algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
28°

Una quarantena de possessions, en ruïna

La meitat de les 76 cases senyorials que Cort ha inclòs en el catàleg de protecció o bé es troben en un estat de conservació “dolent” o amenaçades per actuacions urbanístiques

120280

La possessió de can Granada està en ruïna i cal actuar·hi d'urgència.

R.L.

Una quarantena de les 76 possessions incloses en el catàleg de protecció de Palma es troben en ruïna o el seu estat és "dolent". Així consta en el llistat de protecció elaborat per l'Associació per a la Revitalització del Centre Antic (ARCA) tenint-ne en compte l'interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic. Des del mes d'abril, Cort ha volgut reforçar la protecció d'aquestes possessions suspenent-ne les llicències de demolició, però la seva inclusió en el catàleg de protecció no en garanteix la conservació. Entre les que es troben en estat de ruïna hi ha les cases de can Granada, situades en sòl rústic, a prop del monestir de la Real i de titularitat privada. El catàleg hi recomana una actuació amb caràcter d'urgència. Aquestes finques han estat sotmeses a la deixadesa i a l'abandonament durant dècades, i això ha provocat que estiguin a punt de perdre's.

Algunes encara són habitades i en estat de semiexplotació, cosa que ajuda que es mantinguin en un estat de conservació acceptable. No obstant això, n'hi ha també d'abandonades o de molt deteriorades. Encara així, moltes han estat restaurades i han arribat a les funcions d'agroturisme o de segona residència per a gent amb alt nivell adquisitiu. Un altre exemple de "ruïna imminent" és la possessió de les Trompes, situada a la Soledat Vella, entre Son Ramions, Cal Jutge, la carretera de Manacor i Can Broca, i que actualment també és de titularitat privada. La possessió de Son Hug està igualment en ruïna i amagada dins la ciutat, i perilla perquè els seus terrenys acabaran formant part dels polígons industrials i de serveis de Son Castelló i de Son Rossinyol.

La de Son Llorenç Nou també està amenaçada pel segon cinturó i la de Son Rossinyol, per la construcció del polígon de Can Fontet. ARCA recorda a l'Ajuntament de Palma la necessitat d'incloure dins un catàleg de protecció aquests elements que pertanyen al passat rural del municipi. Ara s'ha fet, però abans d'això ja s'han perdut Son Neo (setembre 2006), ca na Vinagre (setembre 2008) i Son Mosson (abril 2009). Així mateix, ARCA rememorà l'enderrocament de ca les Bieles, possessió del segle XIX situada dins la futura àrea de serveis de cal Pastor, i l'esbucament de les cases de Son Santiscle, el mes d'agost de l'any passat. El fet va ser denunciat per aquesta associació, sense que tingués cap repercussió.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per fart, fa mes de 10 anys
Si, que trist, que trist .... que quina metafora .... blabla... pero que facin de pagesos els altres, que aixo de fer feina de sol a sol, calor i pols a l estiu i fred i aigua a l hivern no esta fet per aquells que tant s omplin la boca de cultura i llengua. Que el camp es molt dur nins i nines, millor que us dediqueu al diseny de espais interiors, patis i fonts luminiques. O millor ens anam a un Spaaaaa........ i una mica de gooooooolffff ........ que la gespa no pica com el rostoll
Valoració:1menosmas
Per Ligeia, fa mes de 10 anys
Que trist, és una bona metàfora de la situació de l'illa: la nostra llengua, la nostra cultura, els nostres espais naturals.. Aviat no en quedarà res si no actuam.
Valoració:2menosmas
Per observador, fa mes de 10 anys
Tots sabem que moltes possessions estan abandonades, però en aquest cas la notícia no és que una quarantena de possessions estiguin en ruïna, sinó les seves cases. Una cosa és la possessió i l'altra les cases de la possessió.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris