cielo claro
  • Màx: 11°
  • Mín: 10°
11°

Barceló promet “mesures urgents” en un moment “dur”

La menorquina assumeix el càrrec de consellera de Treball i Formació i de portaveu del Govern. Garanteix “responsabilitat, confiança i compromís” per afrontar la “crisi” i reactivar l'ocupació

Dient les coses pel seu nom i amb ganes de no perdre el temps. Així va prometre ahir el càrrec de consellera de Treball i de portaveu del Govern la fins ara presidenta de Menorca, Joana Barceló. La substituta de Margarita Nájera es comprometé a aplicar "mesures urgents" per reactivar l’ocupació —Balears té actualment una taxa d’atur del 7,9%— i afrontar una mala situació econòmica que no dubtà a titllar de "crisi".

"Clarament conscient del difícil i dur moment que vivim de crisi econòmica, assumesc la responsabilitat de lideratge cap a la recerca i construcció de respostes: propostes urgents per a la reactivació de l’ocupació i estratègies quan parlam de formació", afirmà en el seu discurs de presa de possessió al Consolat sense concretar les respostes que prendrà en l’actual conjuntura econòmica desfavorable. La menorquina, que mantindrà el gruix de l’equip de Nájera, reunirà ara patronals i sindicats precisament per cercar aquestes mesures anticrisi.

La menorquina reconegué que haurà de gestionar dues àrees que, ara, s’han convertit en "les principals preocupacions dels ciutadans" i que són bàsiques per garantir la "cohesió social d’un poble" i el "futur de les persones". No els considerà problemes sinó "reptes" que mereixen "tota la dedicació i compromís".

A la capella del Consolat, Barceló volgué que el seu primer missatge fos de "responsabilitat, confiança i compromís" i avançà que treballarà per arribar a "acords" comptant amb tot el Govern, les altres institucions i "de manera molt especial" amb sindicats, patronals i associacions ciutadanes.

La socialista destacà el "mestratge" de la seva antecessora, Margarita Nájera, futura comissionada per a la reconversió de la Platja de Palma, i acabà agraint la confiança dipositada en ella pel president del Govern, Francesc Antich, qui després no es cansà d’elogiar-la.

Nájera: "Haurem de requalificar"

Tampoc no vol perdre ni un minut l’exconsellera de Treball Margarita Nájera com a nova comissionada del Consorci per a la reconversió de la Platja de Palma. Tot i que encara no ha pres possessió del càrrec, ahir, just després d’entregar la cartera a la seva successora, protagonitzà la seva primera reunió com a responsable de l’ambiciós projecte que ha de canviar de cara la zona turística més emblemàtica de les Illes Balears.

"S’hauran de fer requalificacions" urbanístiques i "no es pot esperar", advertí Nájera, qui afegí que amb totes les institucions i els empresaris turístics es podrà tornar a fer de la Platja de Palma un referent turístic d’àmbit mundial. "Junts podem", afirmà l’exconsellera.

Sobre la seva successora a la Conselleria de Treball, reiterà que Joana Barceló "necessita pocs consells" perquè com a presidenta de Menorca "ha demostrat capacitat i valentia". "És la persona adequada i més en un moment difícil", "és una dona de veritat i amb molt de cor", sentencià. Amb un to marcat per la cordialitat, Nájera i Barceló protagonitzaren el traspàs de poders.

Menorca pren el Consolat

Menorca creix a Palma. Ahir omplí la seu del Govern. Joana Barceló, fins ara presidenta d’aquesta illa, prenia possessió com a consellera de Treball i els menorquins prengueren el Consolat. No varen beure pomada. Hauria estat rodó. Però no fallà el protocol en un acte breu i concís, marcat pel bon ambient.

Sense la presència de menorquins hauria estat igualment un acte important. Barceló no és la quota menorquina. És l’esperança, l’optimisme en un context de pessimisme. Ahir, semblava que patronals, sindicats i membres del Pacte l’haguessin esperat fins ara. Un motiu d’enhorabona, reconeixien des d’UM i des del PSM.

Ella serà, segurament, la número dos d’Antich, juntament amb el també menorquí Albert Moragues. No és una consellera qualsevol, serà la consellera de Treball en temps de crisi, la boca d’un Govern que tornarà a parlar català i, si no fos perquè Francina Armengol també juga, podria ser fins i tot una presidenta balear de futur.

I tot això ho saben els que ahir es deixaren veure al Consolat: la major part menorquins i ‘nascuts a Menorca’. Fins i tot l’únic representant del PP a l’acte també era nat a Menorca, Cristòfol Huguet, exconseller de Treball. No hi faltaren altres menorquins d’origen com el president del CES, Llorenç Huguet. El substitut de Barceló a la presidència de Menorca, Marc Pons, que avui hi pren possessió; la vicepresidenta de Menorca, Tuni Allés (PSM), i el secretari de la Mesa del Parlament, Eduard Riudavets (PSM), es deixaren veure, igual que el conseller de Turisme, Francesc Buils (UM), amb avantpassats menorquins.

No és menorquina, però la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, era una de les més contentes. I la del Consell de Mallorca, Francina Armengol, va riure. Barceló, de moment, només genera alegries.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
No convé reduir la taxa de atur, sinó fer-la pujar i obtenir las situations ventajosas de tenir un atur elevad com Andalusia i Extremadura.

Balears: any 2000, 6,32% de atur, any 2008, 7,9%
Navarra: any 2000 5'88% de atur, any 2008, 8'58%

Andalusia: any 2000, 24'48% de atur, any 2008 20'04%
Extremadura: any 2000 23,62% de atur, any 2008 20'72%

Estat espanyol: any 2000, 14,07% de atur, any 2008, 13'22%

L'objectiu primer seria conseguir una taxa de atur superior a la del estat espanyol, que ès de un 14%, i posteriorment superar la taxa del 20% com la tenen Andalusia i Extremadura.

No estam amb la matexa situation de Navarra, que ès independent des de un punt de vista fiscal. Navarra no té espoli.

Si se augmenta la taxa de atur, se recuperarà part del espoli fiscal. L'estat central té assignad uns 15'5 mil milions de euros per l'any 2008, la part corresponent de tenir un atur elevad seria uns 400 milions de euros recuperads.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris