cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
13°

Capitania Marítima sancionarà el Portitxol per la crema de barques

Dues embarcacions tradicionals foren destruïdes als foguerons

Capitania Marítima sancionarà el club nàutic del Portitxol i el seu gerent per la crema durant els foguerons de la barriada del Molinar, el divendres dia 18 de gener, del llaüt Catalinita i del bot mallorquí Menorquín. Així ho explicaren ahir a Diari de Balears fonts de l'associació d'Amics del Museu Marítim, que es mostraren satisfetes pel fet que se sancioni «per una acció que està perfectament tipificada», però que a la vegada expressaren els seus dubtes sobre la quantia econòmica de la sanció. «No creim que sigui una sanció exemplar, simplement es castigarà una acció tipificada i prou», explicaren les fonts.

S'ha de recordar que després de la crema de les dues embarcacions, els Amics del Museu Marítim de Mallorca interposaren una denúncia davant la Guàrdia Civil de la Mar en contra del gerent i del president del Club Nàutic Portitxol, entitat que tenia en dipòsit les dues naus. Es dóna la circumstància que ningú no va informar Capitania Marítima de la destrucció de les dues barques, un tràmit burocràtic obligatori per poder dur-lo a terme.

Les dues embarcacions estaven inventariades, però cap d'elles catalogada. Els Amics del Museu Marítim de Mallorca també inteposaren una denúncia per la via penal contra el gerent del club nàutic del Portitxol i contra l'Associació de Veïns del Molinar per la destrucció del llaüt i del bot. L'entitat considera que, maldament les embarcacions cremades no estiguessin catalogades, es va atemptar contra la llei del patrimoni, que especifica que no es poden destruir béns culturals, històrics o científics.

Aquestes embarcacions difícilment haurien pogut tornar a navegar, pel culpa del mal estat en què es trobaven, però molt possiblement s'haurien pogut salvar com a peça de museu, asseguren des de l'asociació. El bot Menorquín cremat al fogueró era el darrer exemple que quedava d'mbarcació auxiliar de vapor, per la qual cosa la pèrdua és molt més significativa. El bot havia estat modificat amb el pas del temps, però encara en quedaven molts d'elements, com la part de la popa o el codast, que eren d'època.

Càstig  
La sanció que interposarà Capitania Marítima al club del Portitxol demostrarà que accions com les celebrades durant els foguerons del dia 18 de gener al Molinar no seran consentides per part de les administracions. De totes maneres, i a l'espera de saber la quantia de la sanció, s'ha de mirar si aquesta serà prou escalivadora contra aquests actes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris