nubes rotas
  • Màx: 16°
  • Mín: 14°
17°

Collado, a la presó

L'exgerent de l'EFM està imputat per delictes de prevaricació, suborn, frau a l'Administració pública, malversació de cabals i falsedat documental, que podrien suposar-li 15 anys de privació de llibertat

El jutge del cas Funerària, ordenà ahir la presó sense fiança de Òscar Collado.

13-06-2009 | MONTSERRAT T DIEZ

El jutge del cas Funerària, Manuel Penalva, ordenà ahir tancar a la presó sense fiança l'exgerent de l'Empresa Funerària Municipal de Palma (EFM) Òscar Collado. El magistrat va prendre aquesta decisió "provisional" després d'escoltar la declaració de Collado, ja que existeixen proves i indicis molt contundents que l'exgerent de l'EFM cometé els cinc presumptes delictes que se li imputen: malversació de cabals públics, prevaricació, suborn, frau a l'Administració i falsedat documental. El jutge instructor número 11, Manuel Penalva, encara manté la causa sota secret de sumari i ha pres la decisió "incondicional" de tancar Collado al centre penitenciari per evitar que l'acusat pugui alterar proves, destruir documents o influir sobre altres possibles imputats i testimonis en aquests primers moments de la investigació.

A més, el jutge ha valorat el fet que els delictes que s'atribueixen a Òscar Collado podrien sumar en el futur, si es demostràs la seva culpabilitat, una pena d'entre 14 i 16 anys de privació de llibertat. Abans d'escoltar Collado, ahir el jutge Penalva i el fiscal Anticorrupció, Pedro Horrach, interrogaren també el constructor Joan Perelló, que està acusat de formar part de la presumpta trama de corrupció, però ahir sortí dels jutjats en llibertat amb càrrecs després de declarar. El misser defensor de Collado, Jaume Rodríguez Vinyals, mostrà ahir total respecte per l'actuació del fiscal i del jutge, però assegurà que en els propers tres dies interposarà el corresponent recurs judicial perquè el seu client pugui quedar en llibertat, "igual que els altres dos imputats en el cas, que ara deuen estar dinant", sentencià el lletrat.

L'advocat explicà que la declaració havia anat "bé" i assegurà també que Collado havia respost totes les preguntes que li feren. Moltes de les qüestions feien referència als suposats preus inflats de les tombes que venia l'EFM, les obres de manteniment de sepultures que es podrien haver adjudicat a dit o les factures i tiquets manipulats o emesos per falses contractacions, entre moltes altres operacions sospitoses que estan sent investigades i amb les quals Collado podria haver-se lucrat amb doblers públics il·lícitament. Collado és acusat d'haver muntat una presumpta trama de corrupció dins l'EFM durant el mandat del PP de Palma entre 2003 i 2007. Amb Collado, també han estat acusats un constructor i l'exassessor jurídic de l'EFM. Ahir, però, el misser Rodríguez Vinyals recordà que Collado havia treballat durant 20 anys per a l'empresa funerària. "Durant tant de temps és normal que es produeixin errors i irregularitats administratives", digué l'advocat defensor, i afegí: "Ara caldrà veure si realment s'hi cometeren delictes penals i, en aquest cas, depurar-ne les responsabilitats".

La "trama" 2003-2007 al cementeri

La investigació del batejat com a cas Funerària està destapant una trama de corrupció ordida entre el cementeri de Palma i la resta de béns i serveis en mans de l'Empresa Funerària Municipal. El principal acusat n'és l'exgerent, que començà a treballar a l'EFM amb un govern municipal socialista i deixà el càrrec ara fa uns mesos, amb Aina Calvo al capdavant de Cort. Tanmateix, els delictes que s'estan investigant s'haurien comès, concretament, entre 2003 i 2007, quan el PP governava a Palma i a les Illes Balears, amb Catalina Cirer com a batlessa de Ciutat i Jaume Matas com a president del Govern.

De moment, però, no sembla que la Fiscalia Anticorrupció estigui apuntant per sobre d'Òscar Collado, a qui s'acusa d'haver-se lucrat servint-se del seu poder dins l'EFM i dels serveis d'un constructor a qui s'adjudicaven moltes obres i del misser que assistia l'empresa. La Fiscalia i el Grup de Blanqueig de Capitals de la Policia investiguen la venda de nínxols, taüts, tombes i sepulcres, a més de les obres a Son Valentí i a Sant Jordi, i l'espai que ocupa l'Institut Anatòmic Forense. S'hi han detectat moltes factures i tiquets presumptament falsos. De moment, Collado només ha admès irregularitats administratives, però si ha estat tancat a la presó és perquè les sospites van molt més enllà.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per federelista, fa mes de 9 anys
Si hi ha dret.Hi ha dret a publicar el que fagi falta,després de veura tota l'ostentació,prepotencia,pedentaria,alteneria,etc,etc.
Cotxe i Xalet de luxe,els millors restaurants,la millor roba i les filles amb bosses pel beranar de Carolina Herrera.Tot pagat amb doblers dels ciutadants,i per cert durant més de cuatre anys.
Tambè és molt mal de creure que tot aixo se hagi pogut pagar amb una herencia i negoci inmobiliaris de caire net.
Si hi ha dret a publicar.ho,la gent tenim dret a saber el que ens han fet aquesta colla de gansters que fins ara havia governat,de lo contrari
cauriem en el seu joc:tot sil.lenciat,tot tapat i a seguir corrompent.
Salut i Republica
Valoración:4menosmas
Per fogater, fa mes de 9 anys
Home, a allò que de veres no hi ha dret és que amb els meus doblers (via impostos) un particular se faci ric. A això sí que no hi ha dret. I vull suposar que si el jutge ha pres aquesta decisió (després d'escoltar-lo) és perquè n'està bastant segur. Supòs que deus pensar que tampoc hi havia dret amb en cas de Santos, perquè té no sé quants fills, pobrets què malament que ho deuen passar i son pare que era una sant home i tot això. Qui la fa la paga, és l'única manera que els que vénen darrer vagin vius.
Valoración:9menosmas
Per Garrotillo, fa mes de 9 anys
i NO només del PP, volia dir!
Valoración:5menosmas
Per Garrotillo, fa mes de 9 anys
A mi, allò que m'emprenya és que només surt la brutor de per Palma o d'organismes d'àmbit autonòmic.

M'agradaria que els jutges començassin a gratar per la part forana, allà on els lladres tenen noms i llinatges, i viuen portal per portal.

No és molt mal d'aclarir: un mestret d'obres, un sabateret de taller o, en definitiva, un que no ha tengut mai ofici ni benefici... i, quan tenen mica de càrrec, que ningú sap exactament quina cosa gestionen, el primer que fan es comprar-se un cotxe que, de gros que és, amb prou feines passa pel carrer!

Això, qualcú ho hauria de fer mirar.Hi ha determinats pobles (no fa falta dir noms) que són una pedrera de lladres (i només del PP).

Valoración:13menosmas
Per Carme V., fa mes de 9 anys
Durant la incineració d'un amic, aquest subjecte (Collado), no va permetre que la nostra bandera (les quatre barres), acompanyès el taüt com era el desig del finat. Els arguments de la seva prohibició: "això no s'ha fet mai".
Segurament no hagués barrat el pas a la bandera espanyola!
A més d'indignació vaig quedar amb un molt mal gust de boca.
Ara, amb aquest subjecte a la presó, sense fiança, la meva boca ha quedat fresca com una rosa.
La vida, quasi sempre, fa justícia.
Valoración:14menosmas
Per Don Tu, fa mes de 9 anys
Votau PP! VotauPP!
I tornarà els doblers en Collado?
Valoración:14menosmas
Per Federelista, fa mes de 9 anys
Don Oscar "TINGLADO".
Amb aquest nom coneixien a aquest sujete el seus companys al seu temps a l'empresa privada.Figurau.vos!!!!!.

P.D:I no l'hi bastava un sou de 6.000 euros al més por anar endevant.
Valoración:9menosmas
Per AMT, fa mes de 9 anys
Es patró se torna a repetir:
- Posat pes PP
- El PP demana prudència
- Malgrat tot era evident, no se destapa fins que hi ha voluntat judicial.
- Ni menció de res a grans mitjans de comunicació.

Mallorca és així
Valoración:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris