest país com un elefant en una cristalleria. Sembla que la dependència innegable de la nostra economia respecte del turisme alemany els ha menat a confondre alguns conceptes, el primer dels quals seria, lamentablement, el de sobirania nacional: no entesa com un objectiu d’una part de la nostra gent, sinó com una situació de fet que defineix l’Estat espanyol.

L’Estat es va constituir en Estat de les autonomies, cada una de les quals s’atén al seu propi estatut, que té valor de Llei. Per tant, si el senyor Joachim Hunold, director general d’Air Berlin, comet la inconveniència de mostrar el seu malhumor per la situació lingüística de la nostra comunitat i per les conseqüències que se’n deriven, no ha de creure que és un maleducat amb les institucions autonòmiques, sinó amb tot l’Estat. De posar-lo a lloc, una tasca que s’hauria de dur a terme sense més dilació, tant se n’haurien d’encarregar les autoritats autonòmiques com les del Govern central, que és, al capdavall, qui ha de garantir el respecte per totes les lleis de l’Estat.

El Govern central no ha estat gaire curós amb aquesta qüestió. Així, ha posat tots els obstacles perquè el català i altres llengües de l’Estat rebin tractament adult en les institucions de la Unió Europea. Però ara, quan se suposa que entre La Moncloa i el Consolat de Mar hi toca haver bon feeling, quan les Balears han reingressat a l’Institut Ramon Llull i, per tant, poden fer valer la força d’aquest organisme per defensar la llengua, ara seria el moment de deixar clares unes quantes coses, sobretot a alguns empresaris alemanys i a alguns membres distingits del Cos consular. Joachim Hunold encaixa en el perfil d’un cert prototipus germànic d’autoritarisme insuportable, lamentablement mancat de les qualitats que afavoreixen la convivència.

Ha de saber que, amb les seves queixes aspres i amb les seves mentides –diu que als pobles de Mallorca els nins no aprenen castellà–, ha ofès greument els sentiments de molta gent d’aquest país –alguns alemanys inclosos–, alhora que no era gens escrupolós amb el respecte a la Constitució espanyola i a l’Estatut d’autonomia de la nostra comunitat.

Aquest personatge hauria de ser declarat pel Govern autonòmic persona non grata (ja sé que no té importància, però per mi ja ho és) i hauria de rebre un avís per part del Govern central. No pots menysprear la gent d’un país estranger malparlant de les lleis que s’han donat (a no ser que vulguis servir, en aquest cas, els interessos de l’extrema dreta d’aquest país, a veure si és això). De vegades el poder fa perdre de vista algunes coses essencials. El poder, a Joachim Hunold, li ha fet perdre de vista que el seu comportament encaixa a la perfecció en la caricatura més agra que el món s’ha fet d’un cert tipus d’alemany: una caricatura que els personatges com ell impedeixen d’enterrar per a sempre.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Joan Pau, fa mes de 12 anys
Pobre Toni no se si ens coneixem, segur que no...la pobresa potser resideix més el teu mins desconeixement dels origens i arrels del poble mallorqui. Tot i formar part d'aquest poble, i coneixer les meves arrels catalanes, hom no és considera nacionalista tot i que reconec que tot poble necessita un mínim d'etnocentrisme per sobreviure.

Toni quina llengua més llarga que tens.
Valoració:-1menosmas
Per Ivan, fa mes de 12 anys
Resposta a undetants, es cert que els territoris no tenen llengues per tant deixi vostè de parlar la segona llengua internacional, l'espanyol es la segona i per tant desde el seu propi punt de vista hauria d'oblidar aquesta llengua i dirigirse al mon en alnglès.

¿es aixo el que volia dir? perquè es molt fàcil dir a altres persones que canviin la seva llengua perquè els territoris no en tenen i tanmateix no canviar vostè mateix per donar exemple.

Una mica de coherencia, si hem de globalitzar les llengues tots parlem l'anglès que es més internacional. I si no les globalitzem llavors tant catalans com balears com valencians tenim tot el dret del món a defensar la nostre llengua.

Es el mateix tema de sempre: tots els espanyols que conec es queixen del català i dels "nacionalistes", però això si que ningú els hi toqui el seu preciós castella`.
(dic "nacionalistes" perquè aquí el concepte es confón, tan nacionalista es un català que defensa el català com un castellà que defensa el castella, encara que al castellà no li calgui cap tipus de defensa)
Valoració:2menosmas
Per Bernat, fa mes de 12 anys
Aquests que repeteixen amb tanta insistència que els mallorquins no som catalans provoquen un cert morbo i curiositat que duu a investigar els nostres orígens i llavors resulta que som uns catalans conservadíssims i preciosos que com diuen a Barcelona feim goig. Ai que ho som de guapos! Visca Mallorca! Visca sa república!
Valoració:3menosmas
Per En Toni, fa mes de 12 anys
La més sincera enhorabona senyor Frontera! Aquest senyor alemany a més de ser ofensiu és un incult, com algun que escriu en aquest debat!
Balears sí fa ser part de la corona d'Aragó (que en el fons era una confederació d'estats amb un rei català) ens agradi o no, a mallorca durant segles s'ha parlat català, i la llei (la constitució) diu que l'estat i el govern autonòmic (l'estatut) té l'obligació de defensar aquest patrimoni.
Si l'estat no compleix el seu deure ho haurem de fer nosaltres!
Com? És fàcil, de moment deixant de volar amb aquesta companyia!

Sobre el comentari d'esser catalans, no hem de confondre les coses, qui diu que els catalans ens volen anexionar? això no s'ha dit mai... no crec que s'hagi de veure així, des d'un òptica centralista espanyola perquè mai ha estat la nostra forma de veure ni de fer les coses... hi ha altres fórmules més federals o confederals més arrelades a la nostra història (abans dl 1714), o no?

Ah, i de nacionalistes exaltats i uniformitzadors , els espanyols en són campions, o tal vegada guanyen ealguns alemanys?
Valoració:-3menosmas
Per TONI, fa mes de 12 anys
¿Paisos catalans? Aurora jo crec que la que está embullada es vosté. Jo comprenc que un balear no vulgui esser espanyol i me pareix molt bé, però quina necesitat tenim d´esser catalans i perdre la nostra identitat. ¿Quins interesos perversos tenen els traidors catalanistes que voldrian que catalunya ens anexionas.? i el pobre Joan Pau que creu que en el mon tothom es nacionaliste exaltat perque ell ho es, supos que com el Sr Puig.
Valoració:4menosmas
Per Joan Pau, fa mes de 12 anys
Un de tants tothom creu cegament en les teves estadístiques, Veig que el diari de Balears a internet és tot un èxit gràcies a les repetides visites de nacionalistes espanyols exaltats.
Valoració:-1menosmas
Per Joan Pau, fa mes de 12 anys
Toni ja has trobat el teu nou "führer" després de la caiguda de Rajoy, per cert tu tampoc convenceràs molt amb els teus prejudicis
Valoració:4menosmas
Per Aurora, fa mes de 12 anys
TONI, no t'embullis. Balears no és Catalunya. Per mala sort ara són dues comunitats de l'estat espanyol. El q hauria de ser són els Països Catalans, I per començar, són els que venen aquí els que ens haurien de respectar. Som mallorquins, xerram català, no ens ha de fer por dir-ho. Català insular...
Valoració:2menosmas
Per TONI, fa mes de 12 anys
VISCA AIR BERLIN I EL SR. HUNOLD HAN FET EL QUE FA ESTONA AURIEM D´HAVER FET ELS BALEARS AMB ELS CATALANISTES. BALEARS MAI MAI HA ESTAT CATALUNYA I MAI NO HO SERÀ. AQUÍ SEMPRE S´HA TENGUT RESPETE ALS ALTRES PARLIN EL QUE PARLIN I ELS CATALANISTES IMPOSERAN EL QUE VULGUIN A MESTRES DÉSCOLA I FUNCIONARIS PERÒ NO CONSEGUIRAN CONVENCER NINGÚ MES.
Valoració:-2menosmas
Per Operation Overlord, fa mes de 12 anys
Els alemanys, racistes derrotats, que parlin en anglès.
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris