lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
25°

“M'han humiliat per xerrar la meva llengua”

Joan Miquel Chacón, d'ERC, denuncia que dues funcionàries l'acusaren de “radical” a la Junta Electoral per parlar en català

Ahir, un nou cas de discriminació lingüística en tota regla a les Illes evidencia la situació d'indefensió en la qual encara es troben aquells ciutadans que volen exercir el dret d'expressar-se en la llengua pròpia de la seva terra davant alguns funcionaris de l'Administració. Allò més flagrant i contradictori de la història és que aquesta discriminació es produí a l'Administració de Justícia. El representant de la zona d'Inca d'ERC, Joan Miquel Chacón, denuncià el tracte "vexatori" al qual fou sotmès ahir dematí per part d'una funcionària i la degana de la junta electoral a l'avinguda d'Alemanya en el moment en què es dirigí a la junta de Palma per entregar-hi tota la tramitació per sol·licitar un espai electoral a Marratxí.

Segons Chacón, la funcionària de l'Estat, que cobra el seu sou dels impostos dels ciutadans, es dirigí amb "menyspreu" cap al denunciant per haver-se expressat en català. La dona, segons Chacón, li va retornar la "paperassa" dient-li: "Esto que me entregas no lo entiendo". A banda d'aquest "menyspreu", el representant d'ERC, hagué de suportar com una segona funcionària l'acusava de "radical" per parlar en català. "Jo no sóc radical, sóc mallorquí", recrimina Chacón. "És molt trist i et sents molt impotent que en aquestes altures encara passin coses semblants a l'etapa predemocràtica", denuncia Cathy Sweeney, la candidata d'ERC a les eleccions europees. Sweeney descrigué la situació com a "intolerable" perquè, segons ella, i per desgràcia, aquest cas no és excepcional.

Però els fets no quedaran aquí. Chacón denunciarà a l'Oficina de Drets Lingüístics de l'OCB aquesta discriminació perquè la Delegació de Govern adopti les mesures pertinents, les mateixes que fins ara encara no ha pres. "Tots tenim el dret d'usar la nostra llengua i tots els drets comporten uns deures i més si es tracta de l'Administració", afirma Sweeney. Afegeix: "Aquest tipus de gent vol crear conflicte. No són conscients de les conseqüències socials que pot generar aquesta actitud visceral i d'odi. En un país normal això no passaria", lamentà la candidata europea que considera que la discriminació lingüística s'ha d'equiparar a qualsevol altre tipus, ja sigui racial o de gènere. Joan Miquel Chacón denuncia que aquestes dues funcionàries li van coartar el dret de parlar en català, a més de privar-li la llibertat d'expressió.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente
Per Dolors, fa mes de 11 anys
... i desgraciadament això va en augment. La meva sorpresa és el nombre de joves que s'apunten al carro del rebuig del català. Em sento orgullosa de poder parlar i entendre'm en dos idiomes (això és cultura, oi??) i el que lamento és no poder fer-ho en euskera, en gallec, ... "pero todo se andará"
Valoració:4menosmas
Per Agustí, fa mes de 11 anys
Què en dirà de tot aixó el President Balear?
Valoració:1menosmas
Per Mallorca no és Amèrica, fa mes de 11 anys
La veritat és que l'espanyol és més útil a Amèrica que no a Europa.

En canvi l'anglès serveix tant a Amèrica com a Europa.
Valoració:1menosmas
Per Francisco Sosa Wagner feixista, fa mes de 11 anys
"Nuestra preocupación debe ser la defensa del español en Europa"
http://www.publico.es/espana/228428/preocupacion/debe/defensa/espanol/europa
Francisco Sosa Wagner. Cabeza de lista de UPyD.
Valoració:-5menosmas
Per cresques, fa mes de 11 anys
Els atacs contra la nostra identitat s'han incrementat i seguiran en augment.
Mentres tant, els dirigents polítics dels partits que ens haurien de liderar en la defensa de la nostra identitat, segueixen en bregues personals i defensa d'interessos particulars i partidistes.
RECLAM LA DISOLUCIÓ JA DE TOTS ELS PARTITS POLÍTICS QUE DEFENSIN EL MALLORQUINISME I LA CONSTITUCIÓ D'UNA ASSEMBLEA OBERTA PER RECONSTRUIR L'ESPAI DEL MALLORQUINISME POLITIC AMB LA DEFENSA DEL NOSTRE PAIS I LA NOSTRA IDENTITAT COM A OBJECTIU COMÚ.

Valoració:0menosmas
Per basta de feixisme, fa mes de 11 anys
quina feinada que feis per l'Ajuntament de Calvià, capdefabes no veis que queden les ips enregistrades a la web? és que fins i tot amb això sou curts.
Valoració:-1menosmas
Per Joan Mesquí, fa mes de 11 anys
Lo veo lamentable, pero el "pancatalanismo" lleva decadas haciendo.

La gente se olvida de lo fundamental, la DEFENSA DE LA LENGUA catalana y que la gente la APRENDA, para intercomunicarse. Llevo años, por mi cuenta, defendiendo el catalán a capa y espada, pero denunciando los oportunistas que son algunos, además el PANCATALANISMO esta destrozando nuestra lengua.

Por mucho que funcionarios o policias aprendan catalán B, C o X no van a poder ENTENDER a una persona de Ferreries, Sa Pobla, Muro etc, la variedad standar NO TE PERMITE entender el catalan insular. Esto es así, los mismos catalanes si no han tenido contacto con los insulares, no NOS ENTIENDEN. Me podeis insultar pero es la realidad. EN EL ESTUDIO DEL CATALÀN DEBERIA SER OBLIGATORIO ENSEÑAR LAS VARIEDADES INSULARES con ejemplos prácticos y locuciones para comprender. REPITO UNA PERSONA CON CATALÀN C, NO ENTIENDE A UN MALLORQUÍN, lo que pasa que los "panca" estan más pendientes de la construcción nacional ( de Catalunya) que del catalán.
Valoració:-10menosmas
Per tip, fa mes de 11 anys
De què has d'anar a fer classe tu? No diguis dois. A pixar i a jeure.
Valoració:2menosmas
Per Pere Joan, fa mes de 11 anys
Si vols Tip et faig classes, et cobraré poc no pasis ànsia, que com a bon català: la pela és la pela!!!!
Saps el que vol dir sinapsi? Això és el que et manca!!!! No tens bona conexió!!!
Valoració:-5menosmas
Per tip, fa mes de 11 anys
També pots reclamar una reforma de l'Estatut, que digui que les llengües oficials de les Illes Balears són el mallorquí i el castellorquí. Ja t'ho dic, fes el favor de connectar-te les dues neurones.
Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris