cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
27°

Nadal dimiteix i, de moment, rebaixa la tensió

El conseller de Turisme deixà ahir el càrrec al Govern per protegir la seva família, segons declarà. Continuarà com a regidor de Cort

Nadal, en la roda de premsa en la qual comunicà que deixava el càrrec.

03-12-2009 | Ferran Aguiló(Miquel À. Cañellas.)

La dimissió ahir de Miquel Nadal com a conseller de Turisme fou, sens dubte, un factor clau perquè Antich i l'executiva del PSIB decidissin finalment intentar salvar el Pacte al Consell, al Govern i a Cort. De moment, el Pacte continua a les tres institucions, encara que Nadal no deixa el càrrec de regidor de Cort. Miquel Nadal comunicà ahir migdia "la dimissió irrevocable de tots els càrrecs executius" en una conferència de premsa a la Conselleria de Turisme. Parlà tot sol, sense cap company de partit, dret davant d'un faristol i amb quatre notes escrites a mà. "Som innocent i crec en la Justícia", començà visiblement nerviós però segur d'ell mateix. Digué que tenia el dret de defensar-se, però que no volia perjudicar les institucions públiques ni la seva família.

Nadal repetí que no dimitia per les imputacions en el cas Can Domenge i en l'operació Maquillatge ni per un intent de darrera hora de salvar el Pacte. "Pel que fa a les imputacions, estic convençut que quan comparegui davant del jutge quedarà tot aclarit". "Únicament me'n vaig per la repercussió a la meva família", que "no pot aguantar més que hi hagi determinats mitjans de comunicació que facin servir la mentida per desprestigiar-me políticament", afegí. Tot seguit, demanà disculpes per estar emocionat. Criticà les acusacions publicades contra la seva cosina Rosario Nadal i les sospites que havien caigut sobre les operacions de l'empresa de la seva dona, Maria José Sard.

"No tenc ni l'obligació ni la necessitat d'aguantar això, no estic en política per aguantar-ho", afirmà. Així mateix, manifestà que no tenia pensat tornar a acceptar càrrecs de govern, "ara per ara la meva família no es mereix que hi hagi algú en política". Malgrat que indicà que abandonava la política, això no és ben bé del tot cert. Nadal recalcà que no deixaria els càrrecs electes, o sigui, que continuaria com a regidor a Cort, perquè tenia una "responsabilitat" pendent amb els electors. Si, a banda de com a edil, continua com a portaveu del grup d'UM a l'Ajuntament, això pot enrarir encara més -si és que és possible- la relació de la seva formació amb el PSIB i el Bloc.

Miquel Nadal no és el primer conseller de Turisme del Govern Antich, sinó el segon: Francesc Buils ja deixà aquest mateix càrrec per problemes interns d'UM ara fa poc més d'un any. A més, el fet que Nadal abandoni el càrrec li comportarà conseqüencies judicials. Com que deixa de ser conseller, ja no és aforat i perd privilegis. Quan era conseller, per exemple, el seu cas l'havia de dur el Tribunal Superior de Justícia, però ara se'n pot encarregar el tribunal d'instrucció que pertoqui.

Hauria dimitit abans
Així mateix, l'exconseller apuntà que, si fos per ell, hauria dimitit quan el van imputar. "Segurament he comès algun error polític i el més important va ser no dimitir quan va començar aquesta persecució", assegurà. Però "no vaig partir perquè Antich i Flaquer em varen demanar que no ho fes", remarcà. Ahir digué que el president d'UM, Miquel Àngel Flaquer, li havia tornat a pregar que no se n'anàs. Nadal també creu que les imputacions a alts càrrecs d'UM responen a una estratègia de la Fiscalia dirigida des del Govern socialista espanyol per perjudicar els partits nacionalistes i afavorir el bipartidisme. "Compartesc les opinions d'Unió Mallorquina" sobre aquest aspecte, assenyalà.

Les reaccions

El president de la Federació empresarial hotelera de Mallorca, Antoni Horrach, aplaudí ahir la "valentia" de Nadal per haver dimitit i lloà la gestió del sector. Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç, Joan Gual de Torrella, digué que era una dimissió "coherent" i que la seva feina, com la de l'anterior conseller, era "molt acceptable". La portaveu del Bloc al Consell de Mallorca, Joana Lluïsa Mascaró, declarà que la fugida era un "gest que l'honra".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Un de tantíssims, fa mes de 9 anys
"no vaig partir perquè Antich i Flaquer em varen demanar que no ho fes"... Ja, ja, això no ho creu ni ell. Quànta falsetat la d'aquest home! Envileix, embruta i menyspreua la política. Però malauradament no és l'únic. Les Illes Balears tenen un gran problema, major que la crisi, amb els seus polítics. La majoria no donen la talla.
Valoración:1menosmas
Per Culpable, fa mes de 9 anys
M'encanten aquests pessemeros. Tooota la culpa és den Sebastià Serra, d'Entesa, i d'Esquerra. Així vos va, fenómenos
Valoración:9menosmas
Per Crits, fa mes de 9 anys
...vos havia traicionat es subsconscient? ...o era intencionat?
Valoración:0menosmas
Per Crits, fa mes de 9 anys
Veig que allà on dèieu

"Nadal dimiteix i, de moment, salva el pacte" ara hi deis
"Nadal dimiteix i, de moment, rebaixa la tensió"

Ho trob molt més ajustat i informatiu.

Ben fet.
Valoración:2menosmas
Per Tià, fa mes de 9 anys

Us deu recordar que, en el teatre castellà, en les anotacions al marge del text de vegades hi figura "Hace que se va y vuelve"?

Idò això. Comèdia. La comandera i la figurera d'aquest home prevaldran. No estarem gaire a tenir-lo altra vegada movent trui, tibant la corda fins a límits insuportables.

Un ego tan hipertrofiat com el seu no pot estar sense remenar la mordala.
Valoración:11menosmas
Per Crits, fa mes de 9 anys
Bon titular: en Nadal ha salvat es Pacte!!!

...es que volia arribar a batle de Palma conxorxat amb aquest diari.
Valoración:4menosmas
Per Antípolis, fa mes de 9 anys
Ara tothom serà ambivalent, perquè si els d'Esquerra Unida són del pacte amb UM i es manifesten contra UM, Nadal dimiteix de conseller però no dimiteix a l'Ajuntament de Ciutat. No deu tenir les mateixes pressions familiars.
Quina colla de chantematins que són els polítics professionals.
Per la salut de la nostra butxaca val més que dimiteixin tots.
Valoración:7menosmas
Per Toni, fa mes de 9 anys
Idò a veure si en Xicu Tarres i n´Antic prenen nota.
Valoración:6menosmas
Per Pau, fa mes de 9 anys
Aquest home només diu mentides... si realment "no pot aguantar més", el primer que hauria fet era dimitir també com a regidor de l'Ajuntament de Palma. Però està aferrat a la cadira: és la única manera de seguir robant???
Valoración:10menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 9 anys
A Emprenyat.

Recolzar està bé.
Castellà Mallorquí-menorquí
---------- ---------------------------
apoyar refermar, recolzar, estalonar
apoyarse amorrar, estrebar,repenjar-se
apoyar (afirmar) recalcar
apoyar (ayudar) fer costat


Valoración:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris