muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:
10°

Agustí Villaronga posa punt i final al rodatge de Pa negre

L'adaptació de la novel·la d'Emili Teixidor s'exhibirà a les sales per febrer del 2010

110976

Moment del rodatge d'aquest nou film de Villaronga.

Carles Domènec.

El llargmetratge de Pa negre, que dirigeix el mallorquí Agustí Villaronga, ja és en fase de postproducció després del rodatge a Barcelona, Vic i diferents poblacions del Montseny. La pel·lícula é l'adaptació de la novel·la homònima d'Emili Teixidor publicada per Columna l'any 2003, amb aspectes presos de dues més del mateix autor: els contes Sic trànsit Glòria Swanson (Laia, 1979) i la novel·la Retrat d'un assassí d'ocells (Proa, 1988).
El repartiment inclou la participació de Sergi López en el paper del batle, Eduard Fernàndez com el mestre, Laia Marull interpreta Pauleta i Mercè Arànega, la senyora Manubens. Issona Passona, de Massa d'Or Produccions, és la productora executiva del film, amb un pressupost d'uns 4 milions d'euros.

La trama està ambientada a Catalunya durant la posguerra. Al bàndol dels perdedors en la guerra, Andreu és un nin que troba en un bosc els cadàvers d'un home i del seu fill. Les autoritats pretenen culpar-ne el pare de les morts i Andreu tracta d'esbrinar tota la veritat. Les mentides del món dels adults desperten en el nin, narrador del film, una consciència moral i, per sobreviure, trairà els seus propis orígens. "L'eix central sobre el qual s'articula la història és el de la devastació moral que produeix la guerra sobre la població civil", escriu Villaronga. El director assegura que "com que és una pel·lícula d'emocions, fugirà del costumisme i de la crònica d'una època per adoptar una posició de gènere inscrita en el melodrama".

L'autor d'una altra adaptació literària ara fa una desena d'anys, El mar, de Blai Bonet, revela que "l'entorn de la història estarà una mica desdibuixat de referències visuals del moment polític, en part per la seva obvietat i pel cansament que ens han produït tantes pel·lícules sobre la Guerra Civil". En aquest sentit, Agustí Villaronga vaticina que "és una opció semblant als films com Contra la pared (rodada per Fatih Akin l'any 2004) i La vida de los otros (de Florian Henckel von Donnersmark, 2006) on el teló de fons es manté imprecís per reforçar la idea abstracta d'opressió sobre els seus personatges".

La propera edició del Festival internacional de cine de Berlín, que tindrà lloc de l'11 al 21 de febrer de 2010, podria ser on es presentàs el film en qüestió. Després ja arribarà a les sales comercials. Rodada en llengua catalana, ha tingut un càsting a algunes de les poblacions on s'ha rodat, fet que assegura la concordància entre l'ascendent idiomàtic i l'escenari de l'enregistrament: la zona de Vic, lloc d'origen d'Emili Teixidor (Roda de Ter, Osona, 1933). La novel·la ha aconseguit vendre 50.000 exemplars i va obtenir els premis Joan Creixells 2003, Lletra d'Or 2004, Narrativa Maria Àngels Anglada 2004 i Premi Nacional de Literatura 2004.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris