cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 24°
25°

De les paraules als fets

Una trentena de persones va desmuntar ahir la barrera que tancava la carretera vella de Pollença a l'altura de l'Empeltada i la dugueren davant la seu del Consell de Mallorca, a Palma

N’havien avisat per activa i per passiva. Ha passat més d’un any des que el número 187 del BOIB oficialitzà la declaració de la carretera vella de Pollença a Lluc com una via pública i amb titularitat del Consell de Mallorca.

La mesura significava el triomf dels moviments excursionistes més reivindicatius que, des de l’any 2005 i encapçalats per la Plataforma pro camins públics i oberts, havien denunciat la interrupció de la ruta amb barreres il·legals. No obstant això, la declaració oficial no implicà en la pràctica cap canvi. El corresponent expedient de delimitació i citació d’aquesta carretera encara no ha estat obert i les tanques continuen allà mateix. Se’n poden comptar més de quatre entre Lluc i Pollença, una menys des d’ahir.

30 persones

Passaven pocs minuts de les vuit del matí quan un grup de devers trenta persones, membres de col·lectius com la Plataforma pro camins públics i oberts, el Lobby per la Indepèndencia, Gadma i l’Ateneu 31 de Desembre, desmuntaven la reixa que impedia el pas a través de la carretera Vella entre Pollença i Lluc a la finca de l’Empeltada i la carregaven dins una furgoneta per dur-la a la seu del Consell de Mallorca, al carrer del General Riera de Palma.

Els manifestants trobaren tancat, precisament amb barreres, l’accés a la seu del Departament insular de Medi Ambient, per la qual cosa la deixaren a la seu d’Ordenació del Territori, en el número 113 del carrer de General Riera, acompanyada d’una pancarta reivindicativa en la qual es podia llegir: "Una de tantes". Curiosament, aquest és el mateix lema en el qual basarà la seva querella criminal contra els manifestants el propietari de la finca de l’Empeltada, Rafel Morro. Ahir, a primera hora del capvespre denunciava el "robatori" davant la Guàrdia Civil, a la qual donava compte d’allò que considera un "greuge comparatiu" respecte de la resta de titulars de terrenys per on passa la carretera Vella de Lluc i que també hi tenen barreres instal·lades, com ara l’exbatle Bartomeu Cifre (PP), entre d’altres.

L’origen del problema es remunta a l’any 2005, quan els amos d’algunes de les finques que travessa la via esmentada posaren tanques als accessos a les seves propietats. Això succeí tot i el conveni subscrit amb el Departament insular de Medi Ambient per habilitar rutes alternatives de pas per als excursionistes que garantissin el recorregut a través de la Ruta de la Pedra en Sec, entre Lluc i Pollença.

D’aleshores ençà, s’hi han succeït les excursions reivindicatives fins que, el 2007, el Consell de Mallorca acordà incloure el camí Vell de Lluc al seu inventari de béns i iniciar-ne la delimitació. L’obertura de l’expedient en aquest sentit correspon ara al Departament d’Economia i Béns Patrimonials del Consell de Mallorca.

Així ho explicà ahir el director insular de Medi Ambient, Guillem Riera, que assegurà que el seu departament ara hi actua només com a "mitjancer". De fet, fa només dues setmanes que Riera es reuní amb el propietari de l’Empeltada per informar-lo de la intenció del Consell de revocar els convenis pels quals s’havien habilitat els passos alternatius, ja que han perdut vigència després que el Consell de Mallorca hagi inventariat la carretera Vella com un bé propi.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Sebel·lí, fa mes de 11 anys
La dreta colonial no té cap mania i l'esquerra unionista n'és farcida. I el Bloc fa d'escolanet d'amèn.
Valoració:1menosmas
Per Antonia, fa mes de 11 anys
Els del Consell no fan absolutament res. Només bones paraules i vagues promeses. No obrin els camins públics, ni valoren les accions ciutadanes, ni protegeixen (realment) el patrimoni, ni actuen amb valentia amb accions antiautopista i protecció del territori, ni res. Només paperum i bla, bla, bla.
Valoració:13menosmas
Per Robbie, fa mes de 11 anys
Al principi de la legislatura, feia gràcia veure com eren comparats els dos Pactes de Progrés, fent veure que el d'ara res no tenia a veure amb l'anterior, ja que havien après la lliçó. Emperó, de tot d'una, es començaren a veure les cagades d'aquest pacte malparit, com per exemple Son Espases, que només es pot entendre des de la covardia del president Antich, incapaç de fer front als problemes amb un parell de collons. Les institucions s'han convertit en un "campi qui pugui", en un desgovern, i per això passen coses com les que aquí es discuteixen. Al final, qui ha de fer la feina és la ciutadania, arrabassant, literalment parlant, les barreres que barren la nostra llibertat. Els polítics no ho faran per nosaltres, perquè accions com aquestes lleven vots (pensen ells). Ans al contrari, accions com aquesta, fetes amb fermesa, les agraeix el poble perquè veu en el seu govern una institució forta. En Matas podrà esser el pitjor president que hem tengut, però ningú no li podrà retreure que no governàs amb els collons ben posats. Va fer el que va voler, tant si ens agradava com si no, i els seus votants per això l'estimaven.
Valoració:28menosmas
Per Apàtrida, fa mes de 11 anys
Aquest és el camí per a recuperar la dignitat ciutadana. Acció Directa civil i pacifica però atacant allà on fa mal. La societat civil no pot estar sempre pendent del que faràn els partits politics. Ells tenen els seus propis interesos. Cal formar petits grups que duguin a terme accions directes com aquesta. On la denúnica i la recuperació de la dignitat dels ciutadans van plegades.
Salut i enhorabona!
Valoració:17menosmas
Per Mateu, fa mes de 11 anys
Olé, olé, olé!!!!
Si senyor!!!.... ja sé que això és mal de fer anunciar-ho amb antel·lació, però d'haver-ho sabut m'hi apunt!!!
En Francesc te raó.... una escapadeta, picassó amb ma, per devers Ses Covetes no estaria malament.
Valoració:18menosmas
Per Un de tantíssims, fa mes de 11 anys
Ei! Quan n'hageu de desmuntar una altra, per favor cridau-me.
Valoració:20menosmas
Per Nordic walking?, fa mes de 11 anys
Bona feina!
Ens gastam milions publicitant Mallorca per a que els turistes venguin a fer Nordic Walking (altrament dit senderisme). Té pensat el govern donar-los les claus de les barreres? O els faran anar per les voreres de les carreteres?
Valoració:15menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys
Molt bé! Endavant! I aquest estiu, tothom a nedar a la piscina il.legal de Ramírez a sa Costa dels Pins. Mallorca és ca nostra i és inadmissible que grans propietaris, ja siguin forasters o mallorquins, s'apropiïn dels camins públics i de la costa amb la complicitat dels jutges corruptes i la covardia dels polítics.
Valoració:18menosmas
Per Un de tantíssims, fa mes de 11 anys
Enhorabona, bona feina!
Llàstima que els ciutadans de peu haguem de fer la feina que la gent que cobra per això no sap (o no vol?!) fer.
Respecte pel bé comú!
Valoració:21menosmas
Per Francesc Riera, fa mes de 11 anys
Ho trob molt ben fet. Si els poders públics no miren pels nostres interessos, ho haurem de fer nosaltres. Ara haurem de començar per quedar i anar a tomar els xalets de Ses Covetes i de Lluc Alcari, que tenen sentència ferma del Tribunal Suprem, i ni els batles de Campos i de Deià volet complir.
Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris