nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
15°

Una associació de colombians crida a boicotejar el comerç illenc

Asocolombia instà a no consumir productes que no estiguin etiquetats en castellà ni comprar en locals retolats en la llengua pròpia de les Balears. L'entitat qualifica Unió Mallorquina de ser un partit de “nacionalistes xenòfobs” i ataca durament les polítiques de normalització lingüística

L’Associació Colòmbia unida a Balears (Asocolombia) ha iniciat una campanya de boicot als productes etiquetats en llengua catalana i a tots aquells comerços retolats en la llengua pròpia de les Illes Balears. A més, l’entitat qualifica Unió Mallorquina de "nacionalista xenòfoba". La iniciativa d’aquesta associació d’immigrants colombians du per lema "No compres si no entiendes" i es féu pública dissabte a través d’un comunicat signat pel president de l’entitat, José William Vega García.

La nota d’Asocolombia, distribuïda a través d’un correu electrònic amb el ja clàssic "passa’l", insta "els hispanoparlants i mallorquins" al boicot d’aquells productes i comerços que no estiguin retolats en castellà. Així, carrega contra l’esforç d’aquells empresaris que s’han implicat en la defensa de la llengua i cultura pròpies de Balears. D’aquesta manera, la campanya posa en el punt de mira la normalització del català aplicada en els darrers vint-i-cinc anys a l’Arxipèlag. S’arriba a culpabilitzar fins i tot la política lingüística del fracàs escolar dels immigrants i responsabilitza els polítics de l’actual Govern autonòmic de l’abandonament escolar dels nouvinguts. "Han aconseguit que els nostres fills siguin retornats als seus països i llocs d’origen", afirmen.

Atac a Unió Mallorquina

L’associació de colombians acusa UM de ser un partit de "nacionalistes xenòfobs". No és la primera vegada. El passat 31 de març Asocolombia ja emeté un comunicat en el qual arribava a assegurar que existien "plans maquiavèl·lics de discriminació de la immigració aplicats pel partit xenòfob d’UM, sota la tutela del seu actual Govern de coalició". A més, critica els atacs a Air Berlin i a la Cambra de Comerç alemanya —que es manifestaren contra la normalització—. "Amb la crisi econòmica en què estam immersos i que durarà dos anys, no ens podem permetre l’actuació d’aquests polítics que pretenen atemorir qui du la riquesa i, per tant, el nostre treball", assegura el comunicat.

Per finalitzar, Asocolombia afirma: "Estam en els nostre dret a decidir i hem d’actuar allà on els fa més mal: la butxaca". La nota acaba amb un "Por la defensa de nuestro idioma castellano. No compres si no entiendes".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 16
Siguiente
Per Maria de Benimussa, fa mes de 9 anys

Ja només mos faltava això, quin poc respecte pel lloc on han trobat casa i feina... si féssim lo mateix a Colòmbia dirien que estam sonats o que som uns exagerats i radicals. Ai, Senyor, i que bé que li va al PP tot això!
Jo us proòs no comprar res de Colòmbia i no contractar colombinas/anes... què us sembla? Diran que som racistes!

Valoració:0menosmas
Per tip, fa mes de 12 anys
No etiquetam els aliments en català pel mateix motiu que compram llibres, diaris i revistes en espanyol, anam al cinema en espanyol, miram la televisió en espanyol, parlam en espanyol i passam fotocòpies en espanyol a l'alumnat, els que feim classe pels instituts: perquè ens és absolutament igual si la llengua se'ns mor o no, perquè no ens estimam i perquè tenim peresa i por.
Valoració:4menosmas
Per una idea, fa mes de 12 anys
I perquè no etiquetam tots els aliments en català? Així si volen complir el seu boicot hauran de deixar de menjar o se'n hauran d'anar. Ells mateixos s'ho faran...
Valoració:9menosmas
Per Miquel Maimó, fa mes de 12 anys

I què trobau, amics, si telefonam tots al Col·legi de Metges demanant si el senyor William Vega etc. és efectivament pediatre? Teniu el seu n. de col·legiat. No pot esser més fàcil.

Vos aconsell que faceu passes, com nosaltres ja en feim. Bona seria, que fos un impostor.
Valoració:5menosmas
Per Blandiblue, fa mes de 12 anys
Aquest senyor de Colombia deu entendre molt l'alemany ja que no diu ni piu sobre la llengua dels alemanys, se li veu el lleutó, no crec que tingui el suport d'una majoria de colombians.
Valoració:3menosmas
Per Blandiblue, fa mes de 12 anys
José William Vega García., el culpable de tot plegat, un colombià malalt i que té aigua al contador, crec que no val la pena perdre tant de temps en les seves bretolades.
Valoració:2menosmas
Per Antoni, fa mes de 12 anys
Xesca, los fascistas son los que hablan de respeto de tolerancia, los que llaman fascistas a los demas y no se miran a ellos mismos, son los que no respetan la cultura y la lengua de la tierra donde viven o les acoge, son los que como tu hablan de respeto pero no respetan una lengua que hace siglos que se habla en esta tierra una lengua tan antigua como esta que utilizo para escribir ahora y igual de respetable, que merece que gente que llama fascista a sus defensores simplemente por defenderla, la respeten como si fuera suya, simplemente porque es la lengua propia de la tierra donde viven.
Valoració:-8menosmas
Per Miquel Puiggròs Noguera, fa mes de 12 anys
Per legitimitat ètica i coherència amb el que diu ASOCOLOMBIA anirem a Colòmbia i exigirem la retolació en català i farem manifests demanant a la gent que no compri allà on no trobi els productes escrits en mallorquí. Es lo mateix no??? Sr. Vega, deu estar d'acord amb mi, no??? Si anem a Colombia i demanem als mallorquins, barcelonins i valencians que allà hi viuen que no comprin res ni facin turisme ni res, si no ens atenen en la nostra llengua, vostè deu estar-hi d'acord, no??? Entenc que, com a metge, i per tant com a persona amb un cert nivell intelectual (sic), estarà d'acord amb la coherència del plantejament. Si no hi està, doncs li dic lo mateix que li han dit la majoria aquests darrers dies: BARCO!!!. Que aquí som hospitalaris i respectuosos, i els fatxes i xenòfobs com vosté hi sobren. Au!!!
Valoració:7menosmas
Per Ono, fa mes de 12 anys
Jo crec que el més normal és que a les balears es parli amb la seva llengua autòctona. Si no l'entenen també deu ser perquè ni tan sols s'han preocupat de aprendre la llengua de la terra. Que pensarien ells si els estrangers anessin a Colòmbia i fessin el mateix?
Es per coses com aquestes que la gent de la terra es pot sentir atacada, ja que és un clar exemple de discriminació cap a les botigues i els productes que usen la llengua d'allà on es comercialitzen.
I si no els hi agrada que marxin a Madrid que allà segur que tothom parla el castellà. No es pot aconseguir la integració del s immigrants amb associacions com aquesta.
Tot i això vull creure que és un grup reduït de persones les quals defensen i/o recolzen aquestes iniciatives.
Valoració:4menosmas
Per Xesca, fa mes de 12 anys
Inmigrante: no te esfuerces que no lo ven. Aunque lo hayan escrito ellos, cuando se los muestran lo niegan. Las madrassas catalanas han lavado el cerebro de estas generaciones y por eso escriben estas tonterías. Incluso, si haz notado, en seguida que aparece uno distinto, uno que no piense como la tribu, hablan de respeto, dignidad, lengua propia y otros inventos nacionalistas. Y te has olvidado del acoso. Ponen su dirección, su email, su Nºde colegiado ... todo para presionarlo y atosigarlo por pensar distinto.
Por supusto que no pìenso como este Sr colombiano, pero eso no creo que importe demasiado.
Que buena es tu pregunta ...¿quienes son los fascistas?
Au
Valoració:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 16
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris