nubes
  • Màx: 11°
  • Mín:

Un projecte que ja va néixer tort

Calvo va fer tot el possible per arreglar els greus defectes de la iniciativa liderada per Matas i, tanmateix, els seus esforços no han estat suficients: ara comprova que els problemes eren uns altres, de doblers

La història del palau de congressos és la dels compromisos de Jaume Matas. L'any 2005, el mateix president animà els empresaris Hidalgo (aerolínies i hotels), Sampol (elèctriques) i Fluxà (hotels i finances) perquè fessin una UTE que lideraria Barceló (hotels) per participar en un concurs que convocaria el Govern. La idea era edificar un palau de congressos a la façana marítima de Palma i fer-ho econòmicament viable gràcies als equipaments que s'hi construirien devora: dos hotels amb restaurants i terrasses, un centre comercial i un possible casino.
Per febrer de 2007, la UTE de Matas s'adjudicà l'execució de la proposta guanyadora, obra de l'arquitecte navarrès Patxi Mangado, i la seva gestió per 40 anys. El cost del projecte es xifrà en 120 milions d'euros, 30 dels quals serian abonats per Cort i pel Govern.

Matas perdé les eleccions i se n'anà a Washington, contractat pel Grup Barceló. La nova batlessa de Palma, Aina Calvo, assumí les competències d'Urbanisme i topà amb el palau de congressos. La seva sorpresa degué ser grossa quan descobrí que un dels hotels s'alçava damunt un solar propietat d'una filial de Gesa, que era venal per garirebé 40 milions d'euros. El fet convertia el concurs en nul de ple dret, però Calvo decidí negociar amb la companyia Barceló i salvar el projecte de Matas. I ho aconseguí. En lloc de dos hotels se'n construiria només un, però amb més habitacions, és a dir, amb més volum i més altures. Barceló hi vingué a bé, però Fluxà no, i abandonà la UTE. Després el seguirien Sampol i Hidalgo, que intuïren que no recuperarien mai la inversió.

Calvo s'hi hagué d'esforçar de valent. El Pla General no permetia cap hotel en aquell indret, però ellà decretà que era un equipament públic. Tampoc no podia tenir tantes altures, però ella hi introduí modificacions puntuals. Les obres començaren sense llicència ni projecte definitius, però no passava res. El preceptiu informe ambiental el despatxà el mateix Mangado. L'"estudi" constava de dues retxes i deia que l'establiment, de 39 metres d'alt, no tindria impacte visual. A poc a poc sortiren més notícies alarmants. Quan s'iniciaren les tasques per a la segona planta del pàrquing, hi hagué filtracions d'aigua, cosa lògica per la proximitat de la mar. Calvo i Barceló acordaren no construir l'aparcament per no encarir l'actuació ni perdre temps. Després es descobrí que un vèrtex de l'edifici hoteler queia just damunt la via de cintura i s'anuncià que tots els carrils es reduirien uns centímetres. En cap moment no es presentà un pla de mobilitat per explicar com es resoldria l'entrada per l'autovia.

La crisi econòmica, la decisió de Barceló de frenar inversions i els seus possibles problemes de liquiditat han enterbolit el projecte. Feia mesos que la batlessa era assetjada per la dita companyia, que reclamava i reclamava més doblers per continuar l'obra. Calvo rebé un ultimatum. Pocs dies després el llegí a la premsa. No s'ho esperava. El missatge tornava a ser clar: o pagues o et presentaràs a les eleccions amb un mort a la façana marítima. Són 30 milions més, ara.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Estudiantet, fa mes de 10 anys
Ès una question de personajes mediocres, de mals professionals. Aquest conjunt formad per Matas, Hidalgo, Sampol, Fluxà, Barceló, Mangado, Calvo, Antich i també podem afegir en Núñez del Barcelona per no sebre llegir o interpretar diagramas no poden entendre que aquests projectes no se poden fer en èpocas de deflation.

Au, a tornar manjar garrovas! No sou més que incompetents.
Valoración:-3menosmas
Per voshempillat, fa mes de 10 anys
Quina llàstima que el Balears no denunciàs el nyarro quan Matas i Cirer el posaren en marxa! Era un xotet de corda. No s'han atrevit mai amb la dreta ni amb Son Espasses, ni amb el Palau de Congressos, ni amb la piscina de Pedro J....
Valoración:-1menosmas
Per jribot, fa mes de 10 anys
Per què demanen responsabilitat a les Institucions ? Pel que he llegit, els que s'han plantat i sense gaire raons són els del GRUPO BARCELÓ que, recordem-ho, està dirigit per un ex-senador del PP i que va rebre una concessió amb unes determinades condicions. Quins interessos ocults tenen a més dels econòmics ?
Senyors, comencem a demanar responsabilitats no només als nostres dirigents polítics, si no també als econòmics, empresarials i socials

Valoración:6menosmas
Per rafel, fa mes de 10 anys
i jo em deman,es que n`ha fet qualque una de ben feta d´obra en jaumet,perque jo tot el que veig son " xapusses i mes xapusses"
propies d´una república bananera que és lo que pareixem.
com seguiexen tenint tans de vots aquesta guarda?
Valoración:2menosmas
Per toni, fa mes de 10 anys
I el pitjor de tot, benvolguda maria, és que els seus col·laboradors continuen en marxa, com si no hagués passat res, i creant polèmiques la llengua, per tapar les seves vergonyes.
Valoración:4menosmas
Per Maria, fa mes de 10 anys
La pesada i costosa herència den Matas....
Algun dia s'haurà de fer un estudi, seriós i complet, del cost ecnòmic que ha significat pels ciutadans de Balears tenir a aquest venedor de geleres com a president de la Comunitat...
Això si, ell s'ha ben forrat i col·locat... ha fuit, i ens ha deixat el merder als ciutadans.
Tot un repte per als investigadors.
Valoración:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris