muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:
10°

El PSM aposta pels Verds i quasi descarta els altres

Exigeix a EU que se separi d'IU; a ERC, que accepti la formació de Gabriel Barceló com a únic referent a les Illes Balears; i a Entesa, que torni al partit

L'assemblea de militants del PSM duita a terme ahir a Porreres serví per "refermar que el PSM manté la voluntat de fer una coalició nítidament progressista, nacionalista i ecologista", assenyalà Biel Barceló. I de Porreres en sortí una decisió clara: la voluntat d'anar plegats amb Els Verds a les properes eleccions. "Ja hi estam negociant i la relació és profitosa i positiva", va asseverar el secretari general de la formació nacionalista. No volgué tancar cap porta a la resta de formacions i assenyalà que "estam oberts a una coalició amb diferents partits".

Això no obstant, les condicions que s'exigeixen a Esquerra Unida, Esquerra Republicana i Entesa fan molt difícil que es reediti la coalició. Aquestes són les cartes que hi ha sobre la taula. Des del PSM apunten que, "si es fes una coalició, aquesta hauria de ser un referent per aconseguir majories, una referència electoral a mitjan i a llarg termini". Darrere aquestes paraules de Barceló es deixa entreveure una coalició que vagi més enllà del que ha estat el Bloc, que no s'hagi de parlar de coalicions cada quatre anys.

Pel que fa a Esquerra Unida, els dirigents nacionalistes manifestaren la seva voluntat de parlar amb la nova EU i indiquen que, si es desferren d'Izquierda Unida, estarien disposats a entrar en negociacions.

Serà ben complicat que ERC accepti coalitzar-se amb el PSM, ja que, a la pràctica, li exigeixen l'autodissolució. Joana Lluïsa Mascaró ho va explicar de manera clara en assegurar que Esquerra ha de ser el referent a Catalunya i el PSM a les Illes Balears, i digué que "estam disposats a tirar endavant aquest projecte".

L'assemblea tampoc no descartà Entesa de manera definitiva, malgrat que exigeixen a la formació sorgida del PSM que s'integri dins el partit com ho fan altres grups de caràcter local com els Independents d'Artà.

De totes maneres, siguin quins siguin els esdeveniments d'ara endavant, totes les negociacions han d'estar tancades i finalitzades el proper mes de juny, quan el congrés del PSM a un any de les eleccions prengui la solució definitiva.

Ara, un cop que ja s'ha assegurat la coalició amb Els Verds, sembla que la pilota passa a la resta de formacions que, sent més petites, ara hauran de decidir si s'uneixen a aquesta proposta que fan els nacionalistes. El PSM vol liderar aquesta gran entesa nacionalista, progressista i ecologista i pretén que es converteixi en estable i duradora en el temps.

EU no perd l'esperança en la possibilitat de refer el Bloc

"Valoram positivament que es deixi la porta oberta a reeditar el Bloc, però recordam que Esquerra Unida és sobirana", declarà ahir el coordinador d'EU a les Illes Balears, David Abril.

El dirigent d'EU, que digué que havia comentat el resultat de l'assemblea del PSM amb Biel Barceló, indicà que el seu partit ara era enmig d'un procés reconstituent, però que decidirien per ells mateixos, sense tenir en compte exigències externes com la del PSM.

A més, Abril afegí que no es plantejaven trencar amb Izquierda Unida i que la major part de la direcció actual del partit era partidària de continuar-hi.

D'altra banda, David Abril avisà que l'electorat del Bloc i de les esquerres en general no entendria que en el context actual es parlàs de rompre aliances. "Fins i tot crec que per al 2011 caldria plantejar una aliança a l'eivissenca", va afirmar. Segons el dirigent d'EU, "ara som en un canvi de cicle en què UM deixarà de ser decisiva i, si no, serà gairebé impossible que les esquerres hi tornin a pactar". Per això, sense poder comptar amb UM, proposa la unió de tots els partits d'esquerres en contra del PP. Creu que tota fragmentació castigaria més les esquerres a les urnes.

Els Verds donen suport a la decisió dels nacionalistes

"Nosaltres estam satisfets, bàsicament, de dos aspectes. El primer és que hagin expressat la voluntat de col·laborar amb Els Verds per anar junts a les pròximes eleccions. El segon, que s'hagi deixat oberta l'opció d'incorporar-hi més grups", declarà ahir el dirigient d'Els Verds de Mallorca, Miquel Àngel Llauger.

Els Verds, de fet, són l'únic partit a qui el PSMno imposa condicions per presentar-se conjuntament, mentre que als altres grups els fa algunes exigències que poden resultar molt complicades. "És ver que el PSM ha posat unes condicions difícils, però crec que les portes no estan tancades", reconegué Llauger. El dirigent ecologista també recordà alguns dels problemes que havien tingut amb les altres formacions, com amb Esquera, als quals els retreu que se n'anassin de les institucions de manera unilateral.

Així mateix, Llauger afirmà que calia solucionar problemes amb Esquerra Unida, que s'havia presentat a les eleccions europees amb la marca Esquerra Unida-Verds i que ha vetat la seva proposta de candidat per a senador autonòmic. Amb tot, Llauger continua essent partidari que es pugui fer una àmplia coalició d'esquerres per als comicis.

Esquerra Republicana diu que encara queda temps

"Cal reconèixer la realitat i és que Esquerra té regidors en deu municipis i el PSM en vint, la diferència no és precisament abismal", declarà ahir el dirigent del partit a les Illes Balears, Joan Lladó.

"Existim i no ho poden negar, ells tenen quaranta regidors i nosaltres en tenim deu", hi insistí. I és que Esquerra Republicana reclama el reconeixement del PSM com a base per parlar de qualsevol cosa.

De totes maneres, Lladó considerà "lògica i desitjable" una federació entre el PSM i Esquerra, "però amb Esquerra d'aquí", afegí tot seguit. Segons digué, el seu partit "pot aportar 300 militants a les Illes i una estructura nacional".

El dirigent republicà es mostrà decebut per la decisió del PSM, però tampoc no llança la tovallola. "Encara queda temps per arribar a un acord", apuntà, confiat. Així doncs, no perd l'esperança en la possibilitat de reeditar el Bloc. De fet, recordà que, tot i que van deixar les institucions, "no vam trencar la disciplina del Bloc" i han votat sempre amb els altres partits de la coalició. Amb tot, de l'assemblea d'ahir no es desprèn que aquest possible acord hagi de ser precisament gaire fàcil.

Per Entesa per Mallorca, és possible tornar amb el PSM

El líder d'Entesa per Mallorca, Biel Huguet, veu "molt bé" la proposta del PSM, però també diu que caldrà "aclarir molts detalls" abans d'una possible reintegració.

Huguet afirma que conversen amb Biel Barceló des del mes de juny i que els han fet propostes molt interessants, encara que cal veure com es concreten. Per Entesa per Mallorca, hi ha qüestions clau com la d'Esquerra Unida. Diu que no poden tornar a parlar d'aliar-s'hi si no és que es converteixen en un projecte autònom d'Izquierda Unida, que funcioni pel seu compte. A més, Huguet assegura que els agradaria que Esquerra se sumàs al projecte, tot i que admet que aquest és un aspecte "molt complicat".

Per Huguet també hi ha una altra qüestió clau: cal definir si el PSMes converteix de veres en una federació i com funcionarà. Assegura que Entesa Nacionalista no funciona com els agradaria que ho fes, perquè amb prou feines hi ha ningú més que els Independents d'Artà. Per això, creu, cal detallar bé el funcionament de la possible federació.

Sigui com sigui, el dirigent d'Entesa per Mallorca no descarta la possibilitat de tornar a les eleccions amb el PSM, ans al contrari. Huguet pensa que els pròxims mesos seran molt interessants.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente
Per adéuespanya, fa mes de 11 anys
PSM, ERC i Entesa aconseguiran que els independentistes de Mallorca ens quedem a casa el dia de les eleccions.

Ja està bé de personalismes.....!!!!!!!

Primer fecem pàtria, desprès ja ferem política.
Valoració:-3menosmas
Per miquel de ca'n tranquil, fa mes de 11 anys
El tren està en marxa, qui se vulgui pujar que espavili!!
molt bé PSM!!!!
Valoració:1menosmas
Per Joana, fa mes de 11 anys
aquests verds són els que defensen el tram de llevant, no? quins poca vergonyes.
Valoració:2menosmas
Per Roman, fa mes de 11 anys
Quo vadis Psm? Sense partit a Palma i sense partit a la meitat de pobles el suicidi del nostre espai electoral esta assegurat. L'espai esta massa compartimentat per prendre aquestes decions. S'enten que aquesta compartimentacio ha afeblit al psm, pero no es pot tancar en si mateix i negar l'existencia d'Esquerra o Entesa. Seria tenir visio unicament de partit i no de pais.
Valoració:4menosmas
Per Pere Riera, fa mes de 11 anys
mentre tingam uns pallassos com aquests dirigint l'esquerra de Mallroca serem una riota.
Valoració:15menosmas
Per gori, fa mes de 11 anys
Enhorabona als afiliats del PSM! Una bona decisió la de l'assemblea de Porreres. Coratge i ànims! I respecte als comentaris de la versió digital....(com diuen al país valencià) aneu a fer la mà!
Valoració:-14menosmas
Per Fumeral, fa mes de 11 anys
Mos tornen a vendre fum? Els que hem conegut per dins el PSM sabem que, per trajectòria, és un partit amb tendències erràtiques. El que avui es dóna per segur demà pot ser rebutjat per majoria, i a l'inrevés. Me sap greu però no me'n fii un pèl. Tan de bo m'equivoqui, però això acabarà amb un nou pacte amb IU, a canvi del cap den Grosske servit amb palangana i patató fet al forn. I jo, com vaig fer al 2007, no els votaré, per què m'agrada la gent que xerra clar i no vaig de venedors de fum.
Valoració:9menosmas
Per Marc, fa mes de 11 anys
No.. no m'agrada que el PSM digui que el seu referent principatí sigui un partit petit burgès i que es desfrassa de progressista com ERC, que està fent polítiques de dretes, sumisses a Madrid tot i que de cara a la galeria s'enrevolti d'estelades per tal de sublimar la mala consciència que li queda, després d'haver estat el partit més xiulat a l'ofrena del 11 de setembre, el partit que més insults va rebre," burgès, botifler i traïdors..". No. no voldria que el referent sigui un partit que s'està desfent i que crea una xarxar clielentelar més en l'estil del PP i UM que no de l'esquerra nacional. Prou botiflers i traidors! Visca Reagrupament, el nou partit emergent!
Valoració:-7menosmas
Per Joana, fa mes de 11 anys
Molts llops en el mateix corral.
Hi ha massa gent al PSM que ha de viure del la política per no tenir que servir copes a un bar per incapacitat de fer res més. S'hi juguen el sou i el futur professional amb això de la política. Una colla d'amiguitos que volen viure del cuento. El meu vot i el de la meva familia segur que no el tornen a tenir.
Valoració:-1menosmas
Per psmero emprenyat, fa mes de 11 anys
El pitjor regidor nacionalista que ha tengut l'Ajuntament de Palma, el que es va mostrar menys actiu als plens, el que es passava el dia tancat a un despatx llegint papers però sense generar-ne cap, sense fer preguntes al super-regidor Rodríguez... aquest ara va de líder mesiàtic del PSM.

Barceló: no has fet prou mal al nacionalisme illenc?

Ves-te'n.
Valoració:27menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris