cielo claro
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
14°

El Bloc vol augmentar per llei l'oferta de cinema en català

Anuncia que Política Lingüística del Govern prepara una norma inspirada en la catalana. Encara no s'ha consensuat amb els socis

115176

Barceló i Llauger, als passadissos del Parlament, en una imatge d'arxiu.

P. BOTA

Malgrat la polèmica que s'ha generat al Principat, un departament del Govern balear controlat pel Bloc està preparant un projecte de llei per impulsar el foment de l'ús del català al cinema que s'inspira en la normativa catalana. Així ho anuncià ahir el portaveu del Bloc al Parlament, Biel Barceló, qui defensà actuacions per introduir el català en un "àmbit públic estratègic, en què el castellà és absolutament hegemònic". La normativa, que es troba en una fase molt incipient d'elaboració per part de la Direcció General de Política Lingüística, cercaria garantir per llei una oferta en català i no es limitaria només al cinema, sinó a altres productes de tipus audiovisual. La proposta del Bloc no està consensuada amb la resta de socis del Pacte (PSOE i UM) i el PP ja ha advertit que és partidari de donar "llibertat" al sector i contrari a posar-li "límits idiomàtics".

Segons el Bloc, la normativa seguiria la mateixa filosofia que el projecte de llei aprovat recentment pel Govern català, tot i que adaptada a la situació de Balears i, per tant, menys ambiciosa. La normativa catalana vol garantir que la meitat de l'oferta, tant les pel·lícules doblades com les subtitulades, sigui en català. La proposta ha generat un fort rebuig de les grans companyies distribuïdores i dels exhibidors i, precisament ahir, aquests darrers organitzaren una vaga a diverses sales del Principat.

Ahir, Barceló anuncià una bateria de propostes parlamentàries que "complementaran" aquest projecte de llei que prepara el Govern. Les propostes del Bloc volen impulsar el compromís del Parlament amb la promoció de l'ús del català en diferents àmbits socials, com l'empresarial, el sanitari i l'esportiu, com també a les institucions de l'Estat espanyol, especialment al Senat, i de la Unió Europea. El portaveu, que comparegué acompanyat pels diputats Miquel Àngel Llauger i Eduard Riudavets (PSM-Verds de Menorca), indicà, a més, que el seu grup manté l'aposta per reformar el reglament del Parlament per permetre la substitució temporal d'aquells diputats implicats en casos judicials de corrupció contra els qui s'hagi obert judici oral.

"No perquè Tomeu Vicens hagi renunciat al seu escó consideram que és menys urgent abordar aquesta modificació. D'una banda, perquè hi ha diputats que actualment estan imputats i que es podrien arribar a trobar en situacions similars i, en segon lloc, perquè el reglament actual fa temps que ha quedat obsolet", advertí Barceló, qui instà el PSOE a convocar la ponència que ho ha de debatre.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xesc, fa mes de 10 anys
" la normativa seguiria la mateixa filosofia que el projecte de llei aprovat recentment pel Govern català, tot i que adaptada a la situació de Balears i, per tant, menys ambiciosa."
Si s'ha d'adaptar a la situació de les Balears haurà d'esser més ambiciosa.
Valoració:3menosmas
Per gerret, fa mes de 10 anys
deixau la llengua per quant tenguem la panxa plena ara, els esforços per l´atur i l´económia de la gent d´aquest terra
Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris