cielo claro
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
14°

Un llamp col·lapsa Mallorca i Menorca

L'avaria produïda al Murterar deixa sense corrent les dues illes durant més de quatre hores. La pana provoca el caos a les comunicacions i l'activitat comercial i econòmica es paralitza

Una avaria en un dels equipaments de la central elèctrica del Murterar (Alcúdia) deixà ahir sense corrent Mallorca i Menorca durant més de quatre hores i afectà més 574.000 abonats. Això provocà el caos a les comunicacions i els transports i féu que l’activitat econòmica i comercial es paralitzàs. El tall en el servei elèctric es produí a les 12.06 hores del migdia, quan un llamp, segons la versió de Gesa, pegà sobre les instal·lacions i deixà sense servei tots els clients de la companyia a les dues illes. Tan bon punt es produí la pana, s’activaren els serveis d’emergències per socórrer, sobretot, les persones que quedaren atrapades dins els ascensors.

Als diferents pobles i ciutats, l’aturada elèctrica fou ben coneixedora des d’un bon començament, ja que els semàfors deixaren de funcionar i la circulació esdevingué caòtica. La Policia Local de tots els municipis afectats hagué d’intervenir per evitar accidents.

Restabliment

La companyia elèctrica s’afanyà a restablir el servei, però no fou fins a les set de l’horabaixa quan s’aconseguí de manera total. El centre històric de Palma, a la una del migdia, fou la primera zona que tornà a tenir electricitat. A Menorca, el corrent es recuperà a les 15 hores, com també a Inca, Manacor i la major part de Palma, llevat de les barriades de la zona nord de Son Moix, la Vileta i Son Vida, que hagueren d’esperar a les sis. A alguns punts de la Part Forana, l’electricitat també tornà a aquesta hora. Els que més s’estorbaren foren alguns usuaris dispersos de la perifèria dels municipis de Binissalem i Santanyí que foren els darrers a tenir corrent a l’hora esmentada. El fet que fossin habitants dispersos fora dels nuclis de població en dificultà les tasques.

La consellera d’Interior, María Àngeles Leciñena, qualificà ahir l’accident de "greu", ja que provocà un "subministrament zero" a Mallorca i Menorca. Leciñera també comunicà que el servei d’emergències 112, a més d’alertar tots els organismes i coordinar-los, rebé un reforç de personal "per tal d’atendre totes les telefonades i s’activà un contestador automàtic per informar de l’incident i no col·lapsar la resta de cridades que es realitzaven per una altra casta d’emergència".

La pana elèctrica també provocà problemes a la telefonia. A les dues del migdia, la xarxa de telèfons fixos ja funcionava amb tota normalitat, mentre que els aparells mòbils encara tenien alguns problemes que no feien possible la comunicació entre algunes línies. En la jornada d’ahir, afortunadament, tot va quedar en un ensurt. Malgrat que la major part dels clients de Gesa van estar durant quatre hores a les fosques, no es produïren grans danys materials. El curt temps de reacció amb què els serveis d’emergència respongueren a la pana féu que no s’haguessin de plànyer desgràcies.

574.000
Afectats

El nombre de clients de Gesa que es veieren afectats per la pana ascendí fins a 574.000. És a dir, tots els usuaris de les dues illes.

Una altra aturada elèctrica d’un segon de durada

Segons la companyia, a les sis i quart de l’horabaixa una altra tempesta entrà per la badia d’Alcúdia i provocà una apagada en alguns punts de la xarxa d’un segon de durada. Ben segur que aquesta petita pana provocà la sorpresa entre els tècnics que en aquells moments estaven intentant restablir el servei arran de l’aturada general. Això també afectà els usuaris que en aquells moments ja tenien el corrent restablert i que el veieren perillar per un segon.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per ooopinionsss, fa mes de 12 anys
How you think when the economic crisis will end? I wish to make statistics of independent opinions!
Valoració:0menosmas
Per Regomira Puig Tagamenent, fa mes de 12 anys
A mi m´afectat ses sinapss interneuronals.
Valoració:1menosmas
Per makinet, fa mes de 12 anys
Tant d'enginyers superiorets superdotats, tantes centrals de cicle combinat de whisky, tanta xarxa elèctrirca a 220 kV rovellada, tant de beneficis matxacant la gent i tants d'executius xulets de corbata de Madrid i Barcelona, i va i pega un llamp a Es Murterar i tot peta.
Gesa, vaja companyia africana!
Valoració:1menosmas
Per Jota, fa mes de 12 anys
VOLEM MÉS ENERGIA ALTERNATIVA
Valoració:0menosmas
Per Dora, fa mes de 12 anys
Tomeu, m'imagin que el cable "submarí" deu estar sempre banyat! No crec que s'entemi de si plou o si fa sol...
Valoració:0menosmas
Per I a la factura ho notarem?, fa mes de 12 anys
Al meu poble, ses Salines, som l'últim mot del credo, la llum va arribar a les 18,40 de l'horabaixa!!!
Valoració:3menosmas
Per Tomeu, fa mes de 12 anys
I a Menorca també es varen quedar sense llum. Pero no va ésser pel llamps, sinó per que quan plou, el cable submarí es banya
Valoració:3menosmas
Per Solleric, fa mes de 12 anys
Un llamp i a la merda la llum de tota l'illa 5 hores, aixo si per gener pujada de la factura un 30%... el servei igual, be anam.
Adrià Barceló ja m'agradaria anar amb energia solar pero a una comunitat de pisos no tinc aquesta posibilitat
Valoració:-2menosmas
Per un foraviler, fa mes de 12 anys
Qualcú sap com està allò del cable que ens ha de dur electricitat des de València?
Valoració:1menosmas
Per franc, fa mes de 12 anys
Gaudim de una mitjana de 250 dies de sol a aquest pais,aleshores cal invertir amb aquest tipus d'energia,que de més a més es barata i nio us dic si també la sunvencionan.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris