cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 15°
16°

“Estam satisfets, però la sentència arriba tard”

Els veïns del Secar valoren de manera positiva la decisió del Suprem. Els monjos del monestir de la Real guarden silenci

L’Associació de veïns del Secar de la Real s’apressà a valorar de manera positiva la sentència dictada pel Tribunal Suprem (TS) en relació a la suspensió cautelar de la modificació puntual de la revisió del PGOU de Palma que féu possible iniciar la construcció de l’hospital a Son Espases. La presidenta de l’entitat, Assumpció Renom, assegurà ahir que "estam satisfets, però la sentència arriba tard". Renom assegurà que, al parer de la seva entitat, la decisió del Suprem "ha de suposar la paralització de les obres" al solar de Son Espases Vell. La representant veïnal valorà positivament el fet que el TS "hagi posat sobre la taula que la protecció del patrimoni cultural i mediambiental també mereix ser considerat d’interès general". Mentrestant, però, la congregació de missioners del Sagrat Cort guardà ahir silenci i es negà a fer declaracions sobre la sentència del Tribunal Suprem.

Un símbol de la lluita en defensa del territori

Son Espases és tot un símbol de la mobilització ciutadana contra la destrucció del territori i a favor de la conservació del patrimoni històric. Tots els partits progressistes feren bandera de les demandes dels veïns del Secar de la Real. Les feren seves per carregar contra el Govern de Jaume Matas en el procés electoral que propicià el canvi de color en l’Executiu autonòmic Una vegada en el poder, però, l’herència deixada pel PP acabà suposant la primera crisi del Govern progressista. L’element que havia estat la font de mobilització de l’electorat esdevingué un greu problema per a l’Executiu progressista.

Malgrat la decisió del Govern, presidit per Francesc Antich, de mantenir, amb algunes modificacions importants, la ubicació del futur hospital de referència a la finca de Son Espases Vell, l’associació de veïns de la Real i la congregació de missioners del Sagrat Cor decidiren mantenir la lluita contra el macrohospital per la via judicial. Després dels primers fracassos, la sentència del Tribunal Suprem d’ahir suposa tot un cop a l’esquena als defensors de l’entorn del monestir de la Real. Arriba tard, però.

Calafat: "La resolució salva la nostra dignitat"

Una de les líders veïnals més significades en el moviment d’oposició a la construcció de l’hospital de Son Espases, Aina Calafat, manifestà ahir la seva satisfacció per la sentència del Tribunal Suprem. Al seu entendre aquesta resolució judicial avala les accions que s’emprengueren en contra dels processos urbanístiques que s’engegaren durant la legislatura passada per permetre la construcció de l’hospital. "Aquesta sentència salva la nostra dignitat", manifestà la portaveu de la plataforma Salvem la Real en declaracions a la Cadena Ser. Calafat apuntà que la resolució que suspèn la modificació puntual de la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Palma que féu possible el projecte d’edificació del centre hospitalari en el solar de Son Espases Vell indica que efectivament que hi hagué flagrants irregularitats administratives.

La representant dels veïns es mostrà escèptica sobre l’efectivitat de la resolució judicial, atès l’avançat estat de les obres de l’hospital. No obstant això, mostrà la seva plena satisfacció per una ‘victòria’ judicial que justfica el moviment contrari al projecte i a totes les accions que s’han emprès, fins ara sense èxit, per aturar la construcció, Entre d’altres, la plataforma de Calafat ja presentat fins a 14 denúncies davant la Comissió Europea per diferents qüestions en relació a l’hospital de Son Espases, des de les irregularitats en el procés fins a la desprotecció de les restes arqueològiques de l’entorn o la manca d’avaluació del risc hidrogràfic del solar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris