nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
15°

IB3 - TV3: un pacte a favor dels crancs

Aconseguir la recepció de TV3 i d’altres canals en català va ser una de les fites determinants en el nostre procés de normalització lingüística. També ha estat important, en el mateix sentit, que el govern actual hagi decidit que IB3 sigui una televisió en català. Però, tot i que ara la situació ja és precària, a finals d’any el panorama televisiu pot patir un fort retrocés. Si es produeix, hi ha el perill que qualcú vegi un nexe entre governs del PSOE i retrocés del català en els mitjans de comunicació: tancament de Ràdio 4, pèrdua de les connexions amb la programació en català que TVE feia a Catalunya, una llei de televisions privades gens respectuosa amb la diversitat lingüística, increment recent de privades que només emeten en castellà...

Ara, si la cosa no canvia i encara que, a més del PSOE, hi hagi implicats altres partits, hi haurem d’afegir les conseqüències del conveni de col·laboració entre Catalunya i Balears per a la recepció recíproca d’IB3 i TV3, signat a finals de gener. En un context d’expansió de la TDT en què ha crescut moltíssim l’oferta en castellà i en què les possibilitats tècniques han millorat molt, el conveni no sols no preveu d’oferir-nos la possibilitat de sintonitzar totes les televisions de la CCRTV (afegint-hi per tant el 3/24 i el 300), sinó que limita el compromís a TV3 i deixa sols com a possibilitat futura un segon canal (deu ser el K3/33). A la vegada, a Catalunya rebran IB3 i es deixa oberta la possibilitat d’un segon canal (que ara no existeix). Per tant, en lloc d’aprofitar el canvi d’analògic a digital per ampliar l’oferta de televisió en català i, d’aquesta manera, amortir un poc la pèrdua de pes relatiu, el conveni en fa una reducció. En definitiva és un conveni a favor d’aquells que volen que els canvis siguin –en això del català– per a anar cap enrere, com els crancs.

I, si això fos poc per a decebre’ns de la política del govern en aquest àmbit, continua la patètica pràctica de tapar adesiara els programes de TV3. Si pot tenir una remota justificació quan el programa l’emeten simultàniament TV3 i IB3, és intolerable que, tractant-se d’un servei públic, ho facin quan les emissions no coincideixen d’hora ni de dia. En el primer cas, no priven ningú de veure el programa (encara que obliguin a veure’l per IB3); però, en el segon, impedeixen que el puguin veure aquells que no els va bé l’hora o el dia d’emissió per IB3. Redueixen als ciutadans, per tant, l’oferta de programació en català. Tenint en compte que es tracta de televisions públiques i que, un dels seus objectius, és assegurar aquesta oferta, difícilment es pot justificar. Les eventuals dificultats jurídiques no poden ser una coartada, sinó que, en tot cas, han de ser entrebancs que cal superar.

Amb aquestes actuacions no sé si apugen l’audiència, però segur que irriten una part dels ciutadans contra IB3 i la direcció, els qui estarien més disposats a ser-ne aliats, i alhora coarten –encara que els deu semblar molt secundari– la llibertat de veure televisió en català. Tot plegat serveix per a condemnar a la més absoluta precarietat l’oferta de televisió en la nostra llengua i per a convertir-la, amb aquests deplorables comportaments, en extremadament vulnerable als qui la vulguin fer desaparèixer. Sembla que els responsables dels convenis, d’una i altra banda, i la direcció d’IB3 tenen altres interessos que assegurar una oferta sòlida de televisió en català. No hi ha dubte que, al cap i a la fi, la clau per a avaluar les persones i la seva gestió no és què pensen ni què diuen, sinó què fan.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Biel, fa mes de 11 anys
Totalment d'acord hauria d'incloure, el més aviat possible, la recepció del canal 33/K3. I el govern hauria de firmar un acord semblant amb la Generalitat valenciana perque el C9 i Punt2 es poguessin veure a Balears en TDT. Ara bé, senyor Melià, si IB3 tapa a vegades el senyal de TV3 és gràcies a un acord amb la Generalitat. Els catalans hi estan d'acord, vaja, perquè ells faran el mateix amb IB3 si la televisió balear emet alguna pel·lícula de la que TV3 tengui els drets d'emissió per a Catalunya.

Valoració:0menosmas
Per Joana, fa mes de 11 anys
Gent com el SIURELL hauríen de ser censurats a aquest foro!!! Maldament tingués raó, la perdria pels insults fora de context que amolla!!!! És una vergonya pels que ens sentim lliures i tots els que defensam la nostra llengua catalana!!!!
Valoració:-18menosmas
Per Juan Pedro, fa mes de 11 anys
TV en castellano=exterminación como en la Alemania Nazi, ¿ Qué ha cambiado entonces?
Valoració:0menosmas
Per Conyon, fa mes de 11 anys
Amb el Matas això no passava. Crec que hauriem de demanar sa seua canonització. En Rouco la beneiria. I també la nova línia d'IB3 sempre que El Imperio Español seguís sent en la ment malalta de molts el més gran i poderós del món, defensat amb l'espasa i la teia purificadora!
Valoració:1menosmas
Per Garrober, fa mes de 11 anys
A Eivissa encara es diu "me'n vaig a España", si el viatge és a Cartagena o a Navalcarnero. Com també: -Jo parlo eivissenc, no català. A Formentera hi ha qui encara afirma que parlar formenterer, o català, és parlar "pagés". Tot això es fruit de l'aïllament físic, individual i cultural, afegit a una herència medieval: l'admiració al poderós -económicament o políticament- i el sentiment d'inferioritat heretat dels temps dels serfs de la gleva. On no n'hi ha, no en raja!
Valoració:1menosmas
Per Marcus Strauss, fa mes de 11 anys
La propaganda i la censura desplegades durant tota la dictadura del general Francisco Franco Bahamonde -40 anys!- va afectar les ments
dels illencs, produint una fòbia només en escoltar el mot CATALÀ. Encara perduren els efectes, producte de la crueltat i de la síndrome de Stokolm. Efectes directes pels qui vàrem viure plenament en els temps del fascio hispà, i indirectes o subliminals pels nascuts posteriorment. Catalunya i les Illes mai no han tingut cap conflicte. Els qui despotriquen de Catalunya ho fan per reflexe mental, perquè ho han aprés, no perquè tinguin cap raó ni perquè parteixin d'un procés de la lògica.
Valoració:1menosmas
Per Follia, fa mes de 11 anys
A IB3 ja hi torno a veure alguna cara massa vista en els temps del castellà imperial
Valoració:5menosmas
Per Ramonet, fa mes de 11 anys
IB3 ha guanyat molt en qualitat des de fa un mesos. S'ha de tenir en compte, però, que TV3 duu moltes hores de vol i que a les Illes té una audiència fidel, que pot alternar-la amb IB3.
El que no m'agrada mica és que darrerament quan fan una pel·li interessant a TV3, em surti el canal informatiu 24 hores.
Ah! Prefereixo veure un programa interessant emès des dels estudis del Canal 2 valencià abans de soportar la imposició d'un partit de futbol a IB3, que és la meva, com també TV3 i el Canal 2.
Valoració:3menosmas
Per catala emprenyat, fa mes de 11 anys
pp=psoe=discreminació de la llengua catalana.
No m'esperava això de tu antich, m'has decebut molt, la gent et va votar pensant amb el canvi i per recuperar la normalitzacio de la llengua catalana.

Valoració:4menosmas
Per Talaiòtic, fa mes de 11 anys
Els que us demanau per les interferències de les ràdios en català que ens arriben de la península (els qui teniu la sort de rebre'n), demaneu-vos quines ràdios quedaran quan només emetin en tecnologia digital si NINGÚ s'està plantejant de posar freqüències per continuar rebent-les, que aquí tots parlam de tele i ningú se'n recorda de les ràdios (jo inclòs). Prest només tindrem ràdios illenques i les invasores de l'Estat castellà, però no les de la resta del nostre país. Ens volen incomunicats.
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris