nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
25°

Viure i morir de la imatge pública

La trama investigada, al voltant de diferents productores audiovisuals, ha provocat la dimissió de Munar, Nadal i Flaquer

La imatge pública és fonamental. I, precisment, l'interès per disposar d'una televisió afí a UM -així ho declarà divendres Miquel Nadal- ha desfermat una crisi sense precedents a la formació nacionalista. Una peça separada del cas Son Oms, l'anomenada operació Maquillatge, ha provocat ja la dimissió dels seus càrrecs i l'adéu a la vida política de Maria Antònia Munar, Miquel Nadal i Miquel Àngel Flaquer.

Fou el 21 d'octubre passat que Maria Antònia Munar fou citada a declarar com a imputada pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears pel cas Can Domenge. El mateix dia s'efectuaren sis escorcolls ordenats pel jutge José Lope Sola en diferents empreses i a la seu del Consell de Mallorca.

L'operació Maquillatge indaga en la relació de Munar, Nadal i l'exdiputat Tomeu Vicens i diverses empreses audiovisuals. El sumari recull possibles irregularitats en la constitució de Televisió de Mallorca i Ona Mallorca i les contractacions signades amb una sèrie de productores, bàsicament Studio Media i Vídeo U. S'hi investiga també la societat Nova Singladura, que té com a accionistes diferents companyies que la Justícia sospita que estan relacionades amb Tomeu Vicens, Miquel Nadal i Maria Antònia Munar. El jutge imputa als membres de la trama delictes de malversació de cabals públics, prevaricació, ús d'informació privilegiada, tràfic d'influències, frau a l'Administracií i falsedat en document públic. Quan declarà que havia rebut 300.000 euros d'Unió Mallorquina per comprar el 50% de Vídeo U, Miquel Nadal deixà també la porta oberta a un presumpte finançament irregular d'Unió Mallorquina. Així mateix, Nadal remarcà que Miquel Sard, cosí de la seva dona, és el seu testaferro. A més, explicà que suposa que Víctor García és el testaferro de Munar.

Un castells de cartes

Bartomeu Vicens, Miquel Nadal i Miquel Àngel Flaquer foren els primers que comparegueren davant el jutge, que decretà mesures cautelars per a tots tres. Vicens hagué d'abonar una fiança, mentre que a Nadal i a Flaquer, que tot seguit presentà la dimissió, els retiraren el passaport.

En l'operació Maquillatge també està imputat l'exconseller de Medi Ambient Miquel Àngel Grimalt, perquè la investigació apunta que firmà cinc factures per un total de 281.000 euros amb Studio Media, empresa controlada per Alfredo Conde i la seva dona, Elisabeth Diéguez. Rebé més de 3,7 milions d'euros.

Maria Antònia Munar fou cridada a declarar per Lope Sola, però no hi anà, després de presentar un escrit en el qual recordava la seva condició d'aforada i la intenció de testificar davant el TSJIB. Fou citada altra vegada i en aquesta ocasió sí que hi acudí, però s'acollir al dret de no declarar.

Durant el procés, el jutge ordenà un acarament entre Nadal i Grimalt en el qual es dirigiren retrets muts. El cas va fer un gir inesperat quan el jutge decretà fiances elevades per responsabilitat civil per a Nadal (600.000 €), Alfredo Conde (800.000), Ramón Rullán (835.000), Luisa Almiñana (835.000) i Bartomeu Vicens (16.000).

Dilluns, Miquel Oliver, Luisa Albiñana i Ramón Rullán, acompanyats dels seus missers, s'entrevistaren amb la Fiscalia Anticorrupció i decidiren sol·licitar una compareixença voluntària davant el jutge. Un dia després, ja assabentat de les intencions dels tres directius de Vídeo U, Nadal explicità també el desig de declarar. La resta, ja la saben. Però és segur que el darrer capítol encara no s'ha escrit.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris