algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
12°

Els Oblidats

Divendres es presentà, a Inca, La llibertat contra el poder, de Miquel Beltran, a cura d'Edicions del Moixet Demagog, promogut pel Grup d'Estudis Llibertaris Els Oblidats i l'Ateneu Llibertari Ses Coves. En l'actual circumstància, històrica, de memòria i de relectura de l'anarquisme històric, entenem que hi encaixa perfectament l'existència de grups compromesos amb l'estudi i la divulgació de biografies que se significaren per anar contracorrent. Ens referim a individus i col·lectius d'estudiosos i ciutadans sans, que planten cara al poder d'una forma elegant i coherent, tot posant de manifest que a Mallorca també es treballa des de la perspectiva de la cultura obrera i àcrata. Entenem que es tracta d'un posicionament elegant perquè parlam de persones que actuen de cara, sense màscares, sense enganar; però sobretot es mostren amb accions coherents i mantenen un compromís rigorós amb la ciutadania i amb el model de vida amb el qual s'identifiquen.

La publicació d'aquestes obres i la recuperació d'aquests personatges, amb la intenció de situar-los en el lloc que es mereixen en l'explicació coherent del passat, és alguna cosa més que una anècdota simpàtica en una societat mesella de tòpics. Servidor sempre ha tingut simpatia pels heterodoxos, radicals i marginats, sobretot si el motiu de la seva marginació social i del seu silenciament és a causa de les seves idees i conviccions, però també una conseqüència de la seva honestedat i de la coherència entre allò que afirmen defensar i allò que en caracteritza la trajectòria personal i professional. Els radicalismes, bàsicament d'esquerra, estan particularment estigmatitzats en la societat liberal actual.

De fet, la majoria dels individus del nostre passat que s'han significat per la seva radicalitat i per la defensa extrema d'un model de societat i d'unes idees pròpies no són ben vists, ni considerats modèlics, en el present. Més aviat incomoden, igual que molestaven en les societats en les quals es menyspreava la llibertat de pensament. En aquest sentit, la gran confrontació social actual se centra en la conquesta de la moderació i d'aquells espais valorats com a neutres o inofensius. La societat manifesta que desitja líders més decidits, clars, enèrgics, durs, amb capacitat de comandament i de lideratge; però després les elits d'aquesta mateixa societat s'encarregan de fabricar models que responen a arquetips més aviat tous i inconsistents, molt allunyats d'aquest perfil.

Les reformes i les ruptures no cauen bé, generen rebuig social i, entre tots, trobam arguments solvents i creïbles per manifestar-nos, per posar de manifest que existeixen raons evidents per acabar amb qualsevol projecte de reforma. De fet, ni un sol batle de Mallorca enderrocaria cap casa d'un veïnat de tota la vida, per més irregular que fos ni per més evident que en sigui la demolició. No s'entendria i generaria una divisió social entre els afectats mateixos, els seus parents, amics i tot l'entorn social. En aquest temps de convulsió, de recessió i de pèrdua de referents, a hom no li queda més remei, de vegades, que cercar refugi en la caverna de les idees i associar-se amb aquells que animen la ciutadania amb senyeres alternatives i lliures. Se suposa que és un antídot per superar la depressió.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris