cielo claro
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
14°

El Govern no es partidari de les consultes sobiranistes

La portaveu diu que no és cosa de l'Executiu, sinó dels partits, i que ells s'han de cenyir a la Constitució i a l'Estatut, que les preveu però no les regula. El PSM, integrat al Pacte, impulsa una plataforma per convocar-les

El Govern balear no es partidari que es plantegin consultes "pel dret a decidir" a les Illes. Així ho afirmà ahir la portaveu de l'Executiu, Joana Barceló (PSOE), que responia d'aquesta manera l'anunci de constitució d'una plataforma de càrrecs electes de l'Arxipèlag, impulsada pel PSM (membre del Bloc, coalició integrada en el Govern), que pretén impulsar aquest tipus de consultes populars i instar el Govern que elabori un projecte de llei que les reguli.

Barceló assegurà que aquest tipus de consultes "no tenen una efectivitat ni una translació immediates". També explicà que les reivindicacions sobiranistes no estarien en el marc de l'acció del Govern, sinó dels partits. I acabà advertint que el Govern s'ha de cenyir a la Constitució i a l'Estatut, que preveu la possibilitat de fer consultes populars en un article que encara no s'ha desenvolupat.

Tot i la posició del Govern, la Plataforma pel Dret a Decidir, que es constituirà a les Illes el proper 12 de desembre, està impulsada per càrrecs de formacions integrades en l'Executiu, com el PSM. A hores d'ara, ja se sap que més de 50 regidors del PSM de diversos municipis s'hi adheriran per impulsar un moviment municipalista a favor del dret a decidir i les consultes populars sobiranistes.

El manifest de la plataforma preveu un procés de col·laboració amb càrrecs municipals dels territoris dels Països Catalans; diu que donarà suport a les iniciatives que constitueixin un "avenç en l'exercici del dret a decidir", i ajudarà a fer que internacionalment es conegui la reivindicació dels pobles de Balears pel dret a decidir. També instarà Parlament, Govern, consells i ajuntaments a fer iniciatives per reconèixer-lo. "Els pobles de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, com a nacionalitat històrica integrant de la cultura catalana i europea, són titulars del dret a l'autodeterminació", assegura el document fundacional de la Plataforma i conclou que "ha arribat l'hora d'avançar amb firmesa cap al lliure exercici del dret a decidir".

Però el conseller Vicens les promou

El manifest de Cura ja disposa d'una adhesió personal, la del regidor de Llubí Gabriel Vicens. Ara bé, la rellevància del seu suport prové del fet que Vicens integra el Govern autonòmic, com a conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, el mateix executiu que ahir rebutjava la idea de les consultes.

Però, segons Vicens, la idea de crear una plataforma "és summament interessant", ja que proporciona una estratègia d'actuació comuna. "Jo, com a regidor, vull fer pedagogia política de la democràcia directa".

El llubiner, de fet, enumerà una sèrie de polèmiques sobre les quals es podrien plantejar consultes populars: "Decidir quines infraestructures volem, quin tipus de finançament necessitam...". O sigui, fer de les consultes una eina política més habitual del que s'empra actuament.

Vicens també qualificà positivament que càrrecs institucionals s'hi adhereixin, però matisà que ha de ser una iniciativa "eminentment municipalista".I és que la política local "és la més propera al ciutadà", diu.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Queroseno, fa mes de 11 anys
Del govern formen part al menys dos partits suposadament nacionalistes com el PSM i ERC, i si el Govern no és partidari de consultes sobiranistes, significa que PSM i ERC no són partidaris de les mateixes. D'altra manera l'enunciat hauria de dir que una minoria del govern si que és partidari d'aquestes consultes. Però com que no ho diu i com que qui calla atorga, els nostres suposats nacionalistes es mostren més aviat conservadors en relació a l'opressió que patim
Valoració:2menosmas
Per Joan, fa mes de 11 anys
Potser és hora que es mallorquins facin una reflexió sobre el seu futur, com ja l'han feta tant i tants catalans, si volen menar-lo ells, o que sempre el meni gent aliena, que pren recursos i no n'aporta. Hi ha una antiga legalitat cofederal que potser caldria recuperar. La reflexió catalana és http://eldecaleg.page.tl/ . Quina és la reflexió mallorquina?
Valoració:0menosmas
Per mallorqui., fa mes de 11 anys
El que mes es pareix a un Espanyol de dretes, es un Espanyol d'esquerres. Si es que son practicament clavats i el PSOE cada dia ens ho demostra.
Valoració:5menosmas
Per Dídac, fa mes de 11 anys
Abans d'impulsar plataformes d'aquesta casta, s'ha de fer pedagogia amb el poble i informar dels avantatges que té la independència. Si això no se fa, es NO a sa independència serà aclaparador, a ses Illes.
Valoració:7menosmas
Per pere, fa mes de 11 anys
PSOE=PP= Espanya centralista que buida las autonomias de contingut, amb politics impotents, amb buroracia innecesaria, etc,etc.
Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris