algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín: 12°
13°

Onze detinguts més per corrupció a l'època Matas

Els principals arrestats en l'operació són Antònia Ordinas, exgerent del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears, i la seva esposa, la soprano Isabel Rosselló. Aquest matí, cinc dels detinguts ahir esperaven per passar a disposició policial i la resta són en llibertat amb càrrecs

La Policia Nacional detingué ahir a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció Antònia Ordinas, gerent del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB) durant el darrer Govern de Jaume Matas. Ordinas fou detinguda amb deu persones més. Els delictes que els imputa la Fiscalia són prevaricació, suborn i malversació de fons públics. L’arrest es produí en el marc de l’operació Scala, un operatiu dirigit per la mateixa Fiscalia en col·laboració amb l’Agència Tributària i que compta amb la participació de la Policia Nacional.

La resta d’imputats són la soprano Isabel Rosselló, esposa de l’ex-gerent del CDEIB; Joan R.B., de 48 anys, administrador de les empreses Estudi Joan Rosselló SL i Fires Geremi SL; Crescencia M.C., de 48 anys, administradora de Fires Geremi SL i apoderada d’Estudi Rosselló SL; Felipe F.B., de 36 anys, administrador de l’empresa Gourmet And Boutique Islands SL i relacionat amb Comarca Global Consulting SL; Juan J.V.J, de 46 anys, empresari de Divulgalia SL i Quid Grafic SL; Maria V.G.M., de 45 anys, administradora de Taller Gràfic 3, 1, SL; i Jaime Fernández Abad, de 76 anys, administrador de Sayju 2005 SL i de Franco Galaica de Inversiones SL, ambdues empreses situades a Palmanova (Calvià). Tots ells foren detinguts al matí. A l’horabaixa foren arrestades tres persones més.

Destaca Fernández Abad, que ocupà un cert espai en els mitjans de comunicació les darreres setmanes, ja que el batle de Calvià, el popular Carlos Delgado, el proposà per al càrrec de Defensor del Ciutadà i del Turista del municipi en qüestió. La manca d’acord amb la resta de grups municipals va fer que Delgado retiràs la proposta.

Comissions il·legals

Segons les investigacions, Ordinas i Rosselló varen rebre entre un i dos milions d’euros en comissions il·legals. La major part d’aquestes quantitats de doblers haurien arribat a través de les empreses Estudi Joan Rosselló SL i Fires Geremi SL.L’operatiu es posà en marxa a primera hora d’ahir al matí amb cinc escorcolls en diferents localitats de Mallorca. Quatre es produïren a la seu de les societats involucrades, a Palma, Palmanova, Lloseta i Binissalem.El cinquè tingué lloc a la residència particular que Ordinas i Rosselló tenen a Pòrtol i que és també la seu de Gabinete Alays SL, l’administradora única de la quals és la mateixa Isabel Rosselló.

A través d’aquesta societat s’haurien rebut les comissions il·legals. Així mateix, la Fiscalia acusa Ordinas d’afavorir la seva esposa amb treballs pels quals pagà milers d’euros. A més, s’ha detectat que Ordinas abonà milers d’euros per informes inexistents.

Els detinguts foren traslladats a la Prefectura de Policia per declarar. Cinc imputats, entre ells els tres arrestats a l’horabaixa i Maria V.G.M., quedaren en llibertat amb càrrecs. Aquest matí, cinc dels detinguts en la jornada d'ahir eren encara a les dependències judicials a l'espera de ser interrogats per la seva pressumpta implicació amb la trama de corrupció

Els imputats

Antònia Ordinas
Exdirectora gerent del CDEIB.

Isabel Rosselló
Esposa d’Ordinas, administradora única de Gabinete Alays SL.

Joan R. B.
Administrador d’Estudi Joan Rosselló SL i de Fires Geremi SL.

Crescencia M. C.
Administradora de Fires Geremi SL i apoderada d’Estudi Joan Rosselló SL.

Felipe F. B.
Administrador de Gourmet And Boutique Islands SL i relacionat amb Comarca Global Consulting.

Jaime Fernández Abad
Administrador de Sayju 2005 SL i Franco Galaica d‘Inversiones SL.

Juan J. V. J.
Empresari de Divulgalia SL i Quid Grafic SL.

Maria V. G. M.
Adminstradora de Taller Gràfic 3, 1, SL.

Tres persones més, detingudes a l’horabaixa

1- Prevaricació:

La prevaricació és un delicte que es comet quan una persona dicta una resolució arbitrària abusant del poder del seu càrrec. Segons la Fiscalia Anticorrupció, Antònia Ordinas donà contractes a empresaris de manera il·legal quan era al capdavant del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB).

2- Suborn:

El suborn es comet quan una autoritat o càrrec públic demana doblers a canvi d’una adjudicació. Diversos empresaris reconeixen que donaren comissions a Ordinas.

3- Malversació de doblers públics:

Aquest delicte consisteix a desprendre il·lícitament doblers que hom té a càrrec seu en usos diferents d’aquells als quals van destinats. La Fiscalia Anticorrupció entén que Ordinas malversà fons públics quan era la directora gerent del CDEIB, entre els anys 2003 i 2007.

"Els controls funcionen"

PALMA El president del Govern de les Illes Balears, Francesc Antich, destacà que les vuit detencions d’ahir demostren que els controls de l’actual Executiu autonòmic "funcionen" i permeten que "es notin, es vegin i es jutgin aquelles coses que són al marge de les formes i les maneres com s’hauria d’actuar".

"Per primer pic s’han posat en marxa les eines necessàries per fer controls augmentant el nombre de delegats d’intevenció a les diferents conselleries", remarcà.

Antich recordà que el seu Govern treballa per crear una llei del sector públic per "reforçar tota la feina de control que calgui fer a les empreses públiques i consorcis.

"Més partits esquitats"

ALMA El diputat del Partit Popular Joan Flaquer destacà ahir que hi ha "moltíssims altres casos" de presumpta corrupció que afecten altres partits de Balears i que es troben en procés judicial, com l’Eivissa Centre, Son Oms i Can Domenge, i volgué recalcar que desitjaria que també hi hagués actuacions "quant a ètica i disciplina" per part d’altres formacions polítiques.

En aquest sentit, el Comitè de drets i garanties del PP suspengué ahir de militància Antònia Ordinas.

Flaquer afegí que li "agradaria" que la tasca judicial no se centràs només en el PP.

"El PP ha de donar la cara"

La consellera de Comerç, Indústria i Energia, Francisca Vives, considerà ahir que el PP "ha de donar la cara" i assumir la responsabilitat que té com a partit per tots els casos de presumpta corrupció que han sortit a la llum des que el PP perdé el poder a les principals institucions de les Illes.

Vives criticà que en el PP "s’eludeixin responsabilitats" cada vegada que un cas de presumpta corrupció esquita aquest partit. La titular de Comerç manifestà que o bé en el passat Govern els seus màxims dirigents "no vivien en aquest món i no s’assabentaven de res, la qual cosa deixa molt a desitjar, o ho sabien tot i no donaven la cara".

"Quan s’acumulen els casos de manera tan reiterada, fa la sensació que hi havia una gran trama de corrupció en les empreses públiques", afegí.

"Respecte a la Justícia"

ALMA El delegat del Govern a les Illes Balears, Ramon Socias, destacà ahir el seu "respecte escrupolós" davant les decisions judicials que van provocar ahir la detenció, per part d’agents de la Policia Nacional, de l’exdirectora gerent i màxima responsable del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB), Antònia Ordinas, i de deu persones més, entre les quals es troba l’esposa d’Antònia Ordinas, la soprano Isabel Rosselló.

Socias indicà que calia "deixar que la Justícia anàs fent la seva feina" i posà èmfasi que han de ser els jutges i fiscals els qui han d’actuar davant els casos de corrupció o presumpta malversació de doblers públics que s’haguessin produït durant la legislatura passada.

"Cal un pacte anticorrupció"

Esquerra Unida reclamà ahir de manera "urgent" un pacte contra la corrupció a les Balears de què es derivin unes normes d’actuació davant de casos com el que ahir suposà la detenció d’onze persones, entre elles Antònia Ordinas, exalt càrrec del PP en la legislatura passada.

EU proposà que el pacte fos portat davant del Parlament per tots els partits, especialment amb el compromís dels del pacte de govern, i que fos aprovat en els pròxims mesos.

El pacte, segons un comunicat de la formació d’esquerra, hauria d’incloure entre els seus criteris bàsics apartar de la vida pública les persones condemnades judicialment per casos de corrupció. EU defensà separar de l’escenari polític "preventivament" tots els implicades en casos de corrupció.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Antoni, fa mes de 11 anys
vergonya cavallers, vergonya...
Valoración:4menosmas
Per psiquiatra, fa mes de 11 anys
jaume: Estàs segur que és el teclat lo que no li funciona bé a l'estudiantet?
Valoración:14menosmas
Per jaume, fa mes de 11 anys
estudiantet: me crida l'atenció que quan has de posar un "c" poses una "t" ( a part d'altres coses que no entenc, però aquesta en concret no me deixa dormir) no te funciona bé le teclat?
Valoración:5menosmas
Per Blandiblue, fa mes de 11 anys
Per acabar amb la corrupció i fe estralls amb el diner public tan sols hi ha una solució, presó incondicional fins el retorn del robat, del contrari fan presó dos anys i al carrer forrats de diner public.
Valoración:7menosmas
Per Solleric, fa mes de 11 anys
Els mecanismes de control existeixen en teoria.
Cas pràctic:
A l'Ajuntament de Sóller governat en majoria absoluta per el PP amb Carlos Simarro (actual portaveu d'aquesta guarda) al capdavant els mecanismes de control han fallat no perqué l'oposicio no hagi fet la seva feina sino per la simple i senzilla raó que els governants s'han negat sistematicament a treure les factures que l'oposicio sol·licitava, fins i tot amb escrits oficials entrats al registre de l'Ajuntament i "oblidats" Deu sap on.
Aixo mateix deu haver passat a les altres administracions i per tant és ara quan hi ha hagut el canvi de Govern i tenen acces a tota aquesta informació que fins ara estava ben guardadeta que han començat a imputar gent.

Estudiantet com sempre no tocas peu amb bolla i et convendria seguir estudiant, al manco per aprendre a escriure. Pero si vols donar la culpa a anteriors governs podem anar més enrera i donar-la a la Constitución Española feta com pogueren sortint de una dictadura militar i amb pares de la talla del senyor Fraga o directament donar la culpa al franquisme per la merda de sistema politic que ens va imposar (que Franco va anomenar succesor, per si no ho sabies), i com diuen fes-tu mirar que segons quins mals pel cap es millor agafar-los amb temps.
Valoración:3menosmas
Per tonina, fa mes de 11 anys
ho dic per que ho se per experiència, i estic d´acord en que s´ha de canviar ,i Tomeu, per desgràcia en 30 anys de democràcia n´hi ha moltes ,moltisimes coses que no funcinen.Amb el que no hi estic d´´ acord es amb que no se vulguin assumir responsabilitats isegon qui governi son delinquents i segons qui la culpa la te Felipe ,la FISCALIA,Ministeri de Afers Estengers , els inmigrants etc.etc.
Valoración:4menosmas
Per Tomeu, fa mes de 11 anys
Per que es quasi impossible? Els mecanismes de control precisament són en els casos de majoria absoluta. Quan no hi ha majoria absoluta ja tens a més d'un partit al govern i en ja se van controlant entre ells, a part del que s'oposició hauria de controlar.
Uns mecanismes de control que no funcionen en casos de majoria absoluta li podem dir mecanismes, però no de control.
És això precisament el que s'ha de canviar. Que existesquin aquests mecanismes i que funcionin.
El que no m'acab de creure que en 30 anys de democràcia, no hi ha res de res!!!! Si els dels PP eren lladres. El PSOE i la resta de partits eren la policia. I uns per robar i els altres per no aturar als que robaven no han fet la seva feina
Valoración:4menosmas
Per tonina, fa mes de 11 anys
Be es veu que a mi no m´entren els missatges ?.Mecanismes de control per part de l´oposició quan hiha majoria absoluta es quasi be imposible.I com es pot culpar a l´oposicio si el que governaven deien que no sabien res ........ara diu pp balear que es a personara com acusacio particular.???????????.El que no es pot fer a aquestes alçades es donar la culpa a Felipe Gonzalez a la fiscalia....al "cha-cha-cha"..que la cosa es mlot greu
Valoración:11menosmas
Per Tomeu, fa mes de 11 anys
Sa veritat és que és molt decebedor el panorama que tenim.
El govern anterior va fer i desfer el que va voler sense que s'oposició li controlàs res. Com es això possible? Es possible que amb tant d'escàndols que han sortit a la llum, s'oposició a la legislatura passada no tregués cap a la llum, i sigui ara que ho faci?
Una de dues o no van fer absolutament res o no tenien cap eina per veure el que passava. No ho entenc.
El PP ara a s'oposició està fent el mateix que va fer s'oposició de la passada legislatura? Cobrar i esperar que venguin les eleccions? O es que el Govern l'únic que fa es cercar les merdes que va fer el PP (cosa que hauria d'haver fet fa quatre anys) i no fa res mes.
Al manco, aquest govern, supòs que com està format per un parell de partits no tenen l'opció de robar-nos sense que els companys de govern se n'enterin.
Valoración:30menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
A Tonina. Després den Felipe han "governad" altres, però ès question de legislation. La legislation està corrupta, els dels PP no la reformaren podent fer-ho, ara reben tan si són culpables o innocents, ara pot rebre qualsevol funtionari o càrrec per lo que ha de procurar "fidelitat" com si foss un membre de la mafia.

Control no vol dir governar, la oposition només pot denuntiar, censurar, etc., cosa que no féu el PSOE.

El ministre de exteriors i govern central no han de permetre negociations amb delinquents.

Si ès question de honradesa en Matas està per damunt den Antich. Aquest governa gratias a l'acord entre la fiscalia i UM (o part de UM),

Valoración:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris