cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín: 11°
11°

Noces d'or

L'Estadi Balear complirà aquest dissabte 50 anys d'història com a casa de l'Atlètic des que es va inaugurar, el 1960

Aquest dissabte, dia 8, el mític Estadi Balear complirà 50 anys des que va ser inaugurat, l'any 1960. Les grades del coliseu blanc-i-blau ja han vist passar mig segle d'història, futbolística i humana, girant al voltant d'un club que representa la seva pròpia raó de ser. Amb motiu d'aquest aniversari, l'àrea social del Club Atlètic Balears ha programat una sèrie d'actes per tal de commemorar-lo. El primer tindrà lloc diumenge, dia 9, coincidint amb el darrer partit de la temporada de Tercera Divisió, que el conjunt d'Àngel Pedraza jugarà contra el Binissalem.
L'Estadi Balear va néixer de la unió dels socis del club de la via de cintura. El seu camp anterior va ser el de Son Canals, situat al barri dels Hostalets. L'equip es va veure obligat a cercar una nova ubicació quan els propietaris del terreny de joc -el club només el tenia llogat- el vengueren per urbanitzar-lo.

Davant aquesta situació, es decidí construir un nou estadi i el solar elegit fou el de l'Hort Nou. Per tal de finançar l'edificació del santuari baleàric, el club va emetre dues sèries de 1.000 títols de propietat cadascuna: una per valor de 10.000 pessetes i l'altra de 5.000, que es vengueren als socis a fi de pagar l'obra de l'Estadi Balear. Molts seguidors de l'equip blanc-i-blau, per poder col·laborar en la construccó de la nova seu de l'equip, pagaren els títols en terminis de 200 pessetes. Els propietaris dels més cars tenien dret a seure a la tribuna coberta, mentre que els de 5.000 ho feien a la de sol.

Molt pocs clubs poden presumir d'una afició i d'uns seguidors que feren realitat la construcció del seu coliseu.
Durant aquests 50 anys d'existència, l'estadi ha acompanyat l'Atlètic Balears en les seves anades i tornades pel futbol estatal i autonòmic. L'historiador Antoni Salas Fuster, autor d'Atlètic Balears. Una història de supervivència, destaca un parell moments clau en la vida del camp de la via de cintura. A més del dia de la seva inauguració, el 8 de maig de 1960, en el qual l'equip blanc-i-blau va superar el Birmingham de la primera divisió anglesa per 2-0, un dels més assenyalats va ser el xoc internacional que hi va disputar la selecció espanyola el 6 de novembre de 1963.

L'equip estatal amateur hi va jugar un partit de classificació per als Jocs Olímpics de Tòquio davant la selecció de Suïssa. Aleshores, els equips olímpics estaven encara format per jugadors aficionats. Altres moments vibrants en la trajectòria de la instal·lació palmesana van ser l'any 1961, quan es va proclamar campió de Tercera Divisió; quan, després que l'Olímpic de Xàtiva eliminàs l'Amistad de Saragossa, va tornar a Segona Divisió; i l'any 2008, quan va pujar per darrera vegada a Segona Divisió B.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris