nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 17°
14°

'Ses nostres modalitats' arriben a Madrid

José Ramón Bauzá explica a la seu del PP que els infants aprendran mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterer

46198

Jorge Campos, Àlvaro Middelman, José Ramón Bauzá i Carlos Delgado en la celebració del desé aniversari de l'entitat Circulo Balear.

S. AMENGUAL

El president del PP balear continua sense voler dir quin és el nom de la llengua pròpia de les Balears. En una entrevista al diari digital libertaddigital.com feta a la seu popular, al carrer Génova de Madrid, José Ramón Bauzá "promet que els pares podran elegir amb llibertat absoluta la llengua vehicular per a l'ensenyament dels seus fills, ja sigui el castellà o qualsevol de les nostres modalitats lingüístiques", és a dir, mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterer. L'objectiu del dirigent conservador és, si resulta elegit president, "que al final del procés formatiu els infants sàpiguen parlar i escriure perfectament el castellà, una de les nostres modalitats i l'anglès".

Aquesta "normalitat del carrer" que Bauzá pretén implantar a les escoles amb la supressió del Decret de mínims de Jaume Matas i Joan Flaquer del 1997 la vol traslladar també a la sanitat. "El català (i aquí sí que emprà el nom de la llengua) deixarà de ser un requisit i passarà a ser un mèrit. Que el català valgui més que qualsevol estudi de postgrau o especialització no pot ser i no és de sentit comú". En totes les entrevistes o discursos que ha fet fins ara, Bauzá ha evitat dir que la llengua pròpia de les Balears és el català.

A primers de març, en sortir elegit president del PP, respongué el següent a Pep Verger en una entevista publicada a dBalears:
"P.- Però és català el que parlam o no?
R.- És mallorquí. Per mi, és mallorquí.
P.- Fins ara, parlàvem de normalitzar l'ús social del català. El PP parla ara de normalitzar el castellà. És necessari?
R.- És necessari no crear problemes on no n'hi ha i que la gent es pugui expressar lliurement en qualsevol de les nostres llengües.
P.- Entenc, idò, que ara n'hi ha, de problemes?
R.- Sí, per descomptat.
P.- Quins?
R.- El català, per exemple, és un requisit, quan jo propòs que sigui un mèrit".
En el darrer míting a la Feixina, manifestà que "noltros defensam es mallorquí, es menorquí, s'eivissenc i es formenterer tant com defensam es castellà".

Carlos Delgado

Sobre Carlos Delgado, el seu adversari en el darrer congrés, Bauzá diu que "tindrà l'oportunitat de tenir responsabilitats on li toqui, però ara no és moment de parlar de càrrecs". Delgado ha fet de la llengua el seu referent polític més característic, perquè per ell les "modalitats" ja existien abans de la conquesta de 1229 i, per tant, és un error anomenar-les "català". La possibilitat que Bauzá derogui el Decret de mínims obstaculitzarà la integració dels nouvinguts. També hi ha qui assegura que hi haurà escoles forasteres, que majoritàriament seran sol·licitades pels fills dels immigrants, i escoles mallorquines, amb un altre nivell educatiu.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 14
Siguiente
Per Sebel·lí, fa mes de 10 anys
Així tots els de la foto podran anar a escola, perquè ni català ni "modalitat" no en saben. Només saben espanyol amb accent de pomerrí.
Valoració:4menosmas
Per negre, fa mes de 10 anys
"Estim Catalunya
perquè té un passat
de lluita incansable
per la llibertat"

La lletra completa sense manipular la podem llegir a

http://ca.wikipedia.org/wiki/Jo_sóc_català
Valoració:9menosmas
Per Don Tururu - Soller, fa mes de 10 anys
Jo sóm mallorquí
Jo sóm Balear
i és sa meva glòria
èsser Espanyol
per sa meva història.

Estim Mallorca
Estim tot Espanya
perquè té un passat
de lluita incansable
per sa llibertat..
Valoració:-18menosmas
Per TERE, fa mes de 10 anys
PER 1229 : Perdó .. un petit error volia escriure mallorquins ... una errada per estimar ses dues llengües que són ses de sa meva terra i el meu país ia Déu gràcies algunes més..encara ..som Mallorquines, Balears i Espanyols ... ah!! se m'oblidava també Europeus .. no t'inventis
Valoració:-28menosmas
Per TERE, fa mes de 10 anys
No t'ho creus ni somiant .. ja t'agradaria .. ja ja serà que sa teva democràcia és no respectar el desig de sa gran majoria a través ses urnes .. ja no et recordes .. com va respondre Mallorca amb la Roja .. ja .. ja que fanatisme més utòpic.. baixa a sa terra i deixa de somiar .. o fes-t'ho mirar, som Mallorquines, Balears i Espanyols ... ah!! se m'oblidava també Europeus .. no t'inventis
Valoració:18menosmas
Per això està plé de fatxes, fa mes de 10 anys
"En pistoleta" a qui t'has de carregar avui amb aquest nom que sembles sortit de les pitjors files de la falange?
Valoració:12menosmas
Per En pistoleta, fa mes de 10 anys
Seria molt millor que els ensenyessin a comportar com les persones decents, el que és vergonyós, és aprofitar que els tenen tancats per inculcar ideologies revolucionaries i separatistes i els treguin a la premsa com fan. Quina forma de rehabilitar, amb aquesta classe de mètodes, que són més propis de dictadures feixistes que de democràcia, no és estrany que quan surten tornin a fer la. Que els donin programes de rehabilitació amb els nostres diners sí, però no, per fer nous nacionalistes
Valoració:26menosmas
Per GOOD BYE SPAIN, fa mes de 10 anys
Fa tres-cents anys cap mallorquí qüestionaba la nostra llengua i cultura catalanes. Només i a partir del Decret de Nova Planta amb Felip V es quan comença de bon de veres la imposició del castellà a les nostres illes i també es manipula a la gent per tal de espanyolitzar-la i mirar de esborrar totes les nostres arrels catalanes. La qüestió de fons és que els espanyolistes intenten (i ho han fet sempre) dividir-nos i dividir la nostra llengua i cultura perque en el fons, el que volen és que només parlem castellà i cridem olé a la seva "fiesta nacional". Jo tinc claríssim que no tinc un pel d'espanyol (encara que m'hagin imposat un DNI estranger). Si, històricament som descendents d'aquells catalans que vingueren amb el rei en Jaume, no hi ha cap dubte que com habitants de Mallorca som mallorquins i LA NOSTRA NACIÓ ÉS LA CATALANA. Hem de perdre els complexes i anar amb la cara ben alta diguent ben clar que som catalans i no espanyols. Si tots els mallorquins coneguessim aquesta realitat no tindrien cabuda tots aquests debats malintencionats sobre les arrels de la nostra llengua. Només cal desitjar que els nostres germans del Principat pugin aconseguir la independència i això tiraria per terra "la sagrada integridad territorial de la "nación" española". És evident que Espanya no és cap nació, encara que ens ho vulguin fer creure. Hi ha la nació basca, la nació catalana, la nació gallega i la castellana. Tot lo demés és pur imperialisme i imposició de la nació castellana sobre les altres nacions que he mencionat.
Salut i visca la terra!!!


Valoració:16menosmas
Per 1229, fa mes de 10 anys
Tere, amples: som mallorquins, catalans i europeus.
Valoració:25menosmas
Per Tere, fa mes de 10 anys
Per exemple 1229, Josep Melià es representant de lo més curt, llepaculs catalanista, traïdor a lo mallorquí balear i espanyol... cap tipus de credibilitat..
Valoració:23menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 14
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris