Els sindicats de Infermeria (SATSE) de Menorca i Eivissa han anunciat avui que el pròxim dia 1 d'abril s'afegiran als actes de rebuig al decret del català que pretén aprovar el Govern, convocats des de Mallorca tant pel SATSE com pel Sindicat Mèdic de Balears (Simebal).
En un comunicat emès avui, el SATSE assegura que la concentració de l'1 d'abril convocada a la Plaça d'Espanya de Palma es durà a terme encara que el decret sigui aprovat abans, igual com en Menorca, on la concentració tindrà lloc a la porta de l'Hospital Mateu Orfila a les 13.00 hores, i a Eivissa, a la porta de l'Hospital Can Misses a les 12.00 hores.
“Per una sanitat sense exclusions. sí a la valoració del català com a mèrit, no a la imposició com a requisit”, serà el lema sota el qual s'englobaran tots els actes, als quals els sindicats convoquen a tots els professionals del sistema sanitari balear, amb independència de la seva categoria professional, i als usuaris.
El SATSE critica “les presses amb les quals el Govern està actuant per agilitzar els tràmits d'aprovació del decret” i insisteix que no es perdrà “cap ocasió per recordar-li al conseller de Salut, Vicenç Thomàs, i al president del Govern, Francesc Antich, que tal com està redactat, el decret no ve a solucionar cap problema, sinó a crear-los”.
“Lluny de ser un decret demandat pels professionals i usuaris, la seva aprovació serà fruit de l'obsessiva política lingüística, els responsables de la qual desconeixen la realitat sanitària i les repercussions que aquesta mesura tindrà sobre el sistema sanitari”, adverteix el comunicat emès avui per SATSE.
Segons el parer del sindicat de Infermeria, el conseller de Salut “continua llançant pilotes fora i realitzant afirmacions gratuïtes l'abast de les quals desconeix”, per la qual cosa rebutja el compromís de la Conselleria que “cap metge ni infermera no estarà condicionat pel català”.
El SATSE considera que “encara s'està a temps d'aprovar un decret diferent al que es pretén, que valori i fomenti els coneixements de llengua catalana a través del mèrit, evitant així una imposició innecessària i mal viscuda per la immensa majoria de professionals”.
veig be que s'equipari el castellà amb el català perquè totes llengües són oficials y ninguna ha d'estar per d'amunt l'altra però s'ha de tenir present que no tota la gent es capaç d'aprende una llengua en 2 anys y a lo mijor tampoc tenen temps, es que si no aproven el examen es queden sense feina y es molt dur això, es massa prest per fer això, crec que hem de seguir contratant gent que tengui en català de el nivell que es demani però no tirar fora a la gent que són extrangers,forasters o han estudiat en el règim Franquista, Aquesta gent es jubilarà y ya esta, les noves generacions parlaran català que aprenguin a les escoles y no hi haurà cap problema perquè el català ya podrà passar a ser un requisit y no un merit. Els merits han de ser relacionats amb la feina y no les llengües perà tot al seu temps.