cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 16°
17°

El patrimoni de Santa Margalida està en perill

Tots els elements del catàleg municipal, a excepció dels BIC i de les restes arqueològiques, queden sense protecció

Edifici de l'Escola Graduada, avui centre multifuncional.

01-02-2011ae.b

És el municipi de Mallorca amb més densitat de béns patrimonials i, paradoxalment, en l'actualitat tan sols les seves restes arqueològiques i els elements declarats Bé d'Interès Cultural gaudeixen d'algun tipus de protecció.
El Consell de Mallorca acaba de rebutjar definitivament (després de sis anys des que se n'inicià la tramitació a l'Ajuntament) el catàleg de béns patrimonials del municipi, obviant la petició dels tècnics que advocaven per una aprovació amb prescripcions del text que hauria servit per preservar (després de dos anys exposats a la pressió urbanística) els elements més sensibles que figuren en la proposta municipal, en espera que s'hi incloguessin nous elements i s'elevàs la protecció d'altres.

El fet que la normativa urbanística de Santa Margalida no s'hagi adaptat a les exigències del Pla Territorial (de fet, l'Ajuntament va rebre dilluns una resolució del Consell que l'obliga a reiniciar el procediment de revisió de les normes subsidiàries) ha estat determinant a l'hora de tombar el catàleg de patrimoni, i és que el Consell no vol córrer el risc que Santa Margalida (vists els antecedents) mai no arribi a reparar-ne les prescripcions.
Davant aquesta situació, la pilota torna a ser a la teulada de l'Ajuntament, de manera que Santa Margalida queda exposada a la pressió urbanística mentre la Sala no tramiti la revisió de la seva normativa urbanística i conclogui la realització d'un nou catàleg,. Aquest procés, amb els seus precedents, es pot torbar anys. Una altra suspensió de llicències d'obra és inviable, un cop exhaurits els terminis que marca la llei.

Suspensió de llicències

L'Ajuntament va aprovar inicialment el catàleg municipal de béns patrimonials l'octubre de 2005 i entrà llavors en vigor una suspensió de llicències vigent durant dos anys, temps suficient per fer-ne l'aprovació provisional, però l'equip de govern va anar demorant aquest darrer tràmit. Amb el catàleg aprovat, no s'haurien pogut dur a terme fins i tot algunes actuacions promogudes per l'Ajuntament, com és el cas de la reforma de la vella Escola Graduada, avui casal de cultura i centre multifuncional, un edifici protegit en el catàleg, al qual s'adossà un auditori de nova construcció.

En els dos darrers anys en què no hi ha hagut protecció, dos dels habitatges que figuraven en la guia de patrimoni ja han estat esbucats i un altre centenar d'immobles, possesions i elements etnològics poden acabar igual. L'Ajuntament, ara per ara, està obligat a autoritzar projectes de demolició que afectin edificis que hi havia al catàleg, perquè aquest mai no ha arribat a entrar en vigor.

El municipi disposa d'autèntiques joies del patrimoni històric i artístic de Mallorca. 90 d'aquests elements havien estat inclosos en el catàleg, una proposta de "mínims", segons denuncia des de fa anys l'oposició. El municipi presumeix de ser el de més densitat de béns patrimonials de Mallorca. El 2009 va iniciar la digitalització de la seva carta arqueològica, que inclou fins a 163 elements, amb l'objectiu de contribuir a la seva divulgació.

Emblemàtiques possessions com les de s'Alqueria, Son Serra, Son Marí i Binicalvell queden sense protecció i el mateix ocorre amb embarcadors, barraques i altres elements etnològics. Dins el centre urbà, cases significatives com les de Can Verga, futur museu Joan March, viuen una situació idèntica.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per No ho entenc!, fa mes de 9 anys

Aquesta decisió del Consell és molt poc prudent.

Valoració:2menosmas
Per pobret de mi, fa mes de 9 anys

basta veure com s'ha deixat Can Picafort, Son Serra de Marinaa etc, fora pins fora tot, només pensant en " la Pela" son capaços d'arrasr-ho tot

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris