muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Munar dimiteix

Dimiteix de presidenta del Parlament i de diputada després que Miquel Nadal la involucri en una trama de presumpta corrupció. Ella nega “de manera rotunda” les acusacions

116280

Maria Antònia Munar.

T. AYUGA

L'expresidenta d'Unió Mallorquina Maria Antònia Munar (Barcelona, 1955) dimiteix com a presidenta del Parlament i com a diputada i es retira de la política. La decisió es produeix després que el també expresident d'UM Miquel Nadal la incriminàs ahir, davant el jutge, en un suposada trama de corrupció. Munar, que ara perdrà la condició d'aforada, aprofita el comunicat de renúncia a l'acta de diputada per "negar de manera rotunda la veracitat de les manifestacions fetes pel senyor Nadal". Ahir dematí, Nadal declarà davant el jutge de l'operació Maquillatge i implicà Munar en una presumpta trama de finançament il·legal d'UM. Afirmà que ella li havia donat 300.000 euros del partit per comprar la productora Vídeo U. L'objectiu, segons confessà Nadal, era finançar la campanya electoral del 2007 a través dels fons públics que rebia la mateixa productora del Consell, com a adjudicatària de serveis per a la Ràdio i Televisió de Mallorca.

Munar, assessorada per juristes i amics, decidí passades les set de l'horabaixa dimitir de diputada i presidenta del Parlament i abandonar la vida política "per responsabilitat política" i "amb efectes immediats". En el mateix comunicat de renúncia, escrit en primera persona, nega les acusacions de qui durant anys havia estat el seu fidel 'número 2' i afirma que "es demostrarà" que, al llarg de la seva vida política, ha actuat sempre "d'acord amb la més absoluta legalitat i d'acord amb l'ètica política". La decisió de Munar suposa la dimissió de la diputada més veterana del Parlament balear, l'única que aguantava des de la primera legislatura (1983). Cau la dona que fins ara havia decidit les majories a la Comunitat Autònoma i al Consell de Mallorca i, per tant, el grau de poder que acabaven tenint PP i PSOE.

I la caiguda es produeix per una situació judicial que s'ha agreujat per ella aquesta legislatura. Ara, l'expresidenta d'UM està imputada en dos casos de suposada corrupció: l'operació Maquillatge, en la qual l'ha incriminada ara la seva antiga mà dreta, Miquel Nadal; i en el cas Can Domenge, que investiga l'operació de venda per part del Consell d'un solar de Palma.

President del PP

Previsiblement, serà un diputat del PP qui la substituirà de presidenta del Parlament i qui té més opcions és l'ara vicepresident, Pere Rotger. El batle d'Inca ja ocupà el càrrec la legislatura passada (2003-2007). Amb tot, també hi podria optar l'actual portaveu del PP a la Cambra, Francesc Fiol, que havia de deixar el lloc en els propers mesos. Abans hi haurà d'haver una votació. Munar registrarà la renúncia dimarts i, per tant, la vicepresidenta Aina Rado (PSOE) presidirà l'acte commemoratiu de la Diada de les Illes, que s'ha de fer al Parlament dilluns, i el ple de dimarts. Després reunirà la Mesa i el nou president s'eligirà en el ple de la setmana següent. Aquest serà el diputat més votat i, si no hi ha un pacte entre UM i l'esquerra -ara improbable-, serà del PP.

En aquell mateix ple de dia 9 també prendrà possessió el diputat que substituirà Munar, o bé Mateu Crespí o bé Maria Antònia Sureda. Amb l'adéu anunciat ahir, la fins ara presidenta del Parlament posa punt final a una dilatada trajectòria política, que inicià l'any 1979. Doctorada en Dret per la UIB, Munar fundà UM amb Jeroni Albertí l'any 1982 i posteriorment (1990)presidí el partit fins a l'any 2007, quan la substituí Nadal. Durant la seva llarga trajectòria política ha estat batlessa de Costitx (1979-2007), consellera d'Educació i Cultura del Govern de Gabriel Cañellas (1987-1992), presidenta del Consell de Mallorca (1995-2007) i, del 2007 fins ara, presidenta del Parlament.

UM respecta la decisió i dimarts pot expulsar o suspendre Nadal

Plou sobre banyat a Unió Mallorquina i, amb la terra xopa, una tromba d'aigua costa d'assimilar. Ahir, la declaració de Miquel Nadal davant els jutges, la incriminació de Maria Antònia Munar en un suposat finançament irregular de la formació i la seva posterior dimissió, acabà de col·lapsar els actuals dirigents. L'executiva del partit es reunirà dimarts per analitzar la declaració judicial de Nadal i n'estudiarà l'expulsió del partit o la suspensió de militància, per tal que d'ara endavant no es pugui vincular el que ell digui al partit. Sobre la dimissió de Munar i la seva retirada de la vida política, la direcció d'UM es limità a respectar-ne la decisió personal. Maria AntòniaMunar fou líder indiscutible del partit durant 17 anys, fins que el 2007 va deixar la presidència en mans de Miquel Nadal.

Escrit de comiat de Maria Antònia Munar:

A la vista de les acusacions fetes pel Sr. Miquel Nadal en el marc de la instrucció del cas conegut com “Cas Maquillatge” vull manifestar el següent:

Negar de manera rotunda la veracitat de les manifestacions fetes pel Sr. Nadal.

Afirmar que, com es demostrarà, al llarg de la meva vida política he actuat sempre d'acord amb la més absoluta legalitat i d'acord amb l'ètica política.

Anunciar, per responsabilitat política, la meva renúncia a l'acta de diputada del Parlament de les Illes Balears amb efectes immediats i la meva retirada de la vida política.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente
Per caiguda d'UM, fa mes de 11 anys
Els batles d'UM haurien de fer una profunda reflexió perquè és d'on prové tota la porqueria uemita. MUNAR i PASCUAL són els pares fundadors d'aquesta porqueria, dos cacics vinguts dels dos municipis més petits de l'illa, Costitx i Ariany, i que han omplert d'escombraries tot al seu pas. Van arribar a la política des del no-res i se'n van amb una riquesa que no han pogut mai fer des d'una nòmina. A més de tot el que se'ls imputa ara, també si pot sumar tot el que van deixar enrere, després de 28 anys sense amollar la vara als seus ajuntament. Són pobles on es respira un aire enrarit, totalitari, fanàtic, on han matat la bona relació entre els ciutadans volent demonitzar i/o destruir a tots els que no són de la seva corda o no pensen com ells. No cap a dins els seus excloents caps la pluralitat, el pensar distint, el tenir altres opcions polítiques o ideològiques. Governen només per als seus a força de favors i menyspreen a tots els altres sense tenir en compte per res les seves peticions i/o opinions. Són veritables nuclis carregats d'una certa ràbia continguda per la por a perdre el poder, on s'atempta de continu contra la convivència i les bones relacions socials, i amb un intervencionisme fora mida i fora de tota lògica que fa impossible una vertadera participació ciutadana en llibertat, nascuda des de les seves bases així com la pròpia integració social. La seva política clientelar i absurda ha sembrat per tot arreu d'aquestes males herbes a dins la part forana. UM hauria de desaparèixer per a poder tornar a la normalitat democràtica, que alguns pobles, com els esmentats ni han conegut. Juguen amb les seves gents a força d'enganys i mentides per a poder seguir estant en el poder. I amb els actuals més del mateix o pitjor, ho duen dins la sang dins els seus gens. Per tant aquí no hi ha congrés que valgui.
Valoració:4menosmas
Per joan, fa mes de 11 anys
DE BAIXA AL PARLAMENT...I D'ALTA A LA PRESÓ!!!!
Valoració:7menosmas
Per catalineta, fa mes de 11 anys
No tornaran res ja s'ho han polit tot, o en Roldan va tornar res? Si un pobre roba una cartera (certament no està bé robar carteres), i no té un bon advocat es pot podrir a la presó, en canvi els polítics paguen amb els doblers que en molts de casos poden ser robats i se passegen tan panxos. Estic cansada de veure polítics imputats de passeig per Palma.
Valoració:9menosmas
Per robines, fa mes de 11 anys
I el seu examant i cap pare de totes les operacions maquillatge, son oms, son bosc, son cerque cerque que lç hi trobaràs, en maxililiano carkis morales gómez, expresident del parlament balear al igual que la seva "intima" mariantonieta, coneguda així pels més pròxims, quan estudiaven junts a barcelona all`pels anys setanta ells dos i el també uemita per j. morey juntament amb en tomeu vicenç i en tomeu cerdá acordaren de fer un partit polític a mallorca en principi, aqui aparegué la figura d´en jeroni albertí i picornell, fundador i lider del partit unió autonomista que posteriorment es van coaligar amb ucd, amb personatge "prohomes" com foren l´exministre de treball d´en adolfo suarez santiago rodriguez miranda, el bon binissalamer i millor persona santiago coll, l´historiador i exdiputat miquel duràn i pastor, el notari rafel mendoza i d´altres.... .
El cinc de l´apocalipsi (com eren coneguts, no n´hi ha hagut cap de bo, bé sí tal volta en tomeu vicenç, que l´han "embaucat" en una història que tal volta ell no hi hagués entrat nai, segur, perque el conèc prou bé per fer aquesta afirmació, tot ha estat una trama molt ben pensada p´en "carlos" morales, com ha fet sempre, mai l´han agafat "copiant" però sempre ha aprovat el curs i amb "nota" si em permeten aquest simil estudiantil).

Idò bé, per acabar, i ara si que es pot dir, ja que na "mariantonieta" ja no té cap càrrec i no ens representa de res de res, dir només (si en miquel ja ha xerrar ara xerrerem tots i així "es poble" podrà saber part de sa veritat, que no tota, perque la intrahistòria dels fets que condicionen i dirigeixen la vida de les persones cap una banda o s´altra no se sap mai, o casi mai ) idò bé la "princesa" li costà posa damunt sa taula vuitanta mil pesetes quan en jeroni digué a tots que necessitava doblers per envestir aquell projecte polític pere a malloca i que hi creia a fe cega i que en part ho necessitava la nostra societat per no dependre sempre dels partits estataliste psoe i aliança popular (ap) aleshores, i no anava gens errat el bon home d´en jeroni, mallorca i ses altres illes mai no li pagaràn el que ha fet per elles, idò això, li va costà posar els centims per aquest projecte, això sé, va dir ben clar i llampant , si no recuper al manco el triple d´aquesta quantitat em retir d´aquesta operació politica, eren els començaments dels anys vuitanta .... que vos pareix bernadet...... jo crec que no ha triplicat aquella quantitat sino que ha fet rics als ltres membres de la "banda" manco en tomeu vicenç que sempre sa carregava es "mort", i ha milions tuplicat i multiplicat sa xifra que vos xurti per 166´66 i fer comptes si l´hi ha sortit rentable s´operació .... o no perque si surt culpable jo no voldria estar en sa seva pell, ans que no ho siga de culpable, tampoc, més val ser memcre i afiliat de base, fer feina per allò que hi creus i tenir sa consciècia tranquila, al final que governà roma roma fou claudi, el més beneit de tots segons el snedrin i els qui manaven idò ves per on............

Salut i llibertat ara més que mai.
Valoració:15menosmas
Per makinet, fa mes de 11 anys
Des del 1983 ( 28 anys) xupant amb la canya ficada fins el fons del pot public... Dona, pens que ja era ben hora de deixaissis de cobrar sense pegar ni brot. Ara que no tens feina, pots exercir de misser per primera vegada i defensar la guarda de xorissos en que s'ha convertit UM, perdo Unio Mafiosa S.A. i que t'has dignat liderar.
Valoració:9menosmas
Per Jaume, fa mes de 11 anys
Sa gent de per aquí vos estimau més en Delgado o en Bauzà amb les mans netes que ella??? pues jo nooooooooooooooooo.
No pot ser tot i ella és mallorquina de veres però com a tots els duros la poden.
Valoració:-9menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 11 anys
Cap ni un, tià, cap ni un. I ja hi poden fer voltes que no n'haurien vist cap mai de la vida.
Valoració:-4menosmas
Per Ciutada, fa mes de 11 anys
Vaya estos nacionalistas mallorquines, quina vergonya......
Inhabilitación a los politicos corruptos y a los empresarios que pagan comisiones y falsean facturas.
Abolición de las autonomias .Salut.
Valoració:-20menosmas
Per tià, fa mes de 11 anys
Quan les coses van malament ningu recorda que si no fos per ella aki mai mai auriem vist cap pacte de progres .
Valoració:-5menosmas
Per Macià, fa mes de 11 anys
Algú pot dubtar encara que Francesc Antic no va fer be en treura tota aquesta gent de les institucions públiques?.
Que s´ha fet de tota sa gent d´aquest foro que bramaven com desesperats contra el president, PSOE, I BLOC defensant UM?
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris