cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 16°
17°

Moneo, una altra òpera a Pollença?

El projecte multifuncional que mai no arribà a sortir a concurs està pendent d'un fil. Aquest afer coincideix amb el procés judicial per la contractació de Calatrava per construir l'edifici emblemàtic de Palma

Maqueta del projecte per a l'edifici multifuncional presentat per Moneo.

14-02-2011C. MORENO

Projectat pel prestigiós arquitecte navarrès Rafael Moneo i valorat en 10 milions d'euros, el teatre multifuncional de Pollença va ser un dels pilars bàsics sobre els quals es va forjar el pacte entre UM i PP la legislatura passada a Pollença. Rafael Moneo el va presentar personalment al municipi el 27 de maig de 2006 en un acte públic multitudinari al qual varen assistir el batle, Joan Cerdà, i el llavors president del Govern, Jaume Matas, dos dies després que el consell de govern comprometés 6 milions d'euros per al finançament de l'obra. A punt de complir-se cinc anys d'aquella presentació, el projecte de construcció de l'auditori no ha deixat de ser el que era: un projecte damunt paper, que no ha arribat a agafar forma.

Malgrat el clar compromís de Moneo cap a Pollença (l'obra no ha arribat a executar-se perquè l'Ajuntament no ha reunit doblers suficients per a la contractació), mai no es va convocar un concurs públic i l'arquitecte navarrès no ha cobrat la feina realitzada fins ara. Les similituds del cas amb el del projecte del teatre de l'òpera de Palma, que ara investiga Anticorrupció, deixen en una difícil situació la construcció de l'emblemàtic edifici que mai no ha disposat del vistiplau dels socialistes, actuals socis d'UM a Pollença. En els darrers anys de govern d'UM amb els socialistes, l'equip de govern ha passat a referir-se al projecte com la construcció d'un centre multifuncional i assegura que seria el ple qui decidiria si finalment es contractava o no l'arquitecte navarrès.

El batle, Joan Cerdà, va reconèixer ahir que difícilment el projecte agafarà forma abans d'acabar la legislatura. Confirma que el Consistori pollencí no ha pagat res a Moneo i assenyala que sempre va confiar que es podria fer la contractació, "perquè així ens ho deien des de Presidència". "És cert que les persones que ens ho deien són les mateixes que ara estan sent investigades", remarcà Cerdà, qui, no obstant això, apunta que "l'Ajuntament mai no contractarà l'obra sense un informe jurídic que l'avali".

Retallada

El projecte de construcció de l'auditori que planteja Moneo té un cost pròxim als 10 milions d'euros. La Sala disposa d'una subvenció de la Conselleria de Turisme de 5,5 milions d'euros procedents del fons per a la desestacionalización turística aprovat la legislatura passada. L'expresident Matas hi va comprometre 4,7 milions d'euros més a través de la Conselleria de Presidència. Les semblances de la contractació de Calatrava amb la de Moneo han despertat tot tipus de comentaris a Pollença. El comentari que el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, penjà divendres al Facebook n'és molt representatiu: "Ja podem dir que no hi haurà oficialment auditori a Pollença. No hi ha hagut ni hi ha concurs públic. Si el contracten sense concurs, serà delicte. Ara em deman jo, i la feina que ha fet aquest senyor, com la pagarem?".

Avantprojecte de l'òpera de Palma

L'exconseller Francesc Fiol explicà divendres, després que la Fiscalia demanàs una fiança civil d'1,6 milions d'euros a l'expresident Matas per la peça del cas Palma Arena que investiga l'avantprojecte de l'òpera de Palma, que en el cas de l'arquitecte Santiago Calatrava el Govern féu un concurs negociat sense publicitat previst a la llei "amb caràcter excepcional perquè un arquitecte de la catergoria internacional de Calatrava pogués fer l'avantprojecte d'un edifici emblemàtic al moll Vell".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tolo, fa mes de 9 anys

Semble inexplicable l'insistència del nostre batle en aquest projecta, malgrat la mala situació ecopnòmica.
Alomillor la trobarem en motius semblans al del palau de l¡'opera, el nostré Batle tal volta és un matas en petit, malgrat sigui de major alçada física.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris