nubes
  • Màx: 30°
  • Mín: 29°
28°

Obra Cultural balear creu “inacceptable” el cas del carter agredit per parlar català

L'entitat estima que aquest fet està relacionat amb un context estatal “hostil” a la diversitat lingüística

L'Obra Cultural Balear (OCB) va considerar avui “inacceptable” el cas del carter Jaume Estelrich, agredit per l'encarregat del bar Es Caliu de Cala d'Or per dir el seu nom en català. El treballador postal es va desplaçar al lloc per demanar una informació relacionada amb el seu treball quan es va embolicar en una discussió amb el cambrer, en castellà.

En un comunicat, l'entitat va estimar que aquest fet representa “un pas més” en la “escala d'agressions” produïdes a Mallorca per motius lingüístics. “Els casos denunciats fins ara es limitaven, amb poques excepcions, al maltractament verbal.”

Així mateix, l'OCB va considerar que casos com aquests són el resultat d'un “clima d'impunitat i de menyspreu envers la diversitat lingüística impulsat des de determinats sectors polítics, intel·lectuals i mediàtics”. En aquest sentit, l'entitat va remarcar un “augment exponencial” dels casos de discriminació lingüística durant els últims anys, molts d'ells en àmbits oficials com la salut, la justícia o la seguretat ciutadana.

“El món comercial i de la restauració ha estat una font constant de conflictes”, va apuntar l'entitat que també va assenyalar com causa la “manca de voluntat de reconèixer i de fer pedagogia de la pluralitat lingüística per part de les institucions de l'Estat”.

“La no equiparació de drets i deures entre castellà i català en l'Estatut de Balears també dóna ales a les actituds hostils a la llengua catalana”, va concloure l'OCB.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per pep, fa mes de 11 anys
el cartero jaume estelrich es acaso el equivalente veraniego de saida saddouki ,la mora catalanista, del verano pasado?
Jaume rey espabilate, llorón, que te vamos a llamar el mallorquin catalanista. Tu no tienes que ir a la OCB a lloriquear, tu lo que tienes que hacer es dejar de tomarte cañitas en el bar y ponerte a trabajar.
Valoració:7menosmas
Per Jaume, fa mes de 11 anys
Llonguet; tu estimes la llengua o t'estimes es teu cosset natural. No veus que ets més artificiós que molts de lObra quan dius zona geogràfica per dir país. Digue'm una zona que no ho sigui geogràfica, beneitet.Ah, i "la gent" ha d'estimar el que vulgui però d'una manera autèntica i apassionada. No com una mosca morta com tu.
Valoració:2menosmas
Per llonguet, fa mes de 11 anys
OCB, no aprofiteu aquest cas per donar-nos sa vostra "panfletada fascistoide". Al carrer el bilingüisme és un fet, la gent viu, en català i en castellà de manera normal. És ara, quan gent com voltros (disculpau el modisme "voltros" però és que som de Mallorca), aprofita la seva posició mal donada políticament per imposar una manera de expressar-se de sa gent que no és gens natural. Treure duros fent exàmens de Català B,C o D a una terra on és idioma oficial... menyspreant professionals excel.lents a puestos de feina molt especialitzats pel sol fet de no esser de la zona geogràfica anomenada (per voltros) Païssos Catalans. Si es vol protegir una llengua, així no es pot fer el camí. La gent ha de estimar la llengua per lo que és, un mitjà de comunicació, deixau de veure-hi política, poder o qualsevol altre tema on només hi ha paraules, lletres i gent que només vol comunicar-se.
Valoració:8menosmas
Per Ra, fa mes de 11 anys
els ejpanyols carden fàstic. Per un de bon n'hi 7 que són uns malparits.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris