cielo claro
  • Màx: 11°
  • Mín:

Màxima protecció per a Laiar

Els propietaris de les possessions del llogaret de Sencelles insten el Consell a declarar-lo BIC

Can Ribes és l'indret del conjutn que conserva elements rústics més propis.

07-05-2010 | Antoni Pol(A. Pol.)

La preservació del patrimoni no només és cosa de l'Administració pública o dels col·lectius proteccionistes. Així ho demostren els propietaris de les possessions de Can Raió, Can Ribes i Can Castell, que han sol·licitat al Consell la protecció dels tres habitatges com a Bé d'Interès Cultural. Les tres cases formen el llogaret de Laiar, dins el terme municipal de Sencelles, que remunta els seus orígens a l'època islàmica, quan ja era considerat una alqueria. Amb el pas dels segles, la ubicació de les possessions s'ha mantingut gairebé inalterable i s'ha convertit en un element patrimonial d'importància. Així ho confirmava ahir l'historiador Gaspar Valero, qui destacà sobretot la importància dels elements mobles i immobles de Can Raió.

Precisament, la protecció de tot aquest entorn patrimonial i paisatgístic és el que preocupa les dues famílies propietàries del llogaret, que ara insten el departament insular de Patrimoni a mantenir inalterable la seva fisonomia, sobretot si es té en compte el futur eixamplament de la carretera que uneix Algaida fins a Sencelles i que podria suposar un gran impacte paisatgístic en aquesta zona. El pla de carreteres preveu l'ampliació d'aquest vial i es plantegen dues possibilitats d'eixamplament: una que passaria per l'actual carretera i que afectaria les possessions; o bé fer un nou traçat vial que afectaria un alzinar de la zona.

De moment, la Ponència Tècnica de Patrimoni haurà de debatre divendres dia 21 de maig si accepta a tràmit la proposta de BIC. Aquesta iniciativa prové de mans privades i representa conservar "uns elements arquitectònics típics de caràcter rústic", explica Valero, on també s'han d'incloure elments com la clastra de Can Raió amb el portal forà més alt de Mallorca.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per oscar, fa mes de 8 anys
Ien dexaba Cas Canar a Sencelles...mean si deis qualque cosa,homos i donas del Pla...
Valoración:1menosmas
Per Salvem Mallorca (ara i sempre), fa mes de 8 anys
NO AL PLA DE CARRETERES!!!!
Valoración:2menosmas
Per oscar, fa mes de 8 anys
Que macus son els llogarets del Pla:BINIALI,SES OLLERIES,SES COVES,SES ALQUERIES,JUDI,RUBERTS,JORNETS,BINIAGUAL JA CAP AL RAIGUER,TOTS HAURIEN DE ESTA PROTEGITS PER SEMPRE MES DELS QUE NO ESTIMAN MALLORCA.
Valoración:1menosmas
Per Pere, fa mes de 8 anys
Ai, Deu meu! Paperassa! No sabeu que la protecció que atorga un BIC només protegeix el patrimoni contra els seus propis propietaris? No sabeu que els ajuntaments, consells i govern faran el que els-hi passi pels nassos? No sabeu que això de BIC no és més que un paperet escrit que no serveix per gaire cosa? Ai, què ho és de guapo veure el BIC de GESA quan entram a Palma... Ai, que ho és de guapo veure com es Consell quan se li demana que faci alguna cosa per fer respectar el seu propi criteri, davant actuacions municipals que van en contra del que estipul·la el mateix paperet del BIC, no fa absolutament res o se dormen i passen ets anys. Ai, ai, ...., i ara en fan bandera...
Valoración:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris