algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
26°

Colonialisme? I tant!

"L'Art de la Guerra", atribuït a Sun Tzu (544 aC- 406 aC), és un manual d'estratègia militar que, en tretze capítols, explica tècniques bàsiques de combat. Resulten d'interès alguns mètodes clàssics, com el d'enfrontar dos pobles adversaris o el de fomentar la divisió civil entre els habitants d'un poble enemic. El cató abunda en l'actitud després de la conquesta que defineix el colonialisme: posar homes de la metròpoli al capdavant de les institucions, mantenir les forces d'ocupació en el territori sotmès i enviar la milícia vençuda a servir altres territoris de l'imperi. Estam parlant de la Xina? De fa 2.500 anys? Poca cosa ha canviat en l'exercici pràctic del colonialisme.

"Si vols dominar un país, l'has de poblar amb la teva gent". L'afirmació de 1940 de Benito Mussolini no aportava res de nou al pensament espanyol. Molts d'anys abans, el general Martínez Anido, cap de la policia espanyola a Barcelona que es dedicà a pagar pistolers per rebentar vagues i assassinar sindicalistes, sol·licità a Miguel Primo de Rivera que enviàs a Barcelona tots els presos, delinqüents i assassins de les presons espanyoles. La frase va quedar per a la història: "Hay que llenar Cataluña de lo peor que tenga España". Després del cop d'estat, Primo de Rivera designà Martínez Anido Ministre de Governació per mantenir la crueltat extrema contra Catalunya.

Ambdós generals coneixien bé "l'art de la guerra" com a lectors de la revista dels militars "Ejército y Armada", la qual el gener de 1906 va publicar: "Hay que castellanizar a Cataluña. Hay que pensar en español, hablar en español y conducirse como español de grado o por fuerza. El soldado catalán debe ir a servir a otras regiones de España para frecuentar otro trato y adquirir otros hábitos y costumbres. De brusco, insubordinado, soez y grosero como es el catalán se volverá transigente con las ideas de los demás. El día 1º de febrero no debe haber un solo catalán en la región catalana siendo substituidos por los de las demás provincias españolas, llevando allí la mayor guarnición posible". Que ningú no digui que d'això ja fa un segle. L'any 1983, un any després de perdre la presidència del govern espanyol, Leopoldo Calvo Sotelo (nebot de l'ideòleg del "antes roja que rota") afirmava: "Hay que fomentar la emigración de gentes de habla castellana a Cataluña y Valencia para así asegurar el mantenimiento del sentimiento español que comporta". Dos anys després, el rei d'Espanya, en tant que cap de les Forces Armades, va instar un pla per fer el servei militar obligatori fora de la comunitat autònoma de residència.

La supressió de l'obligatorietat només va aturar l'etnocidi en part, perquè això de crear un exèrcit professional, a l'espera de l'europeu, ha convertit la milícia en un centre de reclutament de mercenaris a la percaça de la nacionalitat espanyola, amb total desconeixement (òbviament intencionat i estimulat) del caràcter plurilingüístic i plurinacional de l'estat. Els antics "grande" i "libre" només són adjectius de "l'una". Ho va deixar clar Ramón Izquierdo, coronel d'infanteria i periodista, quan l'any 2000 es lamentà de la supressió del servei obligatori, imposat des de 1877: "Hubo una época en que los mozos cambiaban de zona y conocían perfectamente otras regiones de España y, pasado el susto de los primeros días, sacaron enseñanzas muy importantes que fueron el conocimiento de otras provincias del país y de sus habitantes. Ahora, todo se ha convertido en un coto cerrado. Un nacionalismo, a veces absurdo, propaga ideas que no favorecen la convivencia y crean serios problemas para la unión y el entendimiento."

Les evidències anul·len el discurs que nega el colonialisme i que, majoritàriament, brolla de la més rància de les esquerres, a vegades mal disfressada d'apàtrida o d'internacionalista. No hem de voler ser internacionals, sinó universals que no és el mateix, perquè, com canta la Balenguera, "la soca més s'enfila com més endins pot arrelar". Els negacionistes del colonialisme fan un paper idèntic al dels que la cosa no anava amb ells (recordau Bertolt Brecht) i que, després, negaren l'holocaust nazi. La comparança és excessiva? Jo crec que "només és qüestió de gust i de matís". En el Tribunal Suprem d'Estats Units, en el judici d'apel·lació que va plantejar, Larry Flynt va aportar un acudit d'època (finals del S. XVIII) que mostrava George Washington, considerat pare de la nació, damunt d'un hipopòtam amb un peu que deia: "Un ase cap a la Casa Blanca?". El jutge li demanà si considerava que aquell acudit podia comparar-se amb l'editorial il·lustrat de Flynt que mostrava com un famós predicador d'ultradreta practicava sexe oral amb sa mare. La resposta va fer guanyar Flynt i va generar jurisprudència: "només és qüestió de gust i de matís". Efectivament, on para la frontera? I, sobretot, qui l'estableix? Allò que és cert i segur és que Espanya manté, contra les nacions que conjunturalment integren l'estat, una conducta colonial en tots els ordres: lingüístic, cultural, econòmic, militar, judicial, social... Les citacions d'aquest article només són una pinzellada documental. Res més. "L'Art de la Guerra" recomana amb encert no mostrar mai totes les cartes.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente
Per forastera, fa mes de 11 anys
jo també ho veig així però sol haver conflictes d'identitat per motius lingüístics, racials o de costums que crec que es poden superar precisament quan deixes i xucles coses en i d'altres llocs i no t'agafes als teus "arrels" com si no hagués res més de bó en el món quan tothom sap o ha de saber que tan de bó com de dolent hi ha en qualsevol banda. És obvi, no? però ja veus que valoren com positius comentaris com el del txakurra d'abans. Ayyy, quina vida esta!
Valoració:-2menosmas
Per tip, fa mes de 11 anys
Rumiava que així com hi ha afroamericans, americans d'origen africà -tan americans com els altres-, hi ha hispanocatalans, catalans d'origen espanyol, o hispà. No sé si són molts o són pocs, ni qui són exactament, però crec que anam ben arreglats si l'opció única per als qui arriben espanyols/hispans és el forasterisme crònic.

Els hispanocatalans són catalans -no forasters-, igual que els anglocatalans, germanocatalans, arabocatalans o els d'onsevullacatalans.

Què és la catalanitat? La nacionalitat catalana, pareix. El fet de respondre "bon dia" en sentir "bon dia", per començar. Moltes vegades parlam d'arrels, arrels i arrels, però si miram els fruits, tan catalana és la catalanitat d'arrel com la d'empelt. No?

Per exemple, crec que hauríem de parlar més de "llengua nacional" que no de "llengua materna". Hi ha més persones que poden defensar la llengua pròpia territorial, vista com a nacional, que no com a materna, pel fet inalterable que no la hi tenen.

Als llocs on vivim deixam coses, però també en xuclam moltes, no? Tot això que ens va estibant la memòria, una mena de trencaclosques que quan sembla que encaixa, poc o molt, perd una peça, en guanya dues, no hi caben, tornem-hi que no ha estat res...
Valoració:7menosmas
Per forastera, fa mes de 11 anys
i què és exactament la hispanocatalanitat? i la catalanitat? Si es tracta de reconéixer l'estil cosmopolita i actual de la seva gent- molt allunyat del provincianisme d'algunes capitales castellanes-que tenen una bona televisió, un millor desenvolupament i a més tenen ciutats antitaurines-com ara balears, on hi ha més sensibilitat envers els animals que en gairebé tota la peninsula-idò, sí, ho reconec.
Valoració:0menosmas
Per tip, fa mes de 11 anys
No és el mateix esser hispanocatalà que catalanoespanyol.
La hispanocatalanitat també existeix, però és catalanitat.
Valoració:2menosmas
Per forastera, fa mes de 11 anys
Mira tu, crec que sóc desarrelada perquè he viscut en sis llocs i en cadascú he deixat un poquet de mi mateixa. No defenso res, i menys una suposada pàtria. Els meus arrels? la meva familia, la meva gent que és d'aquí i d'allà, que vols que et digui !
Valoració:-5menosmas
Per GOOD BYE SPAIN, fa mes de 11 anys
Llavors "forastera" que ets? una desarrelada com els militars, que avui els destinen aqui i demà a un altre lloc, i al final no són de enlloc? i si no tens cap orgull de terra, qué és el que defenses? Jo al menys defens la pàtria catalana i tinc ben clar quines són les meves arrels.
Valoració:2menosmas
Per forastera, fa mes de 11 anys
GOOD BYE SPAIN,mai, mai, mai me he definit com espanyola, severitat no tenc cap orgull de terra,ben al contrari que tu. I si em fa vergonya el que fan els "meus companys espanyols"? idô, sí,mira, em fan vergonya moltes coses que fan i han fet els espanyols, és vera, però no són els meus companys ni crec en Deu ni en el diable.
Valoració:0menosmas
Per Ca de bou, fa mes de 11 anys
Forastera, segur que ets un masclot. Almenys fas el discurs del maltractador que culpabilitza la víctima. Balutxo aporta fets documentats i com que no les pots rebatre has de fer feina bruta de rata de claveguera.
No t'he vist mai protestar contra el que CADA DIA ens fan els espanyols. Tu no piules perquè ets talment LA COPE i EL MUNDO. Au, cervell de ratolí, a pastar fang!
Que som terra catalana
ja és ben fàcil d'advertir,
llevat que un tengui lleganyes
o cervell de ratolí.
Valoració:3menosmas
Per GOOD BYE SPAIN, fa mes de 11 anys
Ja diuen que no es pot servir a Deu i al diable al mateix temps i tu "forastera" sembla que et vulguis fer la simpàtica fent-nos creure que et sents espanyola i mallorquina a la vegada. Suposem que això sigui así: no et fa vergonya veure com molts dels teus companys espanyols ens rebutgen i rebutgen la nostra llengua? només per aquest fet ja hauries d'estar empegueïda de anomenar-te "forastera". Difícilment dues nacions poden conviure plegades i més si una d'elles, la espanyola, es sent superior a l'altra. Si tu et penses que les terres que formen part dels països catalans són respectades per la resta dels espanyols vas ben equivocada.
Valoració:2menosmas
Per forastera, fa mes de 11 anys
Sí francesc, a veure si aquest "balutxo" deixa la seva obsessió per resaltar les maldats dels foranies i fa una mica d'autocrítica, que sembla que caga roses i pixa colònia
Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris