muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
14°

Hi tenim dret!

El Comitè d'usuaris de la sanitat pública defensa el dret a ser atesos en la llengua pròpia. Es concentraran avui a les 19.00 hores davant el Consolat

El Comitè d’usuaris de la sanitat pública es concentrarà avui a les 19 hores davant el Consolat de Mar per reivindicar el dret de la ciutadania a ser atesa en la llengua del país als centres sanitaris. La presentació de la concentració, que tindrà per lema Hi tenim dret, tingué lloc ahir dematí davant la seu del Govern autonòmic, hores abans de la protesta del Cemsatse contra l’esborrany de decret que preveu que els futurs treballadors del Servei de Salut de les Illes Balears hagin d’acreditar uns coneixements mínims de català per accedir a una plaça fixa.

Pere Bueno, portaveu del comitè, recordà les constants queixes sobre casos de discriminació cap als usuaris catalanoparlants de la sanitat. Així, assenyalà que en l’actualitat, els únics que són discriminats són els catalanoparlants, que són obligats a parlar en una llengua que no és la seva per dirigir-se a un servei públic autonòmic. "Aquesta és la discriminació que existeix, i no la dels treballadors sanitaris", afegí.

Marc legal a favor

Bueno destacà que el marc legal estableix el dret dels ciutadans a dirigir-se en català als metges i que perquè es pugui complir els metges han de tenir, per tant, coneixements de català. En aquest sentit, recordà que tant l’Estatut d’Autonomia, com la Llei de normalització lingüística, l’Estatut marc del personal sanitari i l’Estatut bàsic de l’empleat públic estableixen que els treballadors públics han d’acreditar coneixements mínims de català. "L’incompliment d’aquestes lleis fa possible la discriminació dels usuaris", conclogué Pere Bueno.

La concentració organitzada pel comitè d’usuaris ha rebut el suport dels sindicats STEI-i i CGT, els portaveus dels quals, Sebastià Serra i Josep Juàrez, acudiren ahir a la presentació de l’acte. A més, l’Oficina de drets lingüístics, Entesa per Mallorca, la Plataforma Calvià per la Llengua, Maulets i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans també fan costat a la convocatòria, així com també metges i treballadors del Servei de Salut.

En la presentació, dues persones que han patit casos de discriminació lingüística en centres sanitaris, foren presents en la roda de premsa per fer públics els seus casos. Francesc Ramis, que ja informà del seu cas dBalears dimecres, explicà com rebé un mal diagnòstic per part d’un metge del PAC de Son Pizà que no entenia el català, quan resultà afectat d’una intoxicació massiva de pollastres en mal estat l’any 2005. Ramis aprofità per reclamar una sanitat de qualitat. "Perquè pugui exercir els meus drets, l’altre m’ha de poder entendre i, per tant, ha de conèixer la nostra llengua", assenyalà Ramis.

Margalida Valenzuela, també víctima de la discriminació lingüística, va exposar que hi ha metges que han fet l’esforç d’aprendre la llengua i que se’ls ha de reconèixer. A la vegada, va criticar que, obligada a acudir a les urgències dels hospitals de Son Llàtzer i d’Inca, ha topat també amb altres metges que "no ens entenen i ens fan quedar com a beneits per haver de demanar un traductor". Valenzuela també va recordar que "els usuaris pagam el seu sou amb els nostres imposts i tenim tot el dret a rebre un bon servei".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Pepito de los palotes, fa mes de 12 anys
Es com dir q tota sudamérica perteneix a Espanya per la unica raó que xerren castellà, no me fotiiiiiiiiiisss!!!!!!!!!!!!!!! Haurieu de llegir un poc més ,

Mira una os faré una lliçó que no es molt complicada:

Mallorca, Eivissa, Menorca i Cabrera : UNICAMEEENT DE SES ILLES BALEAAARS!!!!!
Barcelona, Tarragona, Lleida y Girona : DE CATALUNYAAAA I NO DE SES BALEARS,

quina rabi men dona que els propis mallorkins diguin q son catalans, voltros si q sou uns judas i uns venuts a Catalunya,

Mallorka es de BALEARS I no de CataLUNYa, ses coses son així per molt que volgueu conviar-les mai canviaran perque sou una petita part de la població de Mallorka q pensa així, els mallorkins de veritat es senten mallorkins i RES més .

Ses coses son aixó i sempre seran aixó pero els mallorkins com deu mai vos dixarem , i si no vos agrada , VOS FOTEUUU
Valoració:1menosmas
Per tip, fa mes de 12 anys
Bé, no tothom pensa que Catalunya és el mateix que "Cataluña: Barcelona, Tarragona, Lérida y Gerona". N'hi ha que pensen que Catalunya es defineix millor com a país del català. I això inclou Mallorca, és clar.
Valoració:1menosmas
Per Pepito de los palotes, fa mes de 12 anys
Es lo que té sa ignorancia i el fanatisme, tots el fanatismes son dolents siguin del color q siguin, i voltros sou uns fanatics q no podeu veure més enllà perque vos falten neurones, Tots els pols son dolents... jo som i sempre sirè mallorquí però mai sirè català, MAAIIIIIII!!!!!!!!!!! perque jo he nascut a MALLORCA!!! i no CATALUNYA!! si vos agrada tant Catalunya perque no vos anau a Barcelona a tokar sa faba..
Valoració:-1menosmas
Per Jeroni, fa mes de 12 anys
Pepito de los palotes, tu no ets un mallorquí,.Més aviat el teu nom hauria de ser Judes de los palotes perquè renegues de la teva condició.
Valoració:2menosmas
Per Pepito de los palotes, fa mes de 12 anys
BaleareS pertenece a ESPAÑAA!! y no a esos ficticios '' Paises Catalanes '' y por lo tanto es un derecho constitucional que la gente utilize el idioma que le venga en ganaaa, sea el catalán o el castellano.
Jo xerr mallorquí perque som mallorquí però ho he posat en castellà perq me ha sortit des c......
Valoració:-2menosmas
Per xaume, fa mes de 12 anys
Una solució podria ser que tot el personal sanitari cobràs el sou base, i es garantís un 100 % de plus per tots els que emprassin la nostra llengua.
Valoració:1menosmas
Per tip, fa mes de 12 anys
JA, segurament la millor cosa que podem fer avui per la independència és assistir a aquesta manifestació. Si tens cap idea millor, proposa-la i per ventura tothom que vagi a la manifestació també s'hi apunta. I el que cal fer amb la constitució i la seva imposició de conèixer l'espanyol és ignorar-la directament, desobeir-la, a partir del raonament següent. Els espanyols estan obligats a conèixer l'espanyol. Jo no sóc espanyol ni espanyola. Per tant, jo no tenc l'obligació de conèixer l'espanyol. Punt. Tant si som independents com si plou o si fa sol. S'ha acabat de viure agenollats i d'esperar el dia de la independència com si hagués de venir ningú a donar-nos-la. Ens veim a les set davant el Consolat de Mar.
Valoració:7menosmas
Per llonguet, fa mes de 12 anys
Com a catalanoparlant és important acudir a aquets actes!
Estic cansat que me trepitgin i abaixar es cap!
Valoració:9menosmas
Per Joan, fa mes de 12 anys
Som-hi tots amb els nostres amics i coneguts i qui sigui. Que sàpiguen que som una nació, i no una colònia! Contra l'apartheid lingüístic i colonitzador, endavant!
Valoració:6menosmas
Per Arnau, fa mes de 12 anys
Avui, tothom davant el Consolat! Fora son!
AQUESTA GUERRA L'HEM DE GUANYAR!! VISCA MALLORCA I VISCA LA LLENGUA CATALANA!!
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris