cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 25°
28°

“El PSM és el referent d'Aralar a les Balears, Esquerra ho és a Catalunya”

Jon Abril, el 'número dos' de la formació abertzale que condemna la violència d'ETA, ha estat a Palma per defensar l'entrada dels nacionalistes balears a la coalició europea que lidera ERC

Jon Abril (Bera, Navarra, 1975) és el ‘número dos’ d’Aralar, els abertzales que condemnen la violència d’ETA, el partit que més ha crescut a les eleccions basques. El vicecoordinador d’Aralar ha estat a Palma per defensar l’entrada del PSM a la coalició per a les europees que lidera Esquerra.

La diferència entre Aralar i Batasuna és que Aralar condemna la violència?
No només això. Aralar sorgeix d’un debat després del trencament de la treva per plantejar la necessitat d’abandonar la lluita armada i optar per l’exclusivitat de les vies polítiques, però també remarcam la necessitat d’una altra manera de fer política a les institucions.

I això explica el creixement a les eleccions basques o s’explica per la Llei de partits?
Hem rebut vots que haurien anat a Batasuna, però el nostre discurs ha estat referent per a gent que estava desencantada.

I el pacte PSOE-PP...
No respon a la realitat social, que continua sent majoritàriament abertzale. El pacte és difícil d’entendre al País Basc, tot i que hi ha el precedent navarrès, però és inimaginable a qualsevol altra comunitat. Per què el PSOE pot pactar amb nacionalistes a Galícia, Catalunya i Balears i no a Navarra o a Euskadi? El PSOE està atrapat en mans del PP i hi pot haver una fractura social i institucional.

I la gent que ha votat nul s’adaptarà a les noves regles del joc i vehicularà el seu vot cap a forces com Aralar?
El transvasament no es produirà tan fàcilment, però hi ha moviments per prendre posició cap a l’exclusivitat de les vies polítiques.

Els resultats són legítims?
El Parlament és legítim, però està completament desvirtuat. La Llei de partits és antidemocràtica, injusta i no aporta res a la resolució del conflicte. No debades, l’ha agreujat i en perpetua el problema.

L’excepcionalitat basca ho justifica tot: Llei de partits, pacte PSOE-PP...
Sí, però el principal causant de tot això és ETA.

Defensau que el PSM entri a la vostra coalició a les europees, que lidera Esquerra.
En l’acord amb Esquerra hem apostat per ampliar la coalició perquè creim que hi ha un espai de forces d’esquerres, nacionalistes, sobiranistes, i podem mostrar que l’Estat espanyol no és bicolor PP-PSOE. Per a nosaltres, sense cap dubte, el PSM és un referent a les Balears, igual que el BNG a Galícia i Esquerra a Catalunya.

Per a Aralar, el referent a Balears és el PSM i no Esquerra?
Sí, per la representació, trajectòria i consolidació que té i perquè la relació que mantenim amb Esquerra s’ha limitat a Catalunya.

Què vos uneix al PSM?
Tenim una visió de la configuració de l’Estat similar, un punt de vista des de l’esquerra de les polítiques socials, lingüístiques o culturals, una mateixa visió de la diversitat dels pobles i del dret a decidir el seu futur. En aquest marc, els dos estam molt còmodes.

Sabeu que hi ha problemes amb Esquerra?
També n’hi ha entre Aralar i Eusko Alkartasuna i som partidaris de no vetar ningú. És una marca d’dentitat nostra.

I fins on estau disposats a arribar perquè el PSM hi entri?
Crec que té un peu i mig dins.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Aina, fa mes de 10 anys
Insistesc, pens que tot això d'ERC i Entesa és poca cosa. No representen quasi res. Que es presentin a les pròximes autonòmiques tots sols i veurem quants de vots fan! El PSM em mereix més respecte, és una mica més que aquesta colla d'oportunistes i afamegats de cadires, però també fa pena.
Valoración:2menosmas
Per Anti Bloc, fa mes de 10 anys
El PSM ha nascut, ha crescut i prest morirà. I serà així perquè no ha estat capaç de madurar i adaptar-se als nous temps. Però potser serà lo millor pel nacionalisme illenc veure la mort d'un grupuscle multiculti penós que està més a favor de la república espanyola i l'autodeterminació del Sahara que no de la seva pròpia pàtria.
Valoración:-5menosmas
Per Puput, fa mes de 10 anys
Aina,viviu de rendes del 2003 ,les darreres autonòmiques.l'any 2004,a les europees,es comprovà el pes que temia aleshores el PSM i el que tenia Esquerra.I,en aquell moment,no s'havien escindit els d'Entesa.Probablement,avui ,la suma d'Esquerra i Entesa superi el PSM.I a Eivissa,Esquerra superà Entesa Nacionalista per no parlar de Formemtera on EN fou residual i ERC tragué un 8% dels vots.I això que els pesemeros van de 'balearicos' ,parlen de 'baleares' com a nació i no volen saber res dels 'catalans',com diuen ells.
Valoración:8menosmas
Per Anti-maulet., fa mes de 10 anys
Per què quan aquí la majoria critica al PSM a la públicació del diari en paper avui, de tots els comentaris només en surt un en contra i la resta insultant a Entesa i ERC? Quina vergonya de diari... Entre maulets i pessemeteros fa molt mala olor.
Un poc d'objectivitat per favor.

P.S : Heu vist com publiciten pintades de les SEPC? No són més que actes incívics que han de ser castigats, com els arriba Españas o les lletres hiphoperes que no volen dir res. Per què si pinta un està malament i quan els maultes/sepc pinten està bé?
Valoración:-1menosmas
Per Jaume Joan, fa mes de 10 anys
ni "enriquelladó", ni fabricant de rajoles, ni gerent de palau de congressos inexistent....
Valoración:-1menosmas
Per Amb els d'un poden penjar els altres!, fa mes de 10 anys
Els PSM (i ENE i UM i entesa) fan més mal que una pedregada. Han legitimat el regionalisme. Quina nació és Mallorca? I Menorca? I les Pitiüses? Només ploren perquè ERC ha envaït el "seu" territori. Són uns còmplices d'Espanya. No ploren perquè es presentin el PSOE o el PP, no. Aquests "és natural". Passaran a la història de les ignomínies! Es diuen nacionalistes i qüestionen l'únic partit que hi ha d'àmbit nacional. Del BLOC no cal ni gastar una gota de saliva. Demostren bé tots (ERC inclosa) la submissió a l'esquerra espanyola.
Ara veurem si la catarsi que promou Joan Carretero permetrà la construcció d'un partit NACIONALISTA de bon de veres. Allò que és cert i segur és que, després de més de 30 anys de partits segmentats regionalistes, el fracàs és evident. Tots, començant pel PSM, haurien de fer autocrítica i tancar la paradeta. Només l'aguanten a l'UCI quatre aprofitats sense ideologia que pensen en ells i no en el país. Per quatre sous de misèria i un potet de vaselina aguanten, amb el front a la paret, tot el que calgui i fan part de la reculada més gran de la història. Òbviament UM i PSM són coherents quan es carreguen TV3 amb l'arma d'IB3, perquè practiquen amb la cultura el mateix esquarterament que fan ells en política. És evident, TV3 és ERC i IB3 el PSM: "ataquen el seu territori nacional". Quin ridícul!
És ben hora de badar els uls i NO VOTAR REGIONALISME si volem aspirar a ser qualque cosa mai en el concert de la nacions del món!
Valoración:0menosmas
Per Estepari, fa mes de 10 anys
Si Aina tranquila. Pots votar directament els forasterets d'Izquierda Unida i no votar pus el PSM. Total, l'ala nacionalista del PSM va fundar Entesa i ara no hi ha res que separi IU i PSM.
Valoración:2menosmas
Per We shall overcome!, fa mes de 10 anys
Molt bo, Cresques. Un petit problema: cal una renovació 100% de persones! Els que s'han mantingut a la cadira després de la traïció (Son Espases, nivell de català, IB·...) no poden continuar. Cal una formació nova i de tipus nacional. Ah! I un líder amb demostrada capacitat de gestió que no sigui capellà, ni professor, ni dirigent d'un club d'esplai! I que no jugui amb les mentides ni els eufemismes per amagar la condició de catalans.
Valoración:5menosmas
Per Aina, fa mes de 10 anys
Tot això d'ERC i Entesa és una veritable collonada. A mi m'agradaria que a les pròximes municipals i autonòmiques es presentassin en coalició ERC i Entesa. Mi pos messions que no farien res de res. Jo si el PSM va amb aquests quatre arreplegats i oportunistes no faig comptes votar-los.
Valoración:-7menosmas
Per En Pere Catorze, fa mes de 10 anys
Després de tant d'insult, renecs, ira, ràbia, odi, destrucció, emprenyadura i malsofridura, a la fi un poc de seny entre els comentaris (em referesc a l'anterior al meu). Gràcies, Cresques! Meam si et fan un poquet de cas.
Valoración:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris