nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
25°

Quatre anys i mig de presó per a Vicens

El diputat és culpable dels delictes de malversació i prevaricació. L'exsecretari d'UM Damià Nicolau ha estat condemnat a 2 anys i 3 mesos com a còmplice

Els tres acusats en la causa, dies enrrere en el judici.

09-12-2009 | SEBASTI

Bartomeu Vicens ha estat condemnat a 4 anys i 6 mesos de presó com a "autor criminalment responsable" dels delictes de malversació de doblers públics i prevaricació. També ha estat sentenciat l'exsecretari d'UM Damià Nicolau, com a "còmplice" de malversació i prevaricació, a penes de 2 anys i 3 mesos de presó. La inhabilitació absoluta és per un temps de 4 anys. Per acabar, el tribunal condemna l'assessor fiscal de Vicens, Tomàs Martín -autor de l'informe-, com a "cooperador necessari" per al delicte de malversació a la pena de nou mesos de presó, que se substitueix per una multa de 4.320 euros.

La sentència de la Sala Civil i Penal del TSJB es donà a conèixer ahir migdia. El ponent fou el magistrat Francisco Javier Muñoz, acompanyat al tribunal per Antoni Terrassa, com a president, i la magistrada Felisa Vidal.

La sentència no és ferma i les parts poden preparar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem. Vicens, de moment, pot continuar exercint el seu càrrec. Minuts després que es conegués la sentència, el diputat afirmà que no s'havia plantejat dimitir, que acatava la decisió, però que la recorrerà al Suprem. Així ho advertí als passadissos del Parlament, on acabava de deixar en minoria el Pacte, que veié com la seva abstenció deixava enlaire un decret llei impulsat per UM.

Els fets i la sentència

Vicens encarregà a principis de 2007, quan era conseller del Territori, un informe sobre el valor de sòl que costà 12.024 euros i que Martín copià d'internet. Nicolau validà l'encàrrec com a director insular del Consell.
La sentència considera establert que "Vicens encarregà al Sr. Martín un treball fictici amb el propòsit deliberat de gratificar-li amb fons públics la intervenció en les activitats particulars d'ambdós, i que el Sr. Nicolau s'avingué de manera conscient a contribuir al bon èxit de la mangarrufa". Afegeix que "existeix un mòbil" que explica els fets i que es basa en les relacions d'amistat entre Vicens i Martín i "la col·laboració que el segon prestà a les operacions privades del primer i que va incloure la consecució de factures falses amb el designi de defraudar Hisenda".

La sentència, a més, assenyala que la intervenció de Nicolau en l'activitat delictiva es concreta en l'informe que va emetre, en què proposava contractar Martín "amb el pretext de la conveniència de practicar el fals estudi i de la inexistència, al seu departament, de mitjans personals i materials per realitzar-lo", cosa que la sentència rebutja. Els jutges estableixen que l'assessor fiscal "no era un professional adequat per fer l'estudi".


Vicens, a la presó?

De moment no hi entra. La sentència no és ferma i els missers hi presentaran recurs davant el Suprem. Ara falta saber si la Fiscalia demanarà modificar les mesures cautelars i l'ingrés a la presó. En aquest cas, el TSJIB convocarà una compareixença i decidiria. Fa unes setmanes féu el mateix amb Rodrigo de Santos, que tot seguit entrà al centre de la carretera de Sóller. La Sala no el pot desposseir de la condició de diputat, així que si ingressàs a la presó hauria de poder sortir-ne per votar. El Parlament tampoc no pot actuar fins que la sentència sigui ferma, cosa que no passarà per ara. Vicens ja és en llibertat sota fiança de 100 mil € pel cas Son Oms.

El Pacte rebutja el diputat clau i el PP vol eleccions o qüestió de confiança

La condemna al diputat Tomeu Vicens generà ahir una resposta contundent del Bloc i del PSIB, que n'exigiren una altra vegada la dimissió com a diputat i anunciaren que ja no compten amb el seu vot -clau per formar la majoria- per aprovar res. El PP, en canvi, no demanà la dimissió del parlamentari perquè "és amo del seu escó" i recalcà que qui té un problema és el president Francesc Antich. Li plantejaren diverses opcions per superar la minoria del Pacte: que parli amb ells, que se sotmeti a una qüestió de confiança i els deixi governar, que dimiteixi o que convoqui eleccions anticipades. La moció de censura fou descartada perquè, per tal que prosperàs, necessitaria el vot de Vicens.

El PP tampoc no va considerar la proposta del PSIB que, per fer el buit a Vicens si no dimiteix, plantejaren als populars que no facin votar un dels seus diputats. Així s'anul·laria el seu vot i es mantindria l'equilibri inicial de majories al Parlament. "El problema no el té el PP", sinó Antich, avisà Fiol, qui va retreure al Pacte que un dia abans no rebutjàs el seu vot als pressuposts. "El Parlament no es mereix tenir una persona condemnada per delictes de corrupció", afirmà la secretària d'organització del PSIB, Rosamaría Alberdí, qui instà Vicens a no tornar a la Cambra "per dignitat" i demanà al PP que col·labori perquè el Parlament no depengui del seu vot. Biel Barceló (Bloc) també li exigí la dimissió per "dignitat parlamentària i personal" i advertí que s'ha arribat a una "situació límit". Per això, instà el PP a permetre un canvi al reglament del Parlament per suspendre Vicens, perquè el seu vot està "viciat" i "altera les majories".

El PP, com Aznar: "Vagi-se'n, senyor Antich"

El portaveu adjunt del Grup Popular, Antoni Pastor, aprofità ahir una pregunta parlamentària per desacreditar el codi ètic i acusar el Pacte de tancar en fals la seva crisi per les seves pròpies debilitats, que no els permeten afrontar unes eleccions anticipades. Pastor afirmà que el pitjor escenari possible és que el Pacte continuï i advertí que la situació actual només té un culpable, el president Francesc Antich. Acabà el seu parlament emulant l'expresident José María Aznar (PP), quan era cap de l'oposició. "Vagi-se'n, senyor Antich", digué. El conseller de Presidència, Albert Moragues (PSOE), instà els populars a aplicar-se ells el codi ètic i "veurem què passa", i respongué a Pastor que encara hi ha un escenari pitjor: "Que tornin vostès, que són els causants de quasi tots els mals ètics d'aquesta comunitat".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per MONEOT PELUT, fa mes de 9 anys
El que s'ha de fer és ficar els delinqüents com Vicens a la presó JA!
No pots ser que tinguem una classe política aferrada a la poltrona i amb càrrecs i aquí no passa res.
Antic inclòs per lo de la poltrona.Si no es viable es Pacte aleshores,que convoquin eleccions.El mes trist es que a mi en particular se m'han anat les ganes d'anar a votar fa temps....
Valoración:1menosmas
Per Miquel, fa mes de 9 anys
Això d'en Vicens em fa pensar en aquell que ha robat un cotxe i la policia li posa una multa per mal estacionament.
Valoración:0menosmas
Per indignat, fa mes de 9 anys
Vinga, vinga, que desfili tota aquesta purria de la "sobrasada-conection", niu d'Alí Babà i els quaranta lladres.
Valoración:2menosmas
Per lluis, fa mes de 9 anys
Dissolucio de tots els partits corruptes i que mos impose el colonialisme espanyol.
Valoración:7menosmas
Per siurell, fa mes de 9 anys
POLITICA MALLORQUINA=CAU DE MERDA I D'APROFITATS
Valoración:1menosmas
Per ciutadà, fa mes de 9 anys
BARTOMEU VICENC!! DIMITEIX JA!! ETS UN XORIÇ!!
Valoración:4menosmas
Per decebut, fa mes de 9 anys
Eleccions ja, pero que guanyi el vot en blanc, com a la novela den Saramago. Es la manera de fer canviar tot això. basta ja de llistes tancades, de lladres, oportunistes i poca-vergonyes.
Valoración:-2menosmas
Per pere, fa mes de 9 anys
Durant la anterior legislatura cap jutge va condenar cap politic en actiu del pp, i la corrupcio era molt mes gran que ara.En aquesta legislatura tot son condenes....la justicia colonial.
Valoración:-3menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 9 anys
Els judicis aquests van a petites dosis: ara convé fer via aquí, ara convé frenar aquí deçà. La justícia colonial no està pensada per ser imparcial, només per defensar els interessos de la metròpoli.
Valoración:12menosmas
Per Per favor!, fa mes de 9 anys
I que també hi hagi un judici ràpid i exemplar per a Xicu Tarrès, Jaume Mates, i el llarg etcètera de la gent del PP.
Valoración:22menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris