lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
25°

Espanyol i misèria

Un dels arguments més escoltats durant aquests dies pels autors del manifest a favor del castellà i els seus signataris és el de la puixança imparable de la llengua castellana. Que si la implantació que està agafant en els EUA en la última dècada, que permet a qualsevol que parli el castellà moure’s sense problemes a Nova York (això diuen), que si els quatre-cents milions de parlants –entre els quals, curiosament, ens inclouen a nosaltres–, que si l’interès que desperta a les universitats d’arreu del món, on els estudiants omplen les aules on s’hi ensenya… tot són arguments que implícitament busquen mostrar-nos que som d’estúpids parlant encara aquests balbuceigs incomprensibles i regionals, aquestes llengües tan minoritàries com absurdes.

¿Per què, però, aquest poder del castellà arreu del món? ¿D’on sorgeixen tantes boques parladores, esteses com la mantega sobre tota la rodonesa de la terra? Rere l’actual esplendor lingüístic del castellà hi ha molts segles de misèria. ¿Com va agafar el castellà l’assentament que té actualment a les Illes? Ja ho sabem: amb desenes de milers d’immigrants andalusos, murcians i extremenys que van arribar aquí durant els anys seixanta escapant del terrós natal, de la fam congènita dels latifundis de Franco, atrets per una economia a l’alça en el sector hostaler.

I ara es repeteix la història un altre cop, a escala mundial, però: colombians, equatorians, argentins, mexicans, tots arribant als EUA o aquí mateix, a casa nostra, amb les butxaques buides, fugint assaciats de fam, ofuscació política i falta d’oportunitats, intentant trobar un racó en les nostres poderoses economies per dur una vida digna (òbviament parlada en castellà, opció reforçada pels del manifest, trepitjant la nostra llengua en nom de la llibertat i la igualtat de drets).

El fracàs de les societats iberoamericanes com a sistemes econòmics i polítics, frustració derivada en part de l’herència espanyola colonial, és el pilar sobre el qual s’assenta aquesta suposada brillantor present de la llengua castellana. Sí, l’espanyol arrasa arreu del món, i ho trepitja tot perquè té fam i les butxaques ben buides.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Administrador, fa mes de 12 anys
Si, que ho sabem, qui ets. Tenim la IP de l'ordinador.
Valoració:0menosmas
Per No sabeu qui soc, fa mes de 12 anys
Simplement, aquest article fa oi
Valoració:-3menosmas
Per Xesca, fa mes de 12 anys
Els silenciosos podrien piular qualque pic per defensar allò que és de justícia. ¿O no ho fan, moltes de vegades, quan la injustícia és a l'altra cap de món?
Valoració:-3menosmas
Per Francesc, fa mes de 12 anys
De tan en tan van apareixent intel·lectuals vetllant pels drets dels pobres castellanoparlants, sempre perseguits per les malèfiques llengües minoritzades (per què seran minoritzades?). És ver que no són tots els que els hi agrada l'estat espanyol unit els que ataquen les llengües minortzades i el dret del poble que les parla de vetllar per la seua pervivència, però el que resulta culpidor és el silenci d'aquells espanyols progressistes, tolerants, pacifistes.. molt preocupats pels problemes del Tibet, d'Iraq, Palestina (preocupacions que per altra banda compartesc).

Ja sabem que hi ha espanyolistes que atacaran sempre terriblement tot allò que no soni castellà al seu estat, però de vegades no ens fixam amb aquest silenci dels que se suposa que són més tolerants, aquells espanyols que no són com la "minoria" retrògrada.
Valoració:0menosmas
Per Xesca, fa mes de 12 anys
Vicens,
¿Normal que gent que xerra castella protesti quan, de 30 hores de classe a la setmana, només 2 0 3 se fan en sa seva llengua? ¿ On viuen? Perquè, si viuen aquí, en lloc de protestar, haurien d'agrair -i molt!- tenir classes en la seva llengua i que nosaltres també en tenguem. ¿Què més volen? Segons a on, no s'ho trobarien això!
I si, seguint el teu criteri, Vicens, es posen a protestar tots els que xerren en família altres idiomes diferents del nostre, s'armarà grossa, perquè, creu-me, que aquí hi ha mig món instal·lat!!!
Per ventura convé estimar més aquesta terreta nostra i tot allò que fa que siguem com som com a grup. Agradar-nos més fa falta!!!
I l'article, tal vegada pot no agradar a qualcú, però, de pobre i previsible, no en té res. És molt clar. Claredat i pobresa són coses ben distintes.
Bon dia tenguem.
Valoració:0menosmas
Per Ciceró, fa mes de 12 anys
Tu Vicens sí que n'ets de pobre (d'esperit) i previsible (d'idees) n'ets un clar exponent del típical mallorquinet llepaculs dels espanyols que calla i els hi riu totes les gràcies com un miserable bufó de fira.
Si no els hi agrada la nostra llengua, el català, i la nostra cultura que s'en vagin!!!
I tu Vicentet, per l'amor de Déu una mica més d'autoestima. Aixeca't, rentat bé els morros i deixa de dir bajanades.
Valoració:-2menosmas
Per Vicens, fa mes de 12 anys
Un article pobre i previsible.
A jo no m'importa lo que es faci a America o lo que es xerri allà.
La vulgaritat i el poc seny propagandístic d'alguns activistes pro-castellà es un bon argument per fer contra-propaganda i atacar de nou "l'enemic espanyol". Aixó garanteix l'ovació dels 4 resentits de sempre.
Podem recordar i entristir-mos mil i una vegades amb els mil-lions d'indis que varen morir per culpa dels conqueridors, la inquisició, les fotos d'en Franco amb en Hitler...fins i tot n'Aznar amb en Bush (o tot solet). Quan un idiota espanyol obri sa boca s'ha d'aprofitar i atacar-los a tots. (Com si no hi haguessin idiotes a tot arreu i de totes ideologíes).
Lo que es actualitat ara es l'educació, com han de conviure 2 llengües oficials a les ílles i els drets dels ciutadans.
I pens que es ben normal que la gent que xerra castellà protesti quan de 30 hores de classe a la setmana només 2 o 3 se fan en sa seva llengua.
Valoració:3menosmas
Per Pere J., fa mes de 12 anys
Carmen: Estàs fregant el racisme, si no hi estàs ja enfangada. La mateixa pregunta la plantejava el NSDAP d'En Hitler i d'altres, respecte als jueus a principis dels anys 30 del segle passat.
Valoració:0menosmas
Per Xesca, fa mes de 12 anys
L'article és tan brillant com impecable. I ple de veritat. No deixem que cap política lingüística imperial pepera o psoEra faci que renunciem a la nostra llengua estimada, herència que no m'impedeix anar per Nova York, Londres o qualsevol indret del món cap alt, orelles i ulls badats i braços tan estesos com vulgui. En espanyol o espaninglix es poden fer moltes feines i activitats al món desenvolupat, però poques de qualificades si no se domina cap llengua més.
Valoració:3menosmas
Per Fantomas, fa mes de 12 anys
L'espanyol, deis? Provau, com he fet jo, de circular per Europa i veureu que us serà quasi tan útil -o tan poc útil- el català com el castellà -o espanyol, com n'hi ha que l'anomenen-. Per exemple, a Itàlia la informació per als turistes es trobava, bàsicament, en francès, anglès i alemany. A Àustria, en francès, italià i anglès. A Praga -capital de la República Txeca- en francès, alemany, italià i anglès. Als hotels ni tan sols podies veure canals en castellà, però sí en italià, per exemple. Conclusió, viatjau un poc per Europa i veureu com l'espanyol no hi pinta una merda cagarra. L'anglès sí que és la llengua comuna d'Europa, l'idioma en què t'entendrà més gent (és més, aniràs ben arreglat si viatges sense tenir-ne nocions, ja que és gairebé imprescindible). "Español, lengua común y universal"? Collonades! Pura proganda espanyolista. Molt de sermonejar-nos sobre els "400 millones", però si realment voleu anar pel món, us convé estudiar bé l'anglès que, al cap i a la fi, és la llengua universal.
Valoració:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris