algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
28°

Consolidar la primera naveta dels Closos

Els arqueòlegs del jaciment de Portocolom han treballat un mes en la primera naveta excavada

Han passat quinze anys d'ençà que un grup d'arqueòlegs iniciaren les excavacions al poblat prehistòric dels Closos de Can Gaià, a Portocolom. De llavors ençà, cada estiu un grup de voluntaris, entre els quals hi ha arqueòlegs i estudiants, hi treballen durant tres setmanes. Enguany, però, s'han pogut acollir a una "ajuda" i durant tot el mes de maig un equip format per arqueòlegs, restauradors i margers hi han fet feina.

La tasca consisteix a restaurar i consolidar definitivament la naveta 1, és a dir, la primera que es va començar a excavar ara fa un lustre. Amb aquesta restauració allò que es fa és retornar-la al seu estat original. Però, a més, amb aquesta actuació els arqueòlegs han esbrinat més dades. Segons explicà l'arqueòleg David Javaloyas, hi havia dubtes sobre la data del jaciment, ja que "la unitat científica normalment diu que està datada de devers el 1700 abans de Crist, quan varen començar, però no totes tenen el mateix temps. Ara, amb una ceràmica que hem trobat dins el mur d'aquesta naveta que restauram, hem pogut saber que aquest jaciment seria del 1500-1400 abans de Crist", explicà.

A més, amb aquesta actuació puntual els arqueòlegs ja començen a preparar la campanya de l'estiu, que serà durant les tres primeres setmanes d'agost, amb la intervenció d'una vintena de voluntaris entre estudiants i professionals de l'arqueologia.

La feina prevista és excavar els exteriors de la naveta que ara es consolida. Segons Javaloyas, "el desig de l'equip d'arqueòlegs és que el poblat sigui visitable durant tot l'any". Així es marcarien uns camins i s'instal·larien uns panells informatius perquè tothom el pogués visitar i gaudir.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris