nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 28°
28°

Marc Cerdó debuta amb una 'fugida' literària

El fill de Xesca Ensenyat acaba de publicar la novel·la Males companyies

Marc Cerdó, fill de l'escriptora finada Xesca Ensenyat, s'estrena aquest mes amb la primera novel·la: Males companyies (El club editor, 2010). Cerdó hi recrea "una fugida", el viatge d'un jove cap a Barcelona després de planejar "un assassinat que marcarà un cataclisme i el farà trencar amb Mallorca i tot el seu passat", explicà. Aquesta novel·la és definida per ell mateix com a "trepidant" i tenia un objectiu clar per a tots els seus lectors: "Vull que la gent devori el llibre", confessa l'autor pollencí cofoi d'acostar-se a la seva fita. "De moment, crec que ho estic aconseguint", reconeix. Males companyies es presentarà avui horabaixa a la llibreria Àgora de Ciutat (Jardí Botànic, 2- 20.30 hores).

Cerdó, que actualment fa feina de professor de català a Barcelona, ha estat vuit anys per escriure aquesta opera prima. "He de reconèixer que la vaig escriure de manera gairebé clandestina. A ca nostra ja hi havia ma mare que era escriptora i jo m'empegueïa un poc de dir-li que jo també estava escrivint", diu. "Quan ella va estar greument malalta, li vaig deixar veure una versió de la novel·la que ja tenia enllestida. Sé que ella es va posar molt contenta i fins i tot em consta que l'envià a algun dels seus amics blocaires perquè se la llegís".

Tot i que "amagà" la seva faceta literària, és innegable que l'entorn en el qual ha crescut Marc Cerdó ha acabat formant la seva personalitat de literat, marcada sobretot per la presència de la seva mare, l'escriptora Xesca Ensenyat. "Ella tenia un univers molt particular del port de Pollença i la seva obra era molt autobiogràfica. En el meu cas, no hi ha res de biogràfic en la novel·la, però sí que he heretat el lèxic que ella em transmeté d'aquesta vida marinera els anys 50 o 60", apunta. Així mateix, reconeix haver viscut sempre en un ambient "ple de llibres en què ma mare m'inculcà el vici de ser-ne un devorador".

Devorador o no, el que sí que ha fet Cerdó és "aprofitar-se" dels seus alumnes, als quals ha usat "de conillet d'índies" per tastar la novel·la. "Jo els feia dictats, els encomanava comentaris de texts, de fragments que ja tenia enllestits i així, amb la seva opinió -que els adolescents sempre són sincers i t'ho diuen tot-, l'anava perfilant. Evidentment, mai no els deia que els texts eren meus". Amb vista al seu futur literari, Cerdó es mostra entusiasmat "de construir una obra literària, que no és el mateix que fer una carrera literària" i admet que no li interessa gaire "tot el món dels premis i dels mitjans de comunicació".

Promoure el llegat matern

Més enllà d'aquesta primer inserció literària, Marc Cerdó està fent feina també amb dos nous títols inèdits de Xesca Ensenyat i que veuran la llum els propers anys. El primer, més imminent, és Babalusa la medusa, que serà editat per edicions El Salobre i Cerdó hi ha afegit uns annexos i apunts biogràfics. El segon, que se torbarà un poc més a sortir, serà Una altra vida, preparat per Lleonard Muntaner, el qual també tindrà una estreta col·laboració del fill de l'escriptora.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris