bruma
  • Màx: 21°
  • Mín: 17°
12°

El bot del cangur

Malgrat el títol, no vull parlar d’aquest marsupial originari dels nostres antípodes, ni tampoc de la magnífica novel·la de Guillem Frontera La ruta dels cangurs, sinó de matemàtiques. La setmana passada es va celebrar la desena edició de les proves Cangur, un concurs de matemàtiques per a alumnes des de tercer d’ESO fins a segon de batxillerat. Es tracta d’un esdeveniment ludicointel·lectual d’àmbit internacional l’objectiu fonamental del qual seria acostar els estudiants al raonament matemàtic d’una forma amena i divertida, amb problemes enginyosos, sense la pressió dels densos temaris oficials, que sovint ens impedeixen treballar aquesta vessant més divertida i estimulant del pensament matemàtic. L’interès dels alumnes és alt. És força agradable per a un professor de matemàtiques veure’ls allà, concentrats davant els problemes i, deprés, en haver acabat, que vénguin, tot interessats, a demanar-te com es resolia tal o qual exercici, o com calia interpretar un determinat enunciat.

La popularitat d’aquesta prova creix any sí i any també, fins al punt que enguany s’hi ha tornat a batre el rècord d’assistència, amb quasi quatre mil cinc-cents participants a les Illes Balears, repartits en quatre seus. El Cangur, emperò, no és exclusiu del nostre país, ans, altrament, es tracta d’un esdeveniment internacional que mobilitza milers de joves i centenars de professors de matemàtiques de quaranta estats diferents. L’organització és, per tant, força complexa, i no està exempta de les influències dels afers internacionals. Aquesta edició, per exemple, es va haver de canviar la seu de la reunió internacional, la trobada dels representants de les diferents organitzacions participants per tal de consensuar els enunciats de la prova i intercanviar experiències matemàtiques i organitzatives. Efectivament, la reunió estava prevista a Tiblisi (Geòrgia), però els enfrontaments bèl·lics de la zona provocaren un canvi de seu en el darrer moment i, finalment va tenir lloc a la capital alemanya, Berlín, l’octubre passat.

Cal esmentar que a les Illes Balears, la tasca de fer rutllar tot l’engranatge del Cangur recau en la Societat Balear de Matemàtiques, Xeix. Xeix és una entitat relativament jove, que només compta amb uns pocs anys de vida, però extremadament dinàmica i innovadora. Desenvolupa tota una sèrie d’activitats de promoció i popularització del coneixement matemàtic, algunes de les quals es van repetint periòdicament per la gran demanda que tenen entre el públic en general i els afeccionats a les matemàtiques en particular, com per exemple, la que fa un estudi matemàtic de la Seu. També ha estat l’artífex de la creació del Centre d’Aprenentatge cientificomatemàtic, que ofereix tot un catàleg d’activitats per gaudir de les matemàtiques des d’un punt de vista diferent del que es sol impartir dins l’aula. Finalment, quant al Cangur, vull fer notar que a l’Estat Espanyol només hi participam els Països Catalans. Es tracta d’un projecte conjunt que uneix les societats matemàtiques de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià i que mostra la nostra dimensió internacional, en formar part d’un projecte en el qual participa gent de múltiples països i llengües.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris