bruma
  • Màx: 21°
  • Mín: 17°
12°

Recuperar les embarcacions tradicionals

L'Associació d'Amics del Museu Marítim reclama declarar BIC els llaüts «Alzina» i «Port Blau»

L'Associació d'Amics del Museu Marítim de Mallorca ha incoat dos expedients al Consell insular per declarar Bé d'Interès Cultural dues embarcacions tradicionals mallorquines, l'Alzina i ePort Blau.

Aquests dos llaüts foren construïts d'acord amb els mètodes habituals entre els mestres d'aixa de l'Illa durant els anys quaranta del segle passat i avui es troben a l'Escola taller de mestres d'aixa que té el Consell de Mallorca a Son Bonet.

Nou alumnes d'aquesta escola són els qui es dediquen des de fa dos anys a la recuperació de l'Alzina, propietat de l'Associació d'Amics del Museu Marítim. Avui aquests alumnes retornaran l'embarcació ja restaurada a l'Associació.

La tasca, però, no haurà acabat, perquè si bé la feina artesanal ja estarà enllestida, encara hi mancaran les veles i el motor.

La representant de l'Associació d'Amics del Museu, Hortensia Blanco, explicà a aquest diari que tenen en marxa el projecte de dinamització perquè aquest llaüt esdevingui una «barca museu» que estaria ancorada a Portocolom i amb la qual es realitzarien tallers de marina tradicional; podria participar en regates o fer itineraris culturals. Activitats semblants a les que es realitzen actualment amb la barca de bou Balear, que fou restaurada fa set anys en la primera Escola taller de mestres d'aixa.

La sort del llaüt Port Blau, dissenyat per un mestre d'aixa de Pollença i amb més de nou metres d'eslora, pot ser ben diferent.

En perill
A diferència de l'Alzina, que participà en l'Expo de Sevilla el 1992 representant la marina tradicional de Mallorca, ePort Blau era d'ús pesquer d'un particular que, en no poder restaurar-la, la cedí als Amics del Museu Martítim. «La normativa europea dicta que aquest tipus de barques s'han de desballestar, llevat que siguin un bé cultural», coincidiren a explicar Jaume Cifre i Hortensia Blanco. «Això significa que moltes embarcacions d'aquest tipus han de ser destruïdes, ja que a l'Estat espanyol hi ha un buit legal que no les protegeix», afegeix Blanco.

D'aquesta manera, ePort Blau espera que es dicti qualque mesura de protecció per tal que no s'hagi de destruir i així el proper curs els alumnes de l'escola taller puguin treballar de valent en la seva restauració. Una feina que està en perill d'extinció, a l'igual que les embarcacions tradicionals de l'Illa.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris