nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
21°

L'Obra exigeix més empenta pel català

Insta el Govern a aplicar el pla de normalització i 11 mesures “urgents” més per la llengua i així poder fer un bon balanç d'aquesta legislatura

52414

Jaume Mateu, en una imatge d'arxiu.

19-07-2010CHRISTIAN PONCE

L'Obra Cultural Balear exigeix que es "visualitzi que el català és la llengua pròpia d'aquest territori". Així es pronuncià ahir Jaume Mateu, president de l'OCB, qui ahir demanà a totes les institucions, i especialment al Govern, una major empenta per impulsar la llengua pròpia i proposà 12 "mesures urgents", entre aquestes la posada en marxa del Pla general de normalització lingüística, que fa més d'un any va ser aprovat i no s'ha aplicat.

L'OCB iniciarà, sota el lema La llengua és la clau, una gira per tots els ajuntaments de Mallorca per presentar aquesta i onze propostes més amb l'objectiu de millorar la situació del català a les Illes. Segons Mateu, de l'aplicació d'aquestes propostes en depèn que l'OCB pugui fer un balanç positiu d'aquesta legislatura pel que fa a política lingüística. La primera de les reunions tindrà lloc demà al Consell de Mallorca, on els representants de l'Obra es reuniran amb la presidenta de la institució, Francina Armengol.

Mateu explicà que l'aplicació del procés de normalització és "molt important" però alhora va deixar clar que "no pot ser que un procés duri deu anys, no podem estar permanentment en procés". El màxim responsable de l'Obra assegurà que amb aquestes reunions "no es posa ningú contra la paret, perquè només es demana que s'utilitzi i defensi la llengua pròpia". De la mateixa manera, Mateu afirmà que "no s'ha de tenir por perquè no fem cap acte revolucionari i hem de saber què fer perquè se senti el català".

Arran d'aquest punt, el president de l'OCB anuncià un baròmetre que mesurarà el català i el seu ús per part dels ciutadans. El president va justificar l'aplicació d'aquesta eina perquè a "l'Obra Cultural volem fets reals i concrets".
Una altra de les peticions que Mateu presentà és "la recuperació de les freqüències que assegurin la recepció, com a mínim, de les ràdios de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) que s'havien rebut a les Illes Balears". Així mateix, l'Obra aposta per la formació, ja que "hi ha d'haver multiplicitat d'oferta pel que fa a nivells, vies d'accés, ocupació o durada, perquè ningú que desitgi aprendre català o millorar-lo quedi sense possibilitats de fer-ho".

En el programa La llengua és la clau, en el qual s'emmarquen les peticions de l'Obra, també hi apareixen una sèrie de propostes dirigides als ajuntaments i al Consell de Mallorca. La primera petició als distints consistoris, amb clara referència a Cort, és la "creació de la figura del dinamitzador lingüístic, amb la funció de crear sinergies favorables a la llengua catalana dins el teixit associatiu de les barriades".

Una altra sol·licitud de l'Obra Cultural als ajuntaments és la "d'assegurar que els càrrecs públics facin les seves intervencions en la llengua catalana". Crear una ràdio municipal totalment en català és una altra de les propostes.
Pel que fa a les peticions al Consell, en destaca la de "garantir que l'atenció al públic, les reunions informatives i els plens es facin sempre en llengua catalana". A més a més, exigeix a la institució que incrementi els ajuts i els recursos destinats a la normalització lingüística.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Ligeia, fa mes de 9 anys
S'ha de ser ignorant per dir que Catalunya ens roba. Ens roba Espanya, mira les balances fiscals. I si vols saber que és l'autoodi, mira't al mirall i llegeix qualque llibre de sociolingüística (d'autor estranger, no sospitós de catalanisme) i t'hi reconeixeràs.
Valoració:5menosmas
Per Catalunya ens roba, fa mes de 9 anys
Indiscutiblement els de l'OCB son els reis de l'autoodi. Enhorabona!
Valoració:-6menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys
A Ligeia. També tenc el mateix criteri, la gent del nord de Europa no la consider europea, ès massa salvatge i retardada, no poden esser catòlics, són heretges i protestants ( emoticon ironia).

Valoració:4menosmas
Per Pensador, fa mes de 9 anys
Com que la majoria de comentaristes d'aquesta notícia sou intel·ligents, és a dir, bons catalans de Mallorca, ja haureu observat que volia dir que aquí parlam el català en la seva "modalitat mallorquina".
Valoració:7menosmas
Per Pensador, fa mes de 9 anys
Jo som mallorquí, és a dir, som català de Mallorca. La meva llengua és el mallorquí, és a dir, el català en la seva modalitat catalana. De castellà no en tenc res de res. Ni de lluny! Per què punyetes els castellans m'han d'obligar a xerrar el seu idioma? Basta que m'obliguin perquè jo l'avorreixi. Això és absurd! A mi m'agradaria parlar el castellà si no fos obligat, de la mateixa manera que m'agrada parlar el francès o l'anglès o l'alemany perquè ningú m'obliga a parlar-lo. Però si no xerr el castellà fins i tot am poden multar, em poden dur a Comisaria, em poden empresonar, em poden amargar la vida, etc, etc... I després n'hi ha que tenen la barra de dir que som un victimista. No, so som un victimista. som una víctima amb totes les lletres!
Valoració:-6menosmas
Per Sor Tomaseta, fa mes de 9 anys
No te res a veure amb s'article, però sí, perque aprenguis quins varen esser es motius que provocaren sa guerra civil que has comentat habans.
Valoració:-1menosmas
Per Ligeia, fa mes de 9 anys
Però què hi té a veure això amb l'article?
Almenys podries redactar amb les teves paraules i els teus arguments enlloc d'enganxar parrafades. O és que no en saps?
Per cert, això de copiat d'un blog és una font molt fiable. Ara mateix jo puc penjar un blog de física nuclear...
Valoració:-2menosmas
Per Ligeia, fa mes de 9 anys
Do not visit Majorca, la gent del nord d'Europa que té el mateix tipus d'"ideologia" que tu no te considerarien europeu, sinó una raça inferior contaminada per sang de moros, jueus, etc. Te ficaria al sac de la gent que tu tant menysprees. Coses, del racisme.
Valoració:2menosmas
Per Ligeia, fa mes de 9 anys
Sort que no eres espanyolista, sor Tomasseta, ho dic pel vídeo. Si te penses que me molesta vas errada, simplement ho trob kitsch.
Jo no he parlat de tirar ningú a la mar amb una pedra al coll, ni he emprat cap paraula grollera, tu ets qui t'has de calmar, jo estic molt tranquil·la. I entenc que te posis nerviosa, no tens arguments i només tens el recurs de l'insult.
Per cert, com que dius que no tenc ni idea d'història supòs que vols dir que no ha va haver cop d'estat, ni dictadura i que els feixistes no eren aliats dels nazis. Sort que tu ets un expert (perquè la teva violència verbal me fa pensar que ets un home).
Valoració:0menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys
ÚNICA LLENGUA OFICIAL: MALLORQUÍ.
Lo que han de aplicar i imposar ès: "mallorquí única llengua oficial".
Se comença per els alts funcionaris: jutges, policies, metges, etc. si no saben dir "juevert" en mallorquí siguin destinats a Castella o lo que ells diuen la "Espanya assimilada" (la Espanya no assimilada inclou quinze províncies: tres País Vasc, Navarra, tres Aragó, quatre Catalunya, tres València, una Balears).
Aplicar que tots els treballadors que treballin en públic utilitzin primer el mallorquí, segon l'alemany, tercer l'anglès, quart l'italià i en darrer lloc el castellà.
Se ha de establir una categoria social que els castellans són els darrers.
Per una qüestió de parentesc social els mallorquins són més europeus que els castellans que solen esser de origen africà o moro (musulmans).
Se tracta de europeitzar els castellans.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris