nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
25°

El Pacte tanca un acord per salvar-se que no resol la crisi de Palma

Antich pot presentar avui un paquet de mesures que no inclouen compromisos per garantir l'estabilitat a Cort. Els partits no poden donar garanties totals sobre els seus representants a l'Ajuntament

El Pacte donà ahir per tancat l'acord que li permetrà dotar-se d'un codi ètic anticorrupció, element que s'ha convertit en la seva taula de salvació, i avui mateix el podria presentar el president Francesc Antich. Però, tanmateix, l'acord deixa oberta la crisi a l'Ajuntament de Palma, on l'enfrontament entre els socis és manifest, on cap partit pot donar totals garanties sobre els seus representants i on tots preveuen que es pugui reproduir la crisi.

I és que el codi ètic no soluciona la crisi de Cort, on el problema és de manca de confiança entre els socis, sobretot després dels fets que impulsaren la batlessa, Aina Calvo, a plantejar-se la destitució dels dos regidors d'UM del seu govern. Calvo creu deslleial que UM abandonàs un ple i deixàs que el Pacte perdés votacions després que Esquerra Unida (l'altre soci) es manifestàs contra Miquel Nadal, imputat. La suspensió de relacions d'EU amb UM, anunciada ara, tensa més la corda.

Malgrat que en les negociacions UM s'hauria compromès a actuar contra Nadal si no acatàs les directrius del partit, els socialistes estan preocupats perquè entenen que UM no ha demostrat tenir un ple control sobre ell i perquè, com es demostrà dissabte, Eberhard Grosske actua al marge del Bloc. Així, ni UM ni Bloc ofereixen les garanties d'estabilitat que demana el PSOE. I, en previsió que la crisi a Cort, ara latent, acabi esclatant, els socis s'han plantejat ja aïllar-la en aquesta institució perquè no arrossegui la resta.

Al marge de la crisi de Cort, els socis del Pacte consideraven ahir tancat l'acord que els ha de permetre reconduir la crisi i avui el podria presentar el president. Antich evità ahir fer-ne cap declaració en l'acte de l'aniversari de la Constitució, que es dugué a terme en un clima enrarit per la crisi del Pacte.

L'eix de l'entesa és un codi ètic contra la corrupció que obligarà a cessar dels càrrecs executius i a demanar la dimissió dels electes (diputats, consellers insulars i regidors) els imputats per casos de suposada corrupció quan un jutge els imposi mesures cautelars o quan els obri un procediment de judici oral. En endavant, tampoc es podran nomenar imputats en càrrecs públics. Aquest punt fou acceptat per UM i PSIB a proposta del Bloc, igual que un altre que diu que l'acord és de mínims i que cada partit pot actuar amb més contundència.

Ara la mesura just afecta el diputat Tomeu Vicens (Grup Mixt), però en el futur podria afectar altres imputats. Nadal, per exemple, si no hagués dimitit no hauria estat destituït amb aquest acord, però ara ja no podrà tenir càrrec executiu. A banda del codi ètic, el paquet inclou un pla de competitivitat, la llei del sector públic, la llei de mitjans de comunicació i publicitat institucional, entre altres.

El president del PP, José Ramón Bauzá, augurà que el codi ètic no solucionarà el "caos" del Pacte i anuncià que el seu partit "no hi col·laborarà" en aquest context.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per LOLO, fa mes de 9 anys
Atich sigue autorizando el pillage de los pillos.
que pocas agayas , cuanto miedo cuanta cadira y que poca dignidad .
UNIMALLORCANIZACION BALEAR ---------ATUREMOS LA---------------

DISAPTE AL BORN
Valoración:1menosmas
Per Grosske for president, fa mes de 9 anys
No vaig votar Bloc per Palma per tal de no votar en Grosske, i com jo molta altra gent. Ara el temps mos dóna la raó: xous al ple, ell i Nanda Ramón (per si no ho sabeu, també és regidora del Bloc) que no es dirigeixen la paraula, tot Serveis Socials de l'Ajuntament fins al nassos den Grosske i el seu equip...
Valoración:48menosmas
Per politiKKK, fa mes de 9 anys
Si pusieran la mitad de ganas en ayudar a las Baleares a mejorar que las que ponen para no irse de su silla Baleares estaría muchísimo mejor. Tenemos una política podrida donde todos son los mismos perros con distinto collar.
Valoración:23menosmas
Per ciutada, fa mes de 9 anys
lo d,UMno te nom. Es vera que m,encantaria que un partit nacionalista tengues exit i llevas d,una vegada el poder al PP. Pero, malauradament, aquest partit no es de cap manera UM. Ho han demostrat be sa darrera legislatura. Es varen ajuntar amb PP i han vist quina mena de gentussa hi ha en aquell partit , i varen fer el mateix....robar, i que vols que te digui, no me va gens ni mica que em robin, i manco encara gent que es suposa que ha de gestionar el pais,...
. Aina , ets l,unica que val la pena, els de Palma som amb tu, encara que hagi diaris (aquest mateix) que et vulgui mal. SORT i ENDAVANT!!
Valoración:-2menosmas
Per un, fa mes de 9 anys
En NADAL fora de l´Ajuntament, JA!!!
Valoración:11menosmas
Per tofol, fa mes de 9 anys
POLITICS!, LA MERDA SURA!, SOU MERDA!
Valoración:24menosmas
Per lluis, fa mes de 9 anys
Manifestació en contra de la corrupció dels polítics de les Illes, dia 12 a les 12 a la plaça major, independentment d´ideològies, demostrem als polítics que s´acaba la paciència
Valoración:-2menosmas
Per Fart de lladres, fa mes de 9 anys
UM dissolució: ja!
Valoración:-4menosmas
Per Xisco Mas, fa mes de 9 anys
Feis empagair als que vos han votat. N'Antich no té categoria política per esser president d'aquesta comunitat .
Valoración:-10menosmas
Per Anticapitalista, fa mes de 9 anys
Fora lladres a les institucions.
Valoración:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris