cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 15°
16°

Fal·làcies i mala bava

Què voleu que us digui! Això del Manifiesto m’ha revengut gola amunt, com a vegades em fa sobres la coca de trempó (no per res en especial, sinó per una intolerància a la ceba). Ho ha fet per múltiples raons que seré incapaç d’ordenar. La més sentimental és el fet que l’entrenador del Mallorca, en Manzano, s’hi hagi sumat. Crec que és un greuge que ha fet a molts de mallorquins. Pens que es pot ser orgullós, visceral, es pot anar de pseudointel·lectual, però el que no es pot ser és desagraït. Si Manzano té un nom en el món del futbol és, bàsicament, gràcies al Reial Mallorca. Si la seva figura s’ha revaloritzat és també gràcies al Mallorca. Un club que distribueix una revista gratuïta, entre els assistents a l’estadi, en català i que en la megafonia usa el català. Deu ser això el que desconcerta Manzano i li fa perdre tants de punts a son Moix? O va ser el fet que va ser "¿obligat?" a dir unes paraules en català en la presentació del Mallorca la passada temporada?

Per altra banda, també em molesta molt el fet que ens considerin, als nacionalistes no espanyols, com a incultes, vaja que no sabem llegir el manifest. O que afirmin que hem dit coses que no hem dit. Jo no he llegit, com a mínim en aquest diari, que algun dels seus col·laboradors hagi afirmat que el text del Manifiesto diu "que la llengua espanyola està en perill". Ja ens hauria anat bé, que hagués dit això, ja que el paperot en qüestió s’hauria desqualificat per ell mateix. Si hagués afirmat això hauria perdut tota la credibilitat que ha tengut entre els seus signants. Precisament la llàstima és que no diu això, sinó que fa un sil·logisme d’una mala bava impressionant: eleva el castellà a llengua garant de la democràcia, ergo equipara les altres llengües a parlars propis de grups reduïts i d’ideologia no democràtica, totalitària. Només ens faltava això: fotuts i haver de pagar el beure.

Dues coses més. La primera és que ens consideren això: un reducte en vies de residualització, amb totes les tonalitats negatives: de curts, errats de comptes, radicals, tancats, totalitaristes, etc. Un reducte sense remei, en si inofensius. Allò que els sap greu és que encara així els puguem fotre alguna esperonejada o que puguem suscitar la compassió d’algú. Si més no aquesta és la tesi que es desprèn d’un dels múltiples afalagadors del manifiesto, el professor de la Universitat del País Basc, Carlos Martínez Gorriarán. Els sap greu això: que en la nostra agonia puguem suscitar l’adhesió dels no-nacionalistes. La segona cosa que també us volia dir és que entre tot aquest xibiu de calúmnies, insults i no sé què dir més per no excedir-me, entre tot això encara hi fiquen la pessigada de monja de dir que el nostre sistema educatiu provoca "analfabetos cuasi funcionales en la lengua mayoritaria". Molt bé, si pogués comparèixer un geni que fos capaç de canviar les dues realitats, és a dir, que el 95% dels productes audiovisuals i de mass-mèdia fossin en català, jo els ho barataria cap per cap. I potser signaria un Manifest perquè es derogàs la Llei de Normalització Lingüística. I prometria solemnement no parlar d’analfabets quasi-funcionals. Paraula! Acceptarien ells el barat? Ah, i una postdata: com és que no han fet signar, o no han publicitat que l’ha signat, na Belen Esteban ni ningú de l’Espanya canyí i en canvi sí que han publicitat tots els pseudo progres? això també és mala bava!

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa mes de 10 anys
No me toqueu na Belen Esteban
Valoración:1menosmas
Per vudyalien, fa mes de 10 anys
Lo estrany es que en Jorge Lorenzo no hagi signat el Manifiesto.
Valoración:3menosmas
Per No m´agraden les pomes jacobines, fa mes de 10 anys
En Manzano és un mercenari més, gent imbècil, incapaç de mirar més enfora que llurs propis interessos. Quina diferència hi ha entre els subnormals argentins que insulten com a cans al llarg del partit -- enlloc de comportar-se com pertoca-- amb el jacobinisme atroç d´en Manzano que enlloc de pagar entrada cobra fitxa?

"Pometa" ETS UN DESAGRAÏT COM TANTS I TANTS D´ALTRES!!!
Valoración:4menosmas
Per Santi, fa mes de 10 anys
La darrera frase volia dir: no faig comptes renovar el carnet ni deixar-me caure per Son Moix.
Valoración:1menosmas
Per Santi, fa mes de 10 anys
Ens consideren incultes. És hilarant que uns subjectes tan limitats que només estan capacitats per expressar-se en una sola llengua (són incapaços de aprendre-ne d'altres) tinguin la barra de fer aquestes manifestacions.
Som soci del Mallorca des de l'any 1959, quan va venir J.C. Lorenzo, Oviedo, Zamora....., però mentre l'impresentable Manzano sigui l'entrenador no faig comptes re novar el carnet no deixarme caure per Son Moix.
Valoración:2menosmas
Per carmen, fa mes de 10 anys
Hay empacho en el d'Balears sobre el tema pero, lo del analfabetos casi funcionales ¿no lo dirá Ud. por Carmen Iglesias, Miguel Delibes ,o Arturo Pérez-Reverte,?... por citar alguno de los múltiples firmantes.
La Esteban no creo estuviera para firmas de Manifiestos, con su publi/boda habrá tenido suficiente, pero si se lo explican seguro firma, chicas, buena es ella.
Valoración:0menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys
Ja fa molt de temps que ha arribat el moment d'internacionalitzar la nostra lluita: demostrem que els tancats són ells, en català i en anglès!
Valoración:2menosmas
Per runa, fa mes de 10 anys
De fet na Belén Esteban és l'autèntica autora material del MANIFIESTO.
Valoración:2menosmas
Per Crits, fa mes de 10 anys
,,,perquè na Belén Esteban segur que no el signaria, perquè té més cap que tots aquests signants junts,
Valoración:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris