bruma
  • Màx: 21°
  • Mín: 17°
12°

En punt mort

Després d'un any d'anunciar la creació de la fundació per al museu marítim el projecte continua aturat

El patrimoni marítim espera el seu museu.

01-08-2004 | C. VIERA

Com un peix que es mossega la coa. Així és la malaguanyada història del museu marítim de Mallorca. Fa just un any, 368 dies per ser exactes, les tres carteres mediambientals de Mallorca (Govern, Consell i Ajuntament, totes tres, per cert, d'Unió Mallorquina) convocaren la premsa en una curiosa instantània al parc de la Mar. Era per anunciar l'inici de redacció dels estatuts de la futura fundació per al museu marítim de Mallorca. Un any després, encara no hi ha ni fundació, ni projecte museístic, ni espai per fer-lo ni tampoc un camí definit per a la seva realització. La poca entesa entre la Conselleria de Medi Ambient i l'Autoritat Portuària de les Balears han provocat que el museu martítim quedi, literalment, en punt mort.

Mentre la Conselleria acusa l'Autoritat Portuària "de posar excuses i de no voler cedir-li cap terreny", aquests responen que per cedir un solar, "que és propietat de l'Estat", necessiten una "petició formal i institucional al costat d'un projecte definit". La Conselleria de Grimalt té aturat aquest estudi a causa que no té un espai definit. "Teníem redactats ja els estatuts de la fundació, però ho aturàrem perquè, si no disposes d'un bé administratiu, crear una fundació és una càrrega que necessita un gerent, un personal i que genera unes despeses", diu el director general de la Mar, Tomeu Calafell, que sentencia que, "si no hem avançat més, és perquè a l'Autoritat

Portuària no els dóna la gana, així de clar!". Descartada la ubicació de l'antic edifici de la Transmediterrània, Medi Ambient i Autoritat Portuària arribaren, segons Calafell, "a un acord de paraula per cedir un espai més petit que hi ha al moll Vell. Quan, per escrit, els vam reclamar com estava el tema, ens van dir que necessitaven un pacte més global". En aquest sentit, Calafell demanà la intervenció del president Antich, "que és l'única persona que pot desbloquejar la situació, ja que és ell qui, en el seu moment, designà Francisco Triay com a president del Port.

Continuen esperant

A tot això, l'associació Amics del museu marítim es manté a l'expectativa fins que no "tinguem davant un projecte ferm. Les darreres intervencions ja ens semblaren un poc agosarades perquè, efectivament, no hi havia res darrere", digué Hortència Blanco, presidenta de l'entitat. Blanco manté que ells sempre donaran suport a la creació d'un museu marítm, però que també "sempre hem reivindicat que cultura havia de ser dins el projecte, perquè al cap i a la fi són els qui tenen les competències en museus. Hem dit que tenien molt a dir en aquest tema, que fos una cosa més consensuada i no només un tema de Medi Ambient i, en concret, d'Unió Mallorquina". Des de la Coselleria de Medi Ambient, però, asseguren que continuen fent feina amb el museu marítim, malgrat no tenir encara la via per aconseguir-lo. "Hem organitzat conjuntament amb el Museu Diocesà l'exposició La fe i la mar. A més, estam treballant en la localització del fons antic del museu i la recerca de nou material museístic", reconegué Calafell. Mentrestant, el nostre patrimoni marítim continua amagat en un punt mort de història.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per AINA, fa mes de 10 anys
Interessant
Valoración:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris